A gyógynövények és a csillagjegyek – Ikrek

Nézzük meg, milyen gyógynövény terem a lábunk mellett a földön, hajoljunk le érte, és okosan használjuk fel! Ha a csillagokat is segítségül hívjuk, még jobb eséllyel indulunk. Lehet ebben hinni, lehet hitetlennek lenni, megpróbálni azonban érdemes!
„…Az asztrológia… abban tér el a többi tudománytól, hogy nem a tényekkel, hanem a tények mögött rejlővel foglalkozik. A tudósok úgy tesznek, mintha szilárd talajon állnának, az asztrológusok viszont nem elégszenek meg a talaj felszínével…” (Henry Miller)

Ahogy az az előző részben említettem, az állatövi jegyek egymásutánisága a fejlődés egy-egy állomását jelképezik. Az adott jegy jelentése, tartalma bizonyos értékeket, sajátosságokat képvisel. „Természetes, hogy ilyen ideális típusok a való életben nem akadnak, de mindenkiben felismerhetjük a jellegzetességek kisebb-nagyobb fokú megnyilvánulását” – írja Baktay Ervin.

A Nap a Bika jegyében halad, azonban május 20-án az Ikrek jegyébe lép (hossza: 60-90 fok). Májusban a nappalok hosszúsága 1 órával és még 13 perccel hosszabbodik meg. A nappalok egyre hosszabbak, minden növény szinte egyszerre virágzik, a korai gyümölcsfák már megmutatják fejlődő terméseiket. A napsütés ereje fokozódik, gyakori frissítést hozó eső váltja a napsütést. A vetésekben, kertekben növekedésnek indulnak a növények, a zsenge zöld szín erőteljesebbé, sötétebbé válik. Az eső utáni napsütésben a növények, virágok növekedése szemmel látható. Illatok kavalkádját érezhetjük a levegőben. Termőre fordul az eper, a korai cseresznyék. Befejesednek a saláták, a sóska és spenót haragoszöldre vált és a korai fajták már magot hoznak. A gyümölcsösök és ligetek környéke madárhangoktól zajos.

Engedjünk a csábításnak, gyakran menjünk ki a természetbe, nem csak a látványért, hanem a friss levegő, a napsütés élményéért, ami feltölti testünket, lelkünket.

Az Ikreket, mint levegő jegyet a Merkúr bolygó uralja.Ikrek

A Merkúr bolygó hatásai

Merkúr szétáradó erejű, de légies jellegű, sokoldalú. Mindkét nem egyesül, vegyül benne. A ráció, az ész logikája, az értelmi felfogás, fogékonyság, áttekintés és tapasztalatszerzés bolygója. Változékony, alkalmazkodó, mindenhez kapcsolódó, mozgékony. Az emberi kapcsolatokban, működésben, létrehozásában, érintkezésben, közvetítésben játszik szerepet.

Harmonikusan: tehetséges, tanulni vágyó, érdeklődő, mozgékony, gyors felfogású, körültekintő. Kritikus szellemű, ötletes, okos, szellemes, logikus és szorgalmas. Utazáskedvelő, fogékony, világosan fogalmaz.

Diszharmonikusan: féltehetség, rendszertelen tudásvágy, érdeklődéshiány, kíváncsi, kotnyeles, fecsegő, szórakozott, szétforgácsoló, önző és makacs, szeszélyes és megbízhatatlan – írja Baktay Ervin.

Egészségügyi vonatkozásban: Meghatározó és érintett jellegű az idegrendszer, különösen a központi és mozgató idegrendszer területe. Érintett az agy, a beszélő szervek (nyelv, száj) részei, a tapintás (kar, kéz, ujjak, bőr, lélegzés, tüdő, tüdőcsúcs) szervei.

Ikrek
(Gemini)

Állatövi jegy ideje: május 22-június 21.
Elemek szerint: levegő jegy – változó, férfias és pozitív
Uralkodó bolygója: Merkúr
a Vénusz (lásd Bika jegynél) a Szaturnusz és az Uránusz erőben van, rangvesztett bolygója a Jupiter, a Neptunusz romlásban van.

Az Ikrek jegy jellemzői:

„Rohan folyton-folyvást. Könnyed, hajlékony és ugrabugra. Ő az, aki igazán elszórakoztatja az embert éleselméjűségével, intelligens és ironikus….Ha távolról nézzük, nemcsak nemét, hanem korát is bajos meghatározni… Hol lehet vele találkozni? ….nem érdemes keresni, mert mindenütt ott van! … az Ikrek minden alkalmat megragad a kommunikálásra, tájékozódásra: Utazásokat, kapcsolatokat, találkozókat, színházi előadásokat, múzeumlátogatásokat. Beszédet, írást, telefont használ, de az Ikrek mindig mindenről tud! Nehezen megtalálható címre van szükség, forduljunk bátran hozzá. Keresgél egy kicsit a fiókokban, de rátalál egyik jegyzettömbjében… mindenre gondol, mindent megcsinál, kipróbál. Így aztán egyszerre tájékozódik, beszélget, tapasztalatot cserél. Humora igazolja, mennyire ügyesen bánik a szavakkal. Az Ikrek szabadnak tűnik: mindig talál olyan törvényeket, iratokat, amelyek igazolják elképzeléseit. A régiek azt tartották róla, hogy mindenhez ért, mégsem jó semmire, mert sosincs ideje és ereje, hogy igazán elmélyüljön. …az Ikrek a leleményesség királya, hiszen már teljesen megszokta, hogy másodpercek alatt kell cselekednie… minden eszközzel a tökéletességre törekszik…az Ikrek személyisége bipolaritásra épül, amely nem kedvez jobban sem a jin, sem a jang jellegnek. Mindenütt könnyedén boldogul, ahol kevés elmélyülést, igénylő folyamatokat figyelhetünk meg…Sosem mond le semmiről a maga útját járja, de kész együttműködni, ötleteket gyártani.” (Jeanne-Elise Alazard: A kedvező pillanat)

Hivatása a kereskedelemben, közlekedésben, színészként, bíró, diplomata, tanár, tolmács, gyorsíró, író, újságírói tevékenységben teljesedhet ki a legjobban.

Harmonikus állásban: Mozgékony, könnyed, ügyes, sokoldalú érdeklődés, alkalmazkodóképesség jellemzi. Önfeláldozó, barátságos, érzelmei nem mélyek. Közlékeny, kíváncsi, jó utánzó, hamar engesztelődik. Kapcsolatkereső hajlama sok utazásra készteti, amelyek többnyire rövidebb utakat jelentenek.Berill

Diszharmonikus állásban: Felszínesség, megbízhatatlanság, pazarlás, csapongó és felszínes érdeklődés. Nem állhatatos, határozatlan, nyugtalan, néha ideges. Sértődős, de könnyen kiengesztelődik. Ingerlékeny, nem őszinte, szélsőséges, felületes és önző, nem törekszik koncentrációra. Nem hatol a mélységekbe, nem törekszik a dolgok lényegének feltárására, megelégszik azzal, hogy tudomást szerez a történésekről.

Kedvenc színe: világoszöld, világoskék
Szerencseszáma: 5 és 7
Szerencsenapja: szerda
Féme: higany
Égtája: észak-kelet
Drágakövei: topáz, akvamarin, berill

Az Ikrek jegy jellemző betegségei, betegségre való hajlamai

  • ideges zavarok, búskomorság
  • központi idegrendszer problémái (agy, beszélő szervek: nyelv, száj részei), érgörcs
  • fejfájás, fejgörcs,
  • mozgató idegrendszer (kar, kéz, ujjak, váll) elváltozásai
  • sportsérülések, törések
  • lelki szórakozottság, rendszertelen túlerőltetés
  • tüdőhurut, légcsőhurut és gyulladása, ideges asztma, tüdő- és mellhártyagyulladás
  • felső légutak bántalma, lélegzés (felületes)
  • reuma, köszvény az alsó végtagokban
  • isiász, sérülések tűz által, lábszár sérülése, ideggyulladás
  • bőrproblémák, bőrviszketés elsősorban a vér elsalakosodása miatt

A Merkúr uralma alá tartozó gyógynövényeket Nicholas Culpeper (angol botanikus, növénygyűjtő, orvos, csillagfejtő asztrológus) Angol Physician c. könyvében összegezte: „Ügyeljetek rá, hogy a beteg testrészt a hozzá tartozó gyógynövényekkel erősítsétek!” Ezeket a gyógynövényeket az Ikrek csillagjegyben születettek esetében a legmegfelelőbb módon, a szabályok pontos betartásával használhatjuk fel. (A növényekről bővebben l. a Gyógynövénykereső menüpontot.) le

Az Ikrek gyógynövényei (Merkúr uralma alatt):

PrimulaKerti kapor (Anethum graveolens)
Fekete ribizli termés és levél (Ribes nigrum L.)
Őszi Margitvirág (Chrysantenum parthenium )
Rutafű (Ruta hortensis, R. graveolens)
Borsikafű ( Satureja montana, S.hortensis)
Citrom (Citrus medica)
Citromfű (Melissa off. L.)
Illatos macskamenta (Nepeta cataria)
Izsópfű (Hissopus officinalis)
Kankalin (Primula veris L.)
Szúrós gyöngyajakfű (Leonorus cardiata)
Bazsarózsa (Paeonia officianlis)
Petrezselyem (Petroselinum sativum)
Orvosi pemetefű (Marribium vulgare)
Zab (Avena sativa)
Levendula (Lavandula off. L.)
Árvácska (Viola tricolor L.)
Macskagyökér (Valeiana off. L)
Édeskömény (Foeniculum vulgare Mill.)
Kerti kapor (Anethum graveolens L.)

A fáraósírokban, Egyiptomban is találtak kaprot, de a világon mindenhol ismerik gyógyhatását, fogyasztják Finnországban, Svédországban, Közép-Ázsiában, a Balti államokban, Oroszországban stb.

Javítja a közérzetet, ideges állapotoknál nyugtat. Segíti a rossz emésztés, felfúvódás tüneteit megoldani. Ajánlható szívproblémáknál, magas vérnyomásnál és szívizom problémák megelőzésére, valamint angina pectorisnál is, más gyógynövények társításával.

Intenzív aromájú, már az illata is erős. Nyugtató hatású. Nyers formában a szárát és leveleit, de főként magvait használjuk fel. A szár és levél A-vitamint, B1, B3, B5, B6, B12 és C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket és rezet tartalmaz. A magvak ásványi anyagban, illóolajban, fehérjében, flavonoidokban, karotinokban, vasban, C-vitaminban gazdagok. Élettanilag kedvező hatású sókat tartalmaz, különösen a nyers levelek. Feszültség, ideges állapotok, szívidegesség, nyugtalanság esetén javasolt tea:

  • kapormag
  • kamilla
  • ánizsmag

egyenlő arányú keverékéből (használat előtt érdemes kissé megtörni a magvakat), 1 evőkanál keveréket 2 dl vízzel leforrázunk, majd (akiknek magas vérnyomásuk, szívidegesség okozta panaszuk is van) tegyen hozzá 1 mokkáskanálnyi galagonyavirágot a forrázathoz. 15 percig lefedve áztassuk a teát, hogy a magokból jól kioldódjanak a hatóanyagok. Leszűrve hársmézzel, akácmézzel édesítve fogyasszuk, főként este, de ha reggel feszültebben ébred, akkor reggel is érdemes. Lassan, kortyolgatva igyuk meg.

Fekete ribizli termés és levél (Ribes nigrum L.)

A ribiszke bogyói bioaktív flavonoidokat tartalmaznak, amelyek (C-vitaminnal kombinálva) erős antioxidánsok: védik a sejteket a szabad gyököktől, megóvják az érrendszert, a szöveteket, a szerveket, tehát az egész emberi szervezetet az öregedéstől. Felsorolt hatásaiért a fekete ribizlit olyan kiváló gyümölcsök és gyógynövények közé sorolhatjuk, mint a szeder, a csipkebogyó vagy a homoktövis. A fekete ribizli gazdag B és C-vitaminban, de rutin, pektin, karotin, kálium, foszfor, vas és számos egyéb ásványanyag forrásaként is ismert.

Óriási vitaminbomba, amely vizelethajtó, gyulladás gátló, lázcsillapító hatással bír. Levele illóolajai, cserzőanyaga, rutin és C-vitaminja óvja az érrendszert, gyógyítja a hajszálerek törékenységét, csökkenti a vérzékenységet, az ínyvérzést. Belsőleg erősíti, tisztítja a szervezetet, erősíti az immunrendszert, a vashiányos állapotoknál gyors javulást eredményez, reuma esetén is kiváló kiegészítő gyógynövény.

Őszi margitvirág (Chrysantenum parthenium )

Keserűanyag tartalma miatt inkább préselt, vagy kapszulázott formában javasolható a használata, elsősorban fejfájásra, migrénes panaszokra.

Rutafű (Ruta hortensis, Ruta graveolens)

A teája belsőleg fogyasztva légzési nehézség, hisztérikus görcsök, kimerültség testi és lelki szinten, izomfáradtság, szívdobogás, szemgyengeség esetén használható. Idegfájdalmak, érproblémák, érgörcsök oldására nélkülözhetetlen hatású. Használata C-vitamin fogyasztásával ajánlott a hatásosabb felszívódás érdekében.

Borsikafű ( Satureja montana, S.hortensis)

Virágzó szárából készített teája belsőleg fogyasztva gomba és baktériumölő, gyomorerősítő, emésztésserkentő, köhögéscsillapító. Helyettesíthető vele a bors. Óvatosan bánjunk vele fűszerként, mert intenzív illata, aromája van, a mennyiségi túlzásokat kerüljük.

Citrom (Citrus medica)

Nyers citromlé – C-és P-vitamint tartalmaz, amely védi a vénák falát, a hajszálerek szerkezetét, megelőzi a vesekövet, a vizeletet és rendszeres fogyasztással az egész szervezetet, lúgos irányba változtatja meg. Terméshéj olaja a központi idegrendszert nyugtatja külsőleg (fürdőolaj) és belsőleg egyaránt.

Citromfű (Melissa off.)

Antivirális, görcsoldó, szélgörcsoldó, nyugtató, lázcsillapító. Fájdalmat is csökkenthetünk az izom és izomreuma, nyakszirt merevség esetén, az izomlazító krémek alkotórészeként, vagy borogatásként használva. A bélrendszerben harmonizálja a hurutos, gyulladásos folyamatokat. Feszültségcsökkentő, étvágyjavító és emésztést serkentő, ha éhgyomorra, mentával keverve melegen fogyasztjuk el. Külsőleg a herpes simplex, herpes zoster ellen jó eredménnyel használható, ezen esetekben társíthatjuk Benedekfűvel. (lásd. a Gyógynövénykeresőben).

Illatos macskamenta (Nepeta cataria)

Citromillatú a belőle készített tea. Megnyugtatja a feszült idegeket, erősíti az idegrendszert. Fáradtság, az izmok és az idegek túlfeszítettsége oldásakor gyors segítség a használata. Altató hatású. Csillapítja a lázat (főként más gyógynövények keverékével), valamint teakeverékek íz javítójaként is jól felhasználható. Csersavat, keserűanyagokat és menta olajat tartalmaz.

Izsópfű (Hissopus officinalis L.)

Illóolajai, cseranyag tartalma, heszperidin hatóanyaga jól felhasználható belsőleg légcsőhurut oldáshoz, idült nátha, asztmatikus köhögés ellen. Számos hasznos tulajdonsága mellett lázcsillapító hatása is jelentős, más gyógynövények hozzáadásával. Enyhén emeli a vérnyomást, ezért a magas vérnyomásos betegek kerüljék a használatát.

Kankalin (Primula officinalis)

az allergia és asztma, légcső és hörgők tisztítására, köhögés csillapítására más gyógynövények társításával, ha szükséges, főként gyökerét, de a virágból készített, enyhébb drogot is felhasználhatjuk. Külsőleg bedörzsölő és fürdőadalékként reumatikus panaszokat enyhít. (lásd a Gyógynövénykeresőben).

Szúrós gyöngyajakfű (Leonorus cardiata)

Enyhe szíverősítő, szívritmuszavarok esetén segít és hatóanyagai, illóolajai miatt altató, görcsoldó, szélhajtó, vizelethajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Segít az idegfeszültségek oldásában, a magas vérnyomás csökkentésében, különösen, ha azt feszültség, vagy stressz okozza. Nyugtalanság, alvásgondok, reumás derék és izomfájdalmak, valamint a gerinc, hátfájás görcsös állapotainak oldása, a fájdalom megszüntetésére használhatjuk.

Piros bazsarózsa (Paeonia officinalis)

A piros bazsarózsa gyógyító hatású részei: virágzata és gyökere. A szárított virágok antocián – vörös – festékanyagot, nyálkát és glükózt tartalmaz A gyökérzet, alkaloidokat, cserzőanyagokat, keményítőt, szacharózt, szerves savakat, stb. A bazsarózsát a népi gyógyászatban ősidők óta használják úgy az emésztési panaszokra, húgykő oldására, mint a rendszertelen és fájdalmas menstruáció esetére. Bizonyítottan görcsoldó hatású: csillapítja a reumatikus fájdalmat, oldja az izomgörcsöket, valamint a menstruációs görcsöket (elsősorban a finom izomzat esetében), javítja a méh tónusát, segítséget nyújt asztma, vese és epe, kólika esetén (vizsgálatok bizonyítják, hogy segít eltávolítani a vese- és epeköveket), enyhíti a fejfájást, jótékonyan hat aranyérre. Külsőleg, elsősorban borogatás formájában a gyermekkori ekcéma ellenszere, reumatikus fájdalmak csillapítója kivonatai krémekbe kevert formában, vagy borogatásként hatásosak..

A növény virágából és gyökeréből készítenek főzetet vagy teát, amely a már említett hatások mellett lassítja a bélperisztaltikát, sikeresen fel lehet használni hányás, has-kólika és hasmenés ellen, valamint fejfájás és depresszió kezelésére.

A bazsarózsa nem háziszer, de a hatóanyagainak felhasználásával készült termékeket érdemes keresni és használni. Belsőleg használva minden esetben meg kell beszélni kezelőorvosával, gyógyszerészével.

Petrezselyem (Petroselinum hortense Hoffm.)

Legértékesebb része a gyökérzet, de zöld levele is hasznos. Erős vizelethajtó tulajdonsága miatt csökkenti a magas vérnyomást, az ödémákat, illóolajaival az erek görcsét képes oldani, de a vizelet felhalmozódás okozta pangásos szívelégtelenségnél is segíteni, tud. Csökkenti az allergiás tüneteket, mert gátolja a hisztamin kiválasztását.

Orvosi pemetefű (Marribium vulgare)

Levele és virágos szára illóolajokat, keserűanyagot, csersavat és szaponint tartalmaz. Csillapítja a köhögést, csökkenti a gyulladásos folyamatokat (torok, száj, hörgők, rekedtség, asztma, tüdő stb). A növényből készült gyógycukorka évtizedek óta közismert hazánkban.

Zab (Avena sativa L.)

Avenin glikozidot, A-vitamint, lecitint, fitint, foszfort, ásványi anyagokat , fehérjét, trigonellint, vanilint és szaponint tartalmaz. A szalmája pektint, kovasavat és kalciumot is tartalmaz. A felsorolt összetevőknek köszönhetően a szalmájából készített tea belsőleg: tüdő, reuma, köszvény betegségek, bőrkiütések és álmatlanság ellen hatásos. Külső használat esetén a torok és gégehurut, húgycső- vese, reuma és köszvényes bántalmak, bőrkiütések, ekcémás elváltozások, álmatlanság ellenszere. Reuma és ízületi gyulladások, isiász okozta fájdalmak csökkentésére készített gyógynövény fürdők elengedhetetlen alkotóeleme.Levendula

Levendula (Lavandula off. L.)

Hazánkban az első levendulást Tihanyban telepítették, jelenleg is megtalálható ez az őslevendulás (Bittera Gyula telepítette). Illatos virágai a legértékesebbek gyógyászati szempontból. Hatásait virágában található illóolaja és annak komponensei adják (linalol, linalil-acetát, cineol, terpineol, kámfor, geraniol, pinén). Jelentős mennyiségben található benne csersav, kumarinok, flavonoidok és szterolok. Belsőleg: a levendula teája idegnyugtató, étvágyjavító hatása miatt régóta ismert és alkalmazott gyógynövény. Oldja a szélgörcsöket, fertőtlenítő hatása megakadályozza a belekben az erjedési folyamatokat, ezért emésztési zavaroknál is hatásosan alkalmazhatjuk (a levendulaolaj 1-2 cseppje kockacukorra cseppentve a gyomor- és bélpanaszokat hatásosan oldja). Idegerősítő, a gyenge idegrendszert pozitív gondolatokra hangolja, ilyenkor hatásának növelésére más gyógynövényekkel kombinálhatjuk. Külsőleg:, illóolaját sokoldalúan hasznosíthatjuk, feszültségoldó, gyógyfürdők alkotóelemeként. Reuma, idegzsába elleni krémekben, szeszes kivonatát bedörzsölőként használhatjuk, mert helyileg is oldja az izomfeszültségeket, de illatával már a pillanatnyi rossz hangulatot is pozitívra hangolja.

A gyógynövény virágából készült olajos kivonat az égési sérülések kiváló ellenszere. Keverékekben: Altató, nyugtató keverékben, kimerültségre: komló, citromfű, kamilla, macskagyökér társításával.

Feszültségoldásra, szorongás ellen, idegek erősítésére: citromfű, macskagyökér, rozmaring, orbáncfű társításával használhatjuk.

Árvácska (Viola tricolor L.)

Föld feletti részét használhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt. Vértisztító hatású. Bőrkiütések, ekcéma, akne jellegű bőrelváltozásokra, hámlásra, lázas állapotok, megfázás és reumatikus panaszok esetén eredményesen használható, korlátozott időtartamban. Violin alkaloidát, metilsalicilsav, metilester, viola qercitrin illóolajat, nyálkaanyagot, flavonoidokat tartalmaz.

Macskagyökér (Valeriana off. L.)

nyugtató, görcsoldó, altató, vérnyomást csökkent, neurózisban segíthet. Tompítja a központi idegrendszert a motorikus nyugtalanságnál, szív- és vérkeringés zavarainál megteremti a természetes egyensúlyt, csillapítja a szapora szívverést. (továbbiakban a Gyógynövénykeresőben található, de a KOS-jegyben leírtak is irányadók)

Édeskömény (Foeniculum vulgare Mill.)

Fő hatásait gyógyító illóolajai adják, melyet terméséből nyernek. Elsősorban szélgörcsoldó, antibakteriális és fertőtlenítő, erősítő, emésztést serkentő, légcsőhurutoldó, étvágyjavító. Serkenti az anyatejtermelést. Belsőleg: az ÁNIZS hatásaihoz hasonló, csecsemők és kisgyermekek gyógyításában fő hatásai miatt szívesen használt gyógynövény. Alkalmazható, ha az emésztőszervek működését erősíteni, serkenteni, fokozni kell, vagy ha a puffadás elleni szélhajtó, görcsoldó hatására van szükség. A máj munkáját könnyíti, a vese- és hólyaggyulladást csökkenti (vizeletkiválasztó rendszert) fertőtleníti. A légzőszerveket illóolajával gyógyítja, a letapadt váladékok kiürülését előmozdítja a légutakban.

Az Ikrek gyógynövényei továbbá a Vénusz hatása alatt (Vénusz emelt helyzetben, erőben van):

  • Zöld menta (Fodormenta, Borsmenta)
  • Kerekrepkény (Glechoma hederacea L.)
  • Fehér árvacsalán (Lamium album L.)
  • Martilapu (Tussilago farfara L.)
  • Feketenadálytő (levél és gyökérzet)
  • Zöld mentafélék (Kerti menta, Borsmenta, Fodormenta stb.)

Tompítják az emésztőrendszeri görcsöket, szélhajtó, a problémás emésztés ellenszereként segíthet, mert fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. A jobb és gyorsabb hatás elősegítésére társítsuk kakukkfű, ánizs és édesköménnyel.

Frissen szedett leveleit leforrázva és homlokra téve csökkenthetjük a fejfájás tüneteit. Légzőszervi megbetegedéseknél tisztítja a légutakat, fertőtlenít, csökkenti a torok, mandula és a fájdalmas szájüregi gyulladásokat. Inhalálásra, vagy ülőfürdők alkotórészeként, de krémbe keverve az izom és ízületi, valamint a reumatikus fájdalmakat, náthás, felfázásos tüneteket is csökkenteni képes, más gyógynövények társításával (lásd. a Gyógynövénykeresőben részletesen).

Kerekrepkény

Erős hatásai miatt keverékekben használhatjuk a legideálisabban. Más gyógynövényekkel kombinálva segít a köszvényes és reumatikus gyulladás és fájdalom csökkentésében. Gyógyító hatással van a szájüregben előforduló gyulladásokra (aftózisokra, ínygyulladásra), enyhíti a torok- és mandulagyulladás tüneteit és csökkenti a gyulladást. (torokfájdalom, torokgyulladás teája a BIKA jegynél található)

Fehér árvacsalán (Lamium album L.)

A népi gyógyászatban ősidők óta ismert, felhasznált és közkedvelt gyógynövény. Ideálisan hatásos légcsőhurut és a felső légutak gyulladásos betegségeinél, – főként a száraz, nehezen felszakadó hurutok, ingerköhögés – kezelésében használható eredményesen. Hatásait fokozhatjuk hasonló hatóanyagot tartalmazó gyógynövényekkel a köhögés, nátha, hörghurut (bronchitis), influenza vagy torokgyulladás gyógykezelése esetén. Az árvacsalán vizelethajtó tulajdonsága miatt a magas vérnyomás kiegészítő kezelésére is alkalmas, de belsőleg zsírtalanító hatása miatt elősegíti a súlycsökkentést is. (A továbbiakat lást a Bika jegynél)

Martilapu (Tussilago farfara L.)

Közismert gyógynövény. A népgyógyászat a tüdő- és légúti megbetegedések, valamint köhögés, rekedtség, asztma elleni teakeverékek gyógyítására használja. Meghűléses betegségeknél, rövid ideig alkalmazva hatásos és mellékhatások nélkül alkalmazható gyógynövény.

Keverékben: Köhögés (hurut) csillapítására – majoránna, ökörfarkkóró-virág, kakukkfű, édeskömény társításával. (továbbiak a Gyógynövénykeresőben!)

Fekete nadálytő (Symphytum officinale L.)

Hazánkban vízpartok, mocsárrétek, nedves helyek, magas vízállású szántóföldön, tópartokon, nyirkos réteken, ártereken előforduló jellegzetes gyógynövény. Fő hatását gyógyító allantoin, valamint cserzőanyag, nyálka, alkaloid (szimfitin, likopszamin), rozmaringsav, aszparagin és inulin adják.

Elsősorban csonttörés, -repedés, zúzódás hatásos szere. Gyulladáscsökkentő, puhító tulajdonságú.

Külsőleg: csonttörés, repedés, zúzódás hatásos ellenszere. Gyulladáscsökkentő, puhító tulajdonságú. Gyulladásos megbetegedések: ízületi bántalmak, idegzsába, fagyási sérülések, sportsérülések, törések, zúzódások kezelésére alkalmas. A kivonataiból készült krémek nehezen gyógyuló sebek regenerálódását segítik elő. A felfekvési sebeknél, az aranyér bántalmak gyógyításában egyaránt hasznos. Nyers levele leforrázva közvetlenül is alkalmazható a sérült területre.

Hasznos része: levél és gyökérzet.

Levele összehúzó, gyulladásgátló hatású. A fekete nadálytő a szövetekre, a vérre, az izomra, a csontra, a velőre és az idegekre is gyógyító hatást gyakorol.

A gyökér, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, lágyító, hámosító, sebgyógyító, vérzéscsillapító hatással rendelkezik. Felhasználható továbbá köhögés, hörghurut, tüdőbántalmak, ficamok, rándulások, törések, sebek, sérülések (főként sportsérülések), kelések esetén. A gyökér szövetépítő, regeneráló, további romlást megakadályozó, szövet-fiatalító hatású, a test bármely részén. Allantoin tartalma, kollagén feltöltő hatású. A szájüregben, gégében, felső légutakban kialakult gyulladások esetén leveléből készítsünk főzetet, ezt öblögetésre használjuk. Hörghurutnál, orvosi zilizzel, erdei mályvával és zsályával kiegészítve. Gyökerének hideg kivonatát használhatjuk a nyálkahártya irritációjának csökkentésére. Nyálkaoldáshoz más gyógynövényekkel kombinálva használjuk, önmagában nem tanácsos. Nyers levele leforrázva közvetlenül is alkalmazható a sérült területre. Külsőleg leveléből a teljes mellkasra pakolás tehetünk úgy, hogy a leforrázott leveleket még langyosan közvetlenül a bőrfelületre tesszük és lefedjük textillel.

Belsőleg: májkárosító hatásai miatt nem javasolt házi szerként és belsőleg történő használata.

Az Ikrek jegyben születettek számára a napi, rendszeres légzőgyakorlatok (jógalégzés stb.) végzése, a tüdőkapacitás növelése nagyon fontos. Az Ikrek számára a vállak, karok ízületeinek, izmainak rendszeres lazítása, átmasszírozása, kimozgatása és erőben tartása nélkülözhetetlen az egészségük megőrzése érdekében.

„A bölcs fegyelmezi gondolatait, nem várja, hogy azok maguktól helyükre kerüljenek.” (Ji King)

Németh Imréné Éva
Fitoterapeuta, természetgyógyász
Tanácsadás

Felhasznált irodalom:
Baktay Ervin dr.: A csillagfejtés könyve (2003 Reprint kiadás)
Leon Petulengro: Csillagzatok csodafüvek (Édesvíz Kiadó 1991.)
Dubravszky László Dr. – Eörssy János Dr. A traicionális asztrológia tankönyve (Orient Express Kiadó 1992.)
Aranyi Lászlóné: Holdkereső (BioTer Bt. 2000.)
Dr. Török Szilveszter Prof.: Csillagjegyek kapcsolata a tápanyagokkal (BioTer Bt.
2000.)
Bagóné Obrusánszki Mónika: Herbálasztrológia (Kávé Kiadó, 2000)
Csaba György: Csillagjóslás (Minerva 1986)
Stephen Arroyo: A horoszkóp értelmezése (Bioenergetic Kiadó 2000.)
Kristina Waardahl: Klasszikus kérdő asztrológia a gyakorlatban (Kristina Wardahl kiadó)
Dr. Nagy Géza: A fitoterápia anyag középútja a csillagjegyek tükrében ( tankönyv 2000)
Nicholas Culpeper: Az angol Physitian (1652)
Németh Imréné Éva: Gyógynövények nagykönyve (Puedlo Kiadó 2008)