Tíz indok a napi almafogyasztásra

Az alábbiakban a rendszeres almafogyasztás kivételes egészségügyi előnyeit vesszük sorra, és azt is vizsgáljuk, hogyan lehet ezeket a pozitív hatásokat maximálisan kihasználni. „Naponta egy alma az orvost távol tartja” – szól az egyik legelső táplálkozási tanács, amit az emberek többsége gyermekkorában hall. Lássuk, milyen egészségügyi előnyöket rejt ez az igazi magyar gyümölcs.

  1. Tíz indok a napi almafogyasztásraAz alma tele van oldható rosttal, ami csökkenti a bélrendszeri rendellenességek, a divertikulózis, az aranyér és egyes daganattípusok előfordulását, elősegíti az inzulin szabályozását, és megkönnyíti a méregtelenítést.
  2. Az almában lévő pektin az inzulinkiválasztás visszaszorításával csökkenti a koleszterinszintet.
  3. Egy tanulmány azt mutatta, hogy heti öt alma fogyasztása csökkenti az olyan légzőszervi megbetegedések kockázatát, mint az asztma.
  4. A kínai orvoslás szerint az alma erősíti a szívet, hidratálja a tüdőt, csökkenti a nyáktermelést, és növeli a testnedvek mennyiségét.
  5. Az almaecet segít a vesekő megelőzésében.
  6. Az alma napi fogyasztása a bőrbetegségek előfordulását is visszaszorítja.
  7. Egy brazil tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik étkezések előtt elfogyasztottak egy almát, 33 százalékkal többet sikerült leadniuk testsúlyukból, mint az almát nem fogyasztók.
  8. Egy almában csupán 50-80 kalória van, és nem tartalmaz zsírt vagy nátriumot.
  9. Az alma tele van C-vitaminnal, A-vitaminnal és flavonoidokkal, és kis mennyiségben foszfort, vasat és kalciumot is tartalmaz.
  10. Az almából káliumot is bevihetünk a szervezetünkbe, ami jót tesz a szívünk egészségének.

Hogyan használhatjuk ki a legjobban az alma hatását

  • Az almát héjastul érdemes fogyasztani, hogy a lehető legtöbb tápanyagot bevigyük a szervezetünkbe (a C-vitamin és az A-vitamin nagy része is a héjában található).
  • A környezetvédelmi szervezetek vizsgálata szerint az alma a növényvédő szerekkel legszennyezettebb gyümölcs. A nem bio almákat gyakran viaszozzák, ami nem emészthető. Lehetőleg bio almát vásároljunk, vagy ha ez nem lehetséges, fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, esetleg hámozzuk meg.

Figyelmeztetések

  • Az almamag nagy adagban mérgező, ezért terhes és szoptató nőknek, valamint gyermekeknek nem ajánlott.
  • Az almalé koncentrátum tele lehet arzénnal, ha nem bio alapanyagból készült.