A szénsavas üdítő a gyereket is megbetegítheti

A tudósok már a gyerek szemén látják a károsodást, amit a szénsavas üdítők és a túl sok szénhidrát okoz. A Sydney Egyetem Westmead Millenium Kutatóintézetének munkatársai a világon elsőként mutatták ki, hogy azoknak a 12 éves gyerekek, akik egynél több üveg szénsavas üdítőt isznak egy nap, szűkebbek a szemfenéki artériáik. Ez növeli az esélyét a későbbi szívbetegségeknek és magas vérnyomásnak.

A szénsavas üdítő a gyereket is megbetegíthetiA kutatás során nagyjából kétezer gyereket vizsgáltak meg Sydney 21 iskolájában. Ez annak a vizsgálatnak folytatása, melynek során hasonló elváltozást találtak azon gyerekeknél, akik túl sokat nézik a tévét. A károsodás a látást nem befolyásolja.

„Azoknak a gyerekek, akik túlzásba viszik az üdítő- és szénhidrátfogyasztást, sokkal rosszabb a mikrokeringési profiljuk, mint a helyesen táplálkozó társaiknak.” – mondta el Dr. Bamini Gopinath, a kutatás vezetője. „A teljes szénhidrátbevitelüket felmértük a kenyértől kezdve a rizsen át a tésztáig.”

A retina mikrokeringési átmérője potenciális jelzője lehet a későbbi szívbetegségeknek és magas vérnyomásnak, de ez volt az első kutatás, mely kimutatta, hogy a szénhidrátok és az üdítők fogyasztása összefügg a retina ereinek szűkületével. Dr. Gopinath kíváncsi még arra is, hogy a károsodás megmarad-e ugyanezeknél a gyerekeknél a nyomon követési időszak végeztével, 17 éves korukban.