Épp elég alvás – hosszabb élet

Egy több mint egymillió résztvevőt érintő, világszintű új felmérés szerint a túl kevés vagy túl sok alvás, vagyis a napi 6 óránál kevesebb vagy 8 óránál több ugyanúgy megrövidítheti életünket. Ha keveset alszunk, hajlamosabbak leszünk a balesetekre, ha túl sokat megbetegedhetünk.

20100517_sleepingA brit Warwick Egyetem és az olasz, nápolyi II. Ferenc orvosi egyetem kutatóinak elemzése a Sleep magazin májusi számában jelent meg. Az első szerző Francesco Cappucino, aki a Warwick egyetemen az Alvás, egészség és társadalom című program vezetője, kollégáival arra az eredményre jutott, hogy az optimális 6-8 óra helyett a hat óránál kevesebb éjszakai alvás 12 százalékkal növeli a korai elhalálozás esélyét. Ugyanígy, az egy éjszakára jutó 9 vagy több óra alvás is növeli az elhalálozás esélyét, de más okból, mint a túl kevés alvás.

A megjelent cikkben Cappucino szerint – aki a Coventry and Warwickshire Egyetemi oktató kórházak konzulens orvosa is –, míg a túl rövid alvás jó eséllyel megbetegíthet, a túl sok alvás valószínűleg még több betegséget előre jelezhet. A modern társadalomban az alvás ideje fokozatosan lecsökkent, főként a teljes állásban dolgozók körében, akik, valószínűleg társadalmi nyomásra, hogy még többet tudjanak dolgozni váltó műszakban, megrövidítik az alvás idejét. Hozzátette, hogy az egészség megromlását mégis gyakrabban okozza a túl sok alvás.

Cappucino és társai 16 felmérést végeztek az USA-ban, az Egyesült Kiráylságban és több más európai országban, valamint Kelet-Ázsiában, hogy felmérjék az alvás ideje és az elhalálozás okai és rizikófaktorai közti összefüggéseket. Elolvasták az erre vonatkozó szakirodalmat, számos forrásból (például a MEDLINE számait 1966-tól 2009-ig), és számos más forrásban is kutattak, angol nyelven eddig nem közölt forrásokat is beleértve. Kiválogatták a legígéretesebb tanulmányokat és három éven át követték a résztvevők alvási szokásait és rögzítették az alvás idejét a tanulmány idején és számon tartották az esetleges elhalálozások számát.

A 16 tanulmány során, melyek során teljesült minden feltétel, 27 egymástól független csoportban, több mint 1.3 millió férfi és nő alvási szokásait figyelték meg 4-25 között és több mint 112 000 halálesetet regisztráltak. Az alvási szokásokat a kérdőívek alapján állapították meg, az elhalálozást a halotti bizonyítványból. A kutatók kiválasztották a relatív kockázatokat és 95 százalékos biztonságú intervallumot, majd újabb felméréseket végeztek ezen belül is. Számításba vették a lehetséges eltéréseket és a heterogenitást (ez a tanulmányok eredményeinek egy átlagértéke, a túl nagy különbségek azt mutatják, hogy nem lehet megbízható következtetést levonni a felmérések értékeiből, ahogy a jelen példában a hosszú alvásidő esetén sem.)

A felmérés szerint a túl rövid alvásidő 12 százalékkal növelte az elhalálozás esélyét, de egyértelmű bizonyíték nem volt az eltérésekre, viszont a tanulmányok eredményei közt nem voltak nagy eltérések. A túl hosszú idejű alvás 30 százalékkal növelte az elhalálozás esélyét, nem volt egyértelmű bizonyíték a torzításokra, de nagy volt az eltérés a tanulmányok eredményei között. A kutatók szerint ebből csak arra lehet következtetni, hogy mind a túl rövid, mind a túl hosszú alvás növeli az elhalálozás esélyeit.

Cappucino szerint ez is azt igazolja, hogy az optimális alvásidő 6-8 óra éjszakánként, mely segít megőrizni az egészséget. A pontosabb eredmények érdekében még további kutatásokra lesz szükség, elsősorban azért, hogy kiderüljön, miért befolyásolja ennyire az alvás az egészségünket. A biztosítások tervezőinek és végrehajtóinak javasolja, hogy az alvásidőt is vegyék fel a lehetséges halálozási kockázatok közé, amikor egészségügyi felmérést készítenek a klienseiknél és az életmód tanácsadók is vegyék figyelembe, mikor tanácsot adnak az életmódváltással és egészséges életet elősegítő magatartással kapcsoltban.

Néhány szakértő szerint nincs egyértelmű összefüggés, csupán a kockázati faktorok egy kombinációjáról van szó. Jim Horne professzor, aki a Loughborough Alváskutató Központ orvosa, azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az alvás „csupán egy lakmuszpapír”, az egészség egy jelzőértéke, és számos betegség befolyásolja, beleértve az olyan fizikai és mentális állapotokat is, mint a depresszió. Szerinte az, hogy valaki éppen eleget alszik, nem garantálja, hogy tovább is él, de azzal egyetértett, hogy az öt óránál kevesebb alvás valószínűleg nem tesz jót a szervezetnek és a kevés alvás miatt érzett álmosság napközben megnöveli a balesetek esélyét, főként autóvezetés vagy gépek használata közben. .

(Forrás: Too little (and too much sleep can increase risk of premature death, scientists reveal, Sleep, angolból fordította: G. Á)