Szingli élet – menő vagy káros? (2.)

„Még csak fel sem hív!” – panaszkodik sok nő egyéjszakás kalandja után, pedig a felmérések szerint ezen nincs mit csodálkozni. A férfiak többsége az alkalmi partnereitől biztosan nem is akar többet. Biológiailag arra vannak programozva, hogy a hosszú távú partnert a monogám nőknél keressék – mondja a pszichológus kutató. Vajon az egyenjogúság is csak egy mítosz?

A férfiak külön tudják választani az érzéseiket

A felmérések eredményei arra is rámutattak, hogy a nők számára a szingli életmód korántsem hozza meg azt a boldogságot, amit várnak. Előfordul, hogy korábbi jóbarátból vagy lakótársból válik alkalmi partner, aki iránt mélyebb érzelmeket nem tápláltak. És amíg a nők azon aggódnak, hogyan befolyásolja majd a barátságukat az együtt töltött éjszaka, addig a férfiak sokkal könnyebben túlteszik magukat ezen a részletkérdésen. A férfiak jobban el tudják különíteni az érzéseiket és könnyebben veszik, ha csak szexre kellettek valakinek, míg a nőket érzelmileg mélyebben érinti, ha emiatt egy barátság véget ér, vagy idegen faképnél hagyja őket. Campbell professzor szerint sokan azt hiszik, hogy ők is képesek arra, amire a férfiak, vagyis, hogy szerelem nélkül is élhetnek szexuális életet, és a mai társadalmi változások már lehetővé is teszik ezt a szabadságot. Mégis, sokan becsapják magukat, amikor azt gondolják, érzelmileg nem vonódnak be.

A nők és a férfiak biológiai programja más

A kutatók szerint a férfiak biológiailag is arra vannak „beprogramozva”, hogy képesek legyenek továbbállni a partnertől, míg a nők arra, hogy tartósabb, bizalmasabb kapcsolatot teremtsenek egy magasabb státuszú partnerrel, akivel felnevelhetik a gyermekeiket és aki gondoskodni tud róluk. A férfiaknak biológiai érdekük, hogy „elszórják a magjukat” és a génjeiket átadják minél több utódnak, hogy azok tovább vigyék, de attól megőrülnek, ha a partnerük is több férfival teremt kapcsolatot, mert így nem lehetnek biztosak abban, hogy valóban az ő magjuk talált termékeny talajra. Ezért a férfiak jobban vonzódnak a monogám nőkhöz, ha hosszú távú kapcsolatot és családot terveznek. A nőket viszont a jó megjelenésű, erős, nagy, alfa hímek vonzzák tudat alatt, mert tőlük remélik a jó géneket. Lehetőség szerint minden nő egy „Brad Pitt”-et akar magának.

Az egyéjszakás kalandok elriasztják a jó partit?

Dr. Campbell szerint a promiszkuitásban élő nők eljátsszák az esélyüket arra, amit igazából keresnek, vagyis arra, hogy kifogják az igazi alfa hímet, mert a magas státusú férfiak csak „olcsón” megkapható prédának tekintik és hosszú távú, komoly kapcsolatra már nem veszik őket számításba. Azt gondolják: „Ha nekem ilyen könnyen odaadta magát, mi akadályozná meg abban, hogy mással is ezt tegye?” Aki könnyen odaadja magát, annak „leesik az árfolyama” a párkapcsolati „piacon”.

Az alkohol is rásegít az illúzióra

Az is előfordulhat azonban, hogy akit éjjel „Brad Pittnek”  láttak, arról reggel kiderül, hogy inkább „Mr Bean”. Sok nő, bár tudta jól, hogy nem várhat sokat egy ilyen éjszakától, mégis azt várja partnerétől, hogy értékelje őt, noha ez gyakran nem következik be. Aki ttasan beül egy taxiba egy idegen férfival, ne csodálkozzon azon, ha másnap kiderül, hogy nem is olyan csodás, mint amilyennek sötétben és illuminált állapotban látta. Az ilyen kapcsolatok gyakran már csak a szégyenérzet miatt is megszakadnak, amit ilyenkor a csalódott partner érez.

Változó értékrend

A 27 éves Erin azt mondja: „Világossá teszem a férfiak számára, hogy én nem vagyok hajlandó egyéjszakás kalandokra. A szex intim kapcsolat, és ugyan milyen intimitást kaphatnék egy idegentől? Talán sokan régimódinak tartanak majd, amiért így gondolkodom, de nem hiszem, hogy sok öröme lehet a szexben annak a nőnek, aki néhány pohár ital után beugrik egy taxiba egy idegen férfival és elmegy a lakására. Másnap igen kiábrándító is lehet. Ha többen változtatnának ezen a szokásukon, lehet, hogy sokkal többen lennének boldogok hosszú távon. Hány, de hány nőt láttam, aki büszke volt arra, hogy szingli, de az egyéjszakás kalandok után az én vállamon sírta ki magát, ha még csak egy telefonhívást vagy köszönetet se kapott egy vad éjszaka után. Valóban ez lenne a modern, »szabad« nő mintája?”

Sok nőt, akik egy hosszú kapcsolat után szakítanak a partnerükkel megijeszt, mennyire megváltoztak mára a szokások, míg mások menőnek tartják ezt a viselkedést. A 23 éves Megan azt mondja: „Nincs ezzel semmi gond. Most ugyan tartós kapcsolatban élek, de ha úgy hozza a sors, hogy újra szingli leszek, örömmel élek a lehetőséggel. Volt pár egyéjszakás kalandom, jó és katasztrofális egyaránt, de a szex csak szex, kit érdekel? Okos, felvilágosult és szabad szellemű nő vagyok, hiszek az egyenjogúságban.”

Felvilágosult vagy naiv?

A britek 53 százaléka kedveli az egyéjszakás kalandokat és a megkérdezettek 75 százaléka elfogadhatónak tartja, hogy az első randin szexuális kapcsolatot létesítsen, míg két évvel korábban a Sheffield Eygetem felmérése még azt mutatta, hogy a válaszadók 90 százaléka erkölcstelennek tartja. Ha a nők közül ilyen sokan érzik azt, hogy az alkalmi kapcsolatok rombolják az önbecsülésüket, depresszióssá és kiégetté teszi őket, vajon miért folytatják ezt az életformát? Talán valóban így akarják megtalálni a saját „Brad Pitt”-jüket? Mindenesetre ne csodálkozzanak, ha az álom-pasi nem hívja fel őket másnap, vagy ha arra ébrednek, hogy az ital hatására nem vették észre, hogy Mr Bean ölelte őket. Vajon valóban létezik egyenjogúság vagy ez csak a XX század meséje?

(Forrás: Casual sex left me feeling worthless: How a one-night stand left one woman emotionally destroyed, angolból fordította G. Á.)