Kör- és kórkép az amalgámról

Már a kezdetektől fogva megosztotta a szakembereket és a laikusokat a lassan 200 esztendős kort megérő amalgámtömés. Az évszázadok során lejegyeztek több „amalgámháborút”, amikor különféle táborok feszültek egymásnak e tömőanyag mellett és ellen. A helyzet jelenleg sem tisztult: míg milliószámra készülnek napjainkban is amalgámtömések, egyre szélesebb azoknak a tábora, akik kardot rántanak a higanytartalmú anyag ellen.

Lássuk, mit is lehet tudni az amalgámról? Az amalgám több mint 50% higanyból, illetve ezüstből, ónból, rézből, cinkből álló anyag. Előállítása után néhány órával megköt és kemény, ellenálló tömőanyag lesz belőle. Kedvező mechanikai tulajdonságai miatt elsősorban rágófogakba szokták helyezni. A megszilárdult tömőanyagban ugyan az összetevők kémiai kötésben vannak, a szájüregben a változó kémiai-fizikai viszonyok (meleg és hideg, savas ételek-italok), valamint a rágásból és a fogkefe dörzsölő hatásából származó kopás mégis elkerülhetetlen kioldódással, fémfelszabadulással jár. Ezek közül a higany és a réz a legmérgezőbb.

Az amalgám okozta tünetek

Melyek azok a tünetek, amelyek a szájunkban levő amalgámtömésekkel lehetnek összefüggésben? Hosszú, de nem teljes lista, mivel a fémtömés összetevői gyakorlatilag bármelyik szervünkben vagy szervrendszerünkben panaszokat okozhatnak:

  • Általános problémák: fáradékonyság, álmatlanság, csökkent reakciókészség, remegés, frontérzékenység
  •  Idegrendszer: csökkent emlékezőképesség, tanulási és összpontosítási zavarok, idegrendszeri megbetegedések
  • Pszichés tünetek: ingerültség, nyugtalanság, depresszió
  • Fej: fejfájás, migrén, arcidegzsába, szédülés
  • Szájüreg: szájszárazság, gyakori afták, égő nyelv, fémes szájíz, ízérzékelési zavarok
  • Érzékszervek: szem- és látászavarok, fülzúgás, szaglási problémák
  • Emésztőrendszer: gyomor- és bélgyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), hányás, hasmenés
  • Kiválasztás: vizelési kényszer, hólyaggyulladás
  • Bőr: viszketés, kiütések, hajhullás
  • Ízületek: ízületi fájdalmak, reuma
  • Allergia

Ha tömést cseréltetünk…

A legnagyobb fémterhelés a tömések behelyezésekor, illetve kivételekor éri szervezetünket. Ezért, ha az amalgámtömések kivétele mellett döntünk, nagyon fontos, hogy megfontoltan lássunk hozzá: elsősorban keressünk egy megfelelő szakembert, aki körültekintően végzi a munkáját. Várandósság és szoptatás esetén csak indokolt, sürgős esetben történjen amalgámeltávolítás, és ekkor az alábbi óvintézkedésekre még jobban oda kell figyelni.

Az amalgámcsere során ajánlott óvintézkedések:

Nyálrekesz (kofferdam) használata. Mindenekelőtt ez a legfontosabb. A kezelt fogra ráhúzott gumilepedő és a nagy teljesítményű elszívó megakadályozza, hogy a fémreszelék a száj nyálkahártyájára kerüljön. Várandósoknál, szoptatós anyáknál a használata kötelező kellene, hogy legyen, mert a lenyelt fémpor bekerül a keringésbe és eljut a magzatba, illetve kiválasztódik az anyatejbe.

Alacsony fordulatszámú fúró használata. A magas fordulatszámú fúró (turbina) a tömés szétroncsolásakor nagy mennyiségű higanygőzt juttat a levegőbe, amit egyaránt belélegez a páciens, az orvos és az asszisztens.

Jó szellőzés. A tömés eltávolításakor a fogorvosi rendelőben legyen nyitva az ablak, vagy használjanak nagy teljesítményű levegőtisztító berendezést.

Méregkötők alkalmazása. A kezelés előtt és után fémmegkötők fogyasztása megakadályozza a mérgek felszívódását az emésztőcsatornából. A beavatkozást megelőző fél órában, majd azt követően – a tömés méretétől függően – nyeljünk le 5-10 szem aktív széntablettát. Nagyon hatékony erre a célra a Huminiqum is, illetve egy-egy pohár tej (azoknak, akiknek nem okoz problémát).

Homeopátia. Amalgámeltávolítás előtt és után 1 órával, majd 24 óra múlva 5-5 golyócska Silberamalgam C30 vagy D30. A fogászati kezelést követően ajánlott még négy héten át heti 1 alkalommal 5-5 golyót elszopogatni. Az utolsó amalgám kivétele után érdemes egy 45 napos Phönix rotációs méregtelenítő kúrát végezni. Ekkor távoznak a szervezetünkből az évek során lerakódott nehézfémek. A kúra alatt gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről (legalább napi 2 liter tiszta víz)!

Vitaminok, nyomelemek. Javasolt a vitamin- és nyomelempótlás: szerves kötődésű szelén (50 mg/nap), cink (25 mg/nap), C-vitamin (500-1000g/nap) legalább egy hónapon át.

Méregtelenítő élelmiszerek. Bizonyított nehézfém eltávolító hatású a koriander (leghatásosabb frissen fogyasztva) és a különféle tengeri algák.

Olajrágás. Amalgámeltávolítástól függetlenül (de azután különösképpen ajánlott) reggel, ébredés után egy evőkanál hidegen sajtolt olajat forgassunk a szájunkban negyedórán keresztül. Ezután köpjük ki, és többször alaposan öblítsük ki a szájunkat langyos vízzel. Nagyon hatásos méregtelenítő, várandósok és szoptató anyák is bátran alkalmazhatják! Az olajrágást érdemes beépíteni az életünkbe, akár az esti fogmosást.

Megfelelő időpont kiválasztása. A tisztító, méregtelenítő folyamatok a szervezetünkben a fogyó hold időszakában kedvezőbbek. Ezért ekkora egyeztessünk időpontot a fogorvosunkkal. Egy fogyó holdas időszakban 2-3 tömésnél többet ne cseréltessünk ki!

Végezetül fontos azt is megjegyezni, hogy az emberek legalább egyharmadánál az amalgámtömések évtizedek után sem okoznak semmilyen panaszt, és nem mutathatóak ki káros hatások. Sokszor a műszeresen kimutatott, szájban létrejövő elektromos áramlások ellenére sem alakulnak ki patológiás folyamatok. Ezért panaszmentes állapotban, csupán „divatból” nem kell feltétlenül kicseréltetni a fémtöméseinket. Ráadásul az amalgámtömések alternatívájaként ma már széles körben elterjedt műanyag alapú kompozit töméseknek is megvannak a „gyenge pontjai”, de ezeknek kifejtése már egy másik írás feladata lenne.

Dr. Papp Huba
homeopata fogorvos
Haris Fogászat
www.harisfogaszat.hu
Telefon: 06 1 318 2282, 06 1 266 9216

(Az amalgámról, a higanyról további részleteket olvashat a Füstölgő fogak című cikkünk 1-2. részében.)