Miért hosszabb a férfiak gyűrűsujja a mutatóujjuknál, a nőké miért nem?

A férfiak gyűrűsujja általában hosszabb a mutatóujjuknál, a nőkre viszont ennek a fordítottja az igaz. A Florida Egyetem biológusai most megtalálták a magyarázatot erre a sajátos jelenségre. de a felfedezés többet ad egyszerű magyarázatnál: rávilágít az eltérő viselkedés és bizonyos betegségek okaira is.

Fejlődésbiológusok, molekuláris genetikusok és mikrobiológusok vettek részt a kutatásban, amely arra a megállapításra jutott, hogy a nemi hormonok egyensúlyától függ az említett két ujj között megfigyelhető arány és annak kialakulása, ami az embrió fejlődésének korai szakaszához köthető.

Bizonyos különbségek vannak abban, ahogyan a nemi hormonok aktiválják a receptorokat a nőkben, illetve a férfiakban, és ez befolyásolja bizonyos ujjak növekedését. Ez a felfedezés megadja a genetikai magyarázatot korábbi kutatások eredményeire, amelyek már régebben összefüggésbe hozták a gyűrűs- és a mutatóujj arányát a spermaszámmal, az agresszióval, a zenei képességgel, a szexuális orientációval, szuper képességgel bizonyos sportokban, de különféle egészségproblémákkal is, mint például az autizmus, depresszió, szívroham vagy mellrák.Kinek melyik mekkora?

Az ujjak hosszának aránya

Már régóta gyanították, hogy az ujjak arányát a szexhormonok befolyásolják, de nem volt rá kísérleti bizonyíték. „Az a felfedezés, hogy a fejlődő ujjak növekedését közvetlenül befolyásolja az androgén (tesztoszteron) és az ösztrogén receptorok aktivitása, megerősíti, hogy az ujjak aránya egy életre szóló lenyomatát adja az élet korai szakaszában fennálló hormonális miliőnek” – mondja Martin Cohn fejlődésbiológus.

„Mellett, hogy egy sor bizarr nemi különbséget megmagyaráz, még arról is jeleket küld, hogy minek voltunk kitéve méhen belüli életünk egy rövid időszakában. Gyűlnek a bizonyítékok arra nézve, hogy egy sor felnőttkori betegség magzati eredetű. Adatainkkal kimutattuk, hogy az ujjak aránya rávilágít a születés előtti időszakunkban átélt androgén (tesztoszteron) és ösztrogén aktivitásra, ami bizonyos dolgokra magyarázó erővel bír.”

Az egerek ujjain ugyanaz a aránybeli különbség tapasztalható, mint az embernél. Egérkísérleteikben a kutatók megfigyelték, hogy a hím és a nőstény egérembriókban a receptorok nemi hormonokkal telítődtek. Követték a tesztoszteron és az ösztrogén hatásának jelútját. A több tesztoszteron (androgén) arányában hosszabb negyedik (gyűrűs) ujjat alakított ki. Több ösztrogén pedig a fordítottját.

A kutatás rámutat, hogyan irányítják a hormonális jelek a csontrendszer prekurzor sejtjei osztódásának ütemét és kimutatja, hogy az egyes ujjcsontok érzékenysége eltérő a tesztoszteronra és az ösztrogénre.

Amikor a kutatók blokkolták a tesztoszteron-receptorokat, női ujj-arányt kaptak. Amikor hozzáadtak még több tesztoszteront, akkor szuperhím ujj-arányt kaptak, a plusz ösztrogén pedig szuper-nőstény arányt hozott létre. Kimutatták, hogy 19 gén érzékeny a méhen belüli tesztoszteron, illetve ösztrogén szintre.

(Forrás: Független.hu)