Narkolepsziát okozhat a sertésinfluenza elleni oltás

Az Európai Gyógyszerügyökség (EMA) bejelentette, hogy mivel a sertésinfluenza elleni védőoltást egy alvási rendellenesség ritka eseteivel hozták összefüggésbe, a vakcinát a fiatalok esetében csak a legutolsó védelmi vonalként szabad alkalmazni, tehát a Pandemrix védőoltást csak abban az esetben lehet a H1N1 influenza veszélyének kitett gyermekeknek és kamaszoknak beadni, ha más oltóanyagok nem állnak rendelkezésre.

Narkolepsziát okozhat a sertésinfluenza elleni oltásA 2009/2010-es influenza világjárvány idején a GlaxoSmithKline gyógyszergyár által gyártott Pandemrix oltóanyagot használták a legszélesebb körben Nagy-Britanniában. A szigetországban eddig hat millió adagot adtak be, de a szert már nem alkalmazzák, és a maradék készleteket idén ősszel megsemmisítik. A brit gyógyszerfelügyelet tíz olyan esetről szerzett tudomást, amikor az oltóanyagot a narkolepszia kialakulásával hozták összefüggésbe.

Az Európai Gyógyszerügynökség azt követően kezdte meg vizsgálatát, hogy Finnország, Svédország, Izland és Nagy-Britannia is olyan esetekről számolt be, hogy gyermekekben és kamaszokban egy alvási rendellenesség, narkolepszia alakult ki, amely hirtelen, meglepetésszerű álomba merüléssel jár. A kutatások szerint a Pandemrixszel beoltott gyermekekben és kamaszokban 6-13-szorosára nő a narkolepszia kockázata a beoltatlan gyermekekhez viszonyítva. Az EMA közleményében azt is hozzátette, hogy az oltóanyag valószínűleg valamilyen genetikai vagy környezeti tényezővel kölcsönhatásba lépve okozza a narkolepszia kockázatának megemelkedését.

Világszerte több mint 31 millió ember kapta meg a Pandemrix védőoltást, és a gyógyszergyár adatai szerint július elejéig 335 narkolepsziás esetet jelentettek.

A brit gyógyszerellenőrzési hivatal szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy a szezonális influenza elleni védőoltásokat a kutatások nem hozták összefüggésbe a narkolepsziával, és ezek a vakcinák teljesen biztonságosak.

(Forrás: Medipress)