Ágyunk a poratkák melegágya?

Reggeli ceremónia: felkelünk, felöltözünk, bevetjük az ágyat, örülünk a rendnek. Ám amikor akkurátusan beágyazunk, nem valószínű, hogy eszünkbe jut – éppen ezzel vonzzuk a poratkákat. A poratkák élősködők, azaz olyan mikroorganizmusok, amelyek – a szerves maradványokat elpusztítva – azokat szervetlen vegyületté alakítják.

Önmagában a poratka gyakorlatilag ártalmatlan, az atkák töredékei és életműködésük termékei (különösen a fekáliás részecskék), de nagyon erős allergiakeltő hatásúak. A levegőbe emelkedve ezek az allergének sokáig nem ülepednek le, és belélegzéskor a légutakba kerülnek, ami az asztmások és az allergiások számára a legveszélyesebb.

A házi poratkák négy hónapig élnek. Ez idő alatt az atka saját súlyánál 200-szor több ürüléket (körülbelül 0,10 mg) termel.

Ha feszesen és gondosan vetjük be az ágyakat, megakadályozzuk azok szellőzését. A takarók, paplanok és plédek mélyén keletkezett nedves és meleg mikroklíma tökéletes hídfőállást biztosít a poratkák szaporodásához. Erre a következtetésre jutottak a Kingstoni Egyetem tudósai, akik az erről szóló információt az Isra weboldalon is publikálták. A tudósok számításai szerint egyetlen beágyazott fekhelyen másfél millió poratka is lehet.

A vetetlen ágy viszont, éppen ellenkezőleg, jól szellőzik, és a nedvesség, az éjszaka alatt összegyűlt páratartalom gyorsan elpárolog. Ez a mikroklíma nem előnyös a poratkák számára, így a szabadon hagyott ágyban mennyiségük jóval csekélyebb mértékű.

Jó hír ez a kevésbé pedánsak számára. Ha lemondunk az ágy bevetésének szokásáról, nemcsak egy kellemetlen kötelességtől szabadulunk meg, hanem egészségi állapotunkat is javíthatjuk.

(Oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Portalanítás, portörlés vegyszerek nélkül