Szíves gyógynövények (3.)

Néhány gyógynövény nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek ellen, hanem nyugtatóként is hatásos szer, görcsoldó, fájdalomcsillapító, vízhajtó, segíti a sebgyógyulást, antibakteriális hatású. E sokoldalú gyógynövények használata előtt azonban kérjék fitoterapeuta segítségét.

Gyöngyajak (Leonorus)

A gyöngyajak leveliből és virágcsúcsaiból készült tinktúrát vagy vizes forrázatot szív- és érrendszeri neurózisok, sztenokardia, kardioszklerózis, miokarditis, szervi szívbaj, hipertónia esetében isszák. A miokardiopátiás betegeknél a gyöngyajak rendszeres fogyasztásakor a légszomj csökken, sőt egyes esetekben teljesen eltűnik. Azonban a gyöngyajak ellenjavallt alacsony arteriális vérnyomás és brachikardia (a szívösszehúzódások lassított ritmusa) esetén.

A gyöngyajak készítmények jó hatással vannak a szénhidrát és a zsír anyagcserére, csökkentik a glükózok, a tej- és a pirosszőlősav, a koleszterin, általános lipidek szintjét a vérben, normalizálják a fehérjecserét. Nyugtató hatását tekintve a gyöngyajak felülmúlja a valeriánát. Használható görcsoldó szerként, a központi idegrendszer ingerlékenységének csökkentésére. A szív működésében a kihagyások előfordulásakor a ritmus lassítására és a szívösszehúzódások erejének növelésére használható. Ha a szívizmot szükséges erősíteni, akkor a gyöngyajkat, a valeriánát és a galagonyát alkalmazzák. Tea vagy tinktúra formájában lehet használni.

Gyöngyajak tea: 2 teáskanál szárított gyógynövényt negyed liter forró vízzel öntsünk le. A teát 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A teát a szükséges hatás függvényében fogyasszuk: ha azonnali hatás szükséges, egy csészényit igyunk meg belőle. Hosszabb gyógyító kúra részeként 2-4 hétig napi egy csészével kell meginni, de nem egyszerre, hanem 2-3 részre bontva.

Ha altatóként és nyugtatóként akarjuk alkalmazni, akkor készítsünk gyógyfűkeveréket: 2 rész gyöngyajak, 1-1 rész méhfű (citromfű, Melissa) és valeriána gyökér szükséges. 2 teáskanálnyi keverékhez negyed liter forró víz kell. A teát 5 percig állni hagyjuk és leszűrjük. Fogyasszunk belőle éjszakára félpohárnyit.

A gyöngyajak alkoholos ázatát (patikai készítmény) 30 cseppenként 3-4 alkalommal naponta igyuk szervi szívbaj és szívizom gyengeség esetén.

Enyves levelű legyezőfű (Filipendula) vagy gyöngyvessző, bajnóca

A népi gyógyászatban a legyezőfüvet gyógynövényként használják, aszkorbinsavat, glikozidokat, festékanyagokat, cserzőanyagokat tartalmaz. A gyógynövényt virágzásakor, a főgyökeret a gyökerekkel együtt – ősszel a vegetációs időszak (szaporodás) után vagy kora tavasszal (a vegetáció kezdetéig) gyűjtik.

Ez a maga nemében páratlan gyógynövény képes a vérnyomást szabályozni, normális szintre hozni és megtartani a megfelelő szinten. Azaz a gyöngyvessző rendszeres szedése az arteriális vérnyomás (alacsony-e vagy magas-e) stabilizációjához vezet mindenféle tabletta szedése nélkül. Pótolhatatlan a legyezőfű a szíveredetű ödémák, nehéz légzések esetében. Megszünteti a gyulladást, a fájdalmat és görcsöket, nyugtat, és ezen kívül gyorsítja a sérült szövetek regenerálódási folyamatait.

Belső használatra készítsük el a gyógynövény forrázatát, termoszban leforrázva 1 teáskanál nyersanyagot 1 pohárnyi forró vízzel. A leszűrés után igyuk a forrázatot étkezés előtt egyenlő dózisokban elosztva a nap során (elosztott szedés). Majd főzzünk friss forrázatot.

A legyezőfüvet a gyógyító étrendben is alkalmazhatjuk. Fiatal hajtásait és leveleit vitamin-kiegészítésként használják salátákhoz és levesekhez, virágait pedig teafűhöz adagolják, ami észrevehetően javítja a tea ízét.

Somkóró (Meliotus)

A gyógyászati somkóró biológiai aktivitását a kumarinok adják, melyeket e növény tartalmaz. A gyógyászati somkóró kumarinjai emelik a szisztolés arteriális vérnyomást, a leukociták mennyiségét a vérben, javítják az agyi és a periférikus vérellátást. A gyógynövény forrázatát, mint nyugtatót, vízhajtót és antibakteriális szert rendelik. A somkórót az agyi vérkeringés zavarai esetében alkalmazzák, segít hipertónia, érelmeszesedés esetében és használható betegség megelőző szerként is. Jelentősen javítja a miokardis vérellátását, lassítja a szívösszehúzódások ritmusát. Ilyen tulajdonságainak köszönhetően a somkórót alkalmazzák sztenokardia, koronáriás véredények trombózisa esetében, infarktus utáni periódusban, tachycardia, tromboflebitisz esetében.

Emlékezzenek arra, hogy nagy dózisban vagy túl sokáig szedve a somkóró elnyomja a központi idegrendszert, kártékonyan hat a simaizomzatra. Hosszas alkalmazás és túladagolás esetében szédülést, fejfájást, hányingert, hányást, aluszékony állapotot okoz. Tilos alkalmazni terhesség idején, belső vérzések, a vér csökkent alvadása esetén.

Zománcozott edénybe szórjunk 1 evőkanál somkórót, öntsünk rá 200 ml forró vizet, fedjük le és melegítsük forrásban lévő vízben (vízfürdőben) 15 percig. Hűtsük szobahőmérsékleten 45 percig, szűrjük le és facsarjuk ki. Az így kapott gyógyszer térfogatát egészítsük ki 200 ml-re forralt vizet hozzá öntve. Hűvös helyen tároljuk, de ne tovább 2 napnál és fogyasszunk 1/3 pohárnyit naponta 2-3 alkalommal belőle.

A gyógyászati somkóróból főzet készítéséhez 1 evőkanálnyit öntsünk le forró vízzel, majd szűrjük le. Naponta 3 alkalommal 1-1 evőkanálnyit fogyasszunk belőle.

(Forrás: Fitoterápia szív és érrendszeri megbetegedéseknél, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária)

Használat előtt tájékozódjon még Gyógynövénykeresőnkben és Gyógymódkeresőnkben.