Zöldségek ereje

Bizonyára Ön is ajánlgatta már gyermekének, hogy egyen sárgarépát és céklát. Bizony, nem árt tudni, milyen táplálóak ezek a saláták. Ráadásul nem csak tele vannak vitaminokkal meg ásványi anyagokkal, de a testzsírt sem növelik.

Brokkoli

Ha gyenge az immunitásunk, a brokkoli védelmet nyújt a légzőszervek és a gyomor-bélrendszer számára. Legjobb, ha más zöldséglével együtt fogyasztjuk. A brokkoliban megvannak a friss narancs és a tej előnyös tulajdonságai is, mivel C-vitaminban és kalciumban gazdag. Jelentős az A-, E- és K-vitamin tartalma, valamint fontos ásványi anyagokat, például szelént és káliumot is tartalmaz. Bár proteintartalma magas, nem tartalmaz elég aminosavat, ezért jól kiegészíti a babcsírát.

Cékla

Hatékony vér- és vesetisztító, és varázslatosan hat az emésztőrendszerre. Tele van természetes cukrokkal és komplex szénhidrátokkal, de ami a legfontosabb, tartalmaz mangánt, vasat és káliumot, valamint aminosavakat. Nyersen azonban ne fogyasszuk, mivel az oxalátok kálciummal vegyülve vesekövet hozhatnak létre.

Káposzta

Tökéletes az energia és életerő helyreállítására. Csodálatos hatással van az alsó béltraktusra. Segít védeni az immunrendszert a cigarettafüst és a vegyszerek környezetkárosító hatásától. Nagy mennyiségben való fogyasztása azonban felfúvódást okozhat. A káposzta tele van A-, C és K-vitaminnal, kalciummal, káliummal és szerves kénnel. Tartalmaz azonban goitrogéneket is, melynek túlzott fogyasztása pajzsmirigy-megnagyobbodáshoz vezethet. Hőkezeléssel azonban ezek a vegyületek semlegesíthetők.

Paradicsom

A frissen kinyert paradicsomlé kiváló májerősítő. Minden méreganyagot eltávolít a szervezetünkből, könnyűnek és frissnek érezzük tőle magunkat. C-vitamin, kálium- és kalciumforrás is. Fogyasszunk mindig friss paradicsomot vagy paradicsomlevet, mivel a konzervált paradicsom veszít a tápértékéből.

Saláta

Ingerlékeny felnőttek és hiperaktív gyerekek számára nagyon hatásos nyugtató. Nem csak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de remek proteinforrás is.

Sárgarépa

A sárgarépalé a legjobb természetes májtisztító. Védi a légzőszerveket, a gégét és a nyelőcsövet is a környezeti károktól. Nagy az A-vitamin tartalma, ami segít megelőzni a farkasvakságot. B komplex és C-vitamint, jódot, káliumot, mangánt és aminosavakat is tartalmaz.

Spárga

Ha ödémában szenvedünk, ez a tökéletes zöldség. A spárga gazdag A-, C-, K-, B komplex vitaminban, káliumba, vasban és néhány más ásványi anyagban. Segíti a normál véralvadást, és kiváló növényi proteinforrás.

Spenót

A spenót bőségesen tartalmaz C-, A- és B komplex vitamint, valamint foszfort, magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat és fehérjét. Oxálsav tartalma miatt azonban más proteinforrásokkal együtt fogyasszuk.

Serkenti a májat, és hashajtó hatása is van. Az oxalátok azonban kalciummal vegyülve vesekövet alkotnak, ezért nagy mennyiségben való fogyasztása nem javasolt.

Uborka

Kozmetikai „titok”, hogy az uborka kiváló az arcbőrre. Segíti a haj és köröm egészséges növekedését is. Ráadásul csodálatos hatással van a karikás szemek és táskás szemek felfrissítésében.

(Forrás: Power of Vegetables, angolból fordította: Harrach Orsolya)