Öngyilkosság receptre? (1.)

Évente 230 millió receptet állítanak ki antidepresszánsokra az Egyesült Államokban. A pszichiátria-ipar egy 330 milliárd dolláros ágazat – nem rossz egy olyan cégtől, mely olyan kevés gyógymódot kínál.

ÖngyilkosságA felírt gyógyszerek ellenére több mint minden huszadik amerikai depressziós, állítja a CDC legfrissebb statisztikája. Az érintettek 80 százaléka számol be bizonyos fokú funkcionális károsodásról, és 27 százalékuk állítja, hogy az állapotuk miatt különösen nehezükre esik a mindennapi feladatok, például munka, napi szintű tevékenységek elvégzése és a másokkal való együttlét.

Az antidepresszánsok használata – az orvosi válasz a depresszióra – 1996 és 2005 között megduplázódott. Ha ilyen nagy mennyiségben írják fel ezeket a gyógyszereket, akkor mégis miért van ennyi ember, aki depressziósnak érzi magát?

Nem az okra fókuszálva működnek

Kutatások megállapították, hogy az antidepresszánsok nem hatásosabbak, mint a cukortabletták. Sőt, egyes kutatások szerint a cukortabletták még jobb eredményeket is produkálnak – talán azért, mert mindkettő placebo, de a cukortablettának nincsenek mellékhatásai.

Sokan elfelejtik, hogy az antidepresszánsoknak számos mellékhatása van, melyek egy része halálos. Évente kb. 750.000 ember kísérel meg öngyilkosságot az USA-ban, és kb. 30.000-nek ez sikerül is. Nem igazán tűnik jó megoldásnak olyan gyógyszert beszedni, amely nem enyhíti a tüneteket, sőt még az öngyilkosság kockázatát is növelheti.

Közben pedig számos biztonságos és természetes kezelési módot, melyek működnek is, teljesen figyelmen kívül hagyunk.

Depressziós vagyok?

Sajnos a depresszióban szenvedők közel kétharmadánál nem diagnosztizálják a betegséget. A kezeletlen depresszió az öngyilkosságok első számú oka.

A depresszió több, mint egyszerűen csak rossz hangulat. Ha az angolul SIGECAPS mozaikszóval összefoglalt kritériumok – alvás, érdeklődés, bűntudat, energia, koncentráció, étvágy, pszichomotorikus viselkedés, öngyilkossági gondolat – közül legalább néggyel gondok vannak, depresszióra kell gyanakodni.

Ha már legalább két hete letörtek vagyunk, vagy elvesztettük az érdeklődésünket olyan dolgok iránt, amelyeket korábban élveztünk, érdemes megpróbálkozni a cikkben javasolt kezelési módszerekkel, mielőtt a potenciálisan veszélyes gyógyszerekhez nyúlunk.

Öngyilkosságra utaló jelek

A legtöbb öngyilkossági kísérlet a túlzott distressz kifejezése, nem csak ártalmatlan figyelem felkeltés.

Ha úgy érezzük, hogy valaki öngyilkosságra készül, ne hagyjuk egyedül! Segítsünk neki, hogy azonnal az orvosához fordulhasson, vagy eljusson a legközelebbi kórházba. Tartsuk távol minden lehetséges öngyilkossági eszköztől – például gázsütőtől és persze könnyen elérhető gyógyszerektől is.

Az életuntságra, élet értelmetlenségére vonatkozó „mellékes” megjegyzések mellett riasztó jelek lehetnek az alábbiak:

  • Fegyver beszerzése
  • Gyógyszerhalmozás
  • Jövőre vonatkozó tervek hiánya
  • Dolgok elrendezése
  • Végrendelet írása vagy módosítása
  • Személyes tárgyak elajándékozása
  • Életbiztosítás ellenőrzése
  • Visszahúzódás

Nagyobb az öngyilkosság kockázata azoknál, akik a közelmúltban nagyon stresszes élethelyzeteket éltek meg, például:

  • Elvesztettek egy fontos kapcsolatot, vagy meghalt egy szerettük
  • Halálos betegséget diagnosztizáltak náluk
  • Elvesztették a pénzüket vagy megélhetésüket
  • Elvesztették az otthonukat vagy állásukat
  • Elrabolták, megerőszakolták őket, vagy más komoly lelki traumán estek át.

Az emberekben néha erősebben fogalmazódik meg az öngyilkosság gondolata, amikor már kezdenek kimászni a depresszióból. Ennek egyik oka, hogy ahogy csökken a letargia, könnyebb energiát találni az öngyilkosság kivitelezéséhez.

Fontos, hogy ezt tudjuk, mivel úgy tűnhet, mintha a beteg már jobban lenne, valójában pedig még kockázatosabb a helyzete.

Ne feledjük, hogy csak általános irányelvek léteznek, és gyakran a saját megérzésünk sugallja legjobban, hogy valaki a szeretteink közül valóban nagy bajban van.

(Folytatjuk)

(Forrás: Please Don’t Visit This Type of Doctor Unless You Absolutely Have to, angolból fordította: Harrach Orsolya)