Ősi keleti bogyó véd a diabéteszes vakságtól

A Sydney Egyetem kutatói azt állítják, hogy a tibeti goji bogyóval, más néven farkasbogyóval kezelhető a hosszan fennálló diabétesz okozta vakság. Az egyetem gyógyszerész karának kutatói in vitro kísérletekkel vizsgálták a bogyó lehetséges hatását. A kutatást vezető Basil Roufogalis elmondta, hogy a gyümölcs rengeteg taurint tartalmaz, amely rendkívüli antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunserkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és a retinának is védelmet nyújthat.

Ősi keleti bogyó véd a diabéteszes vakságtól„A diabéteszes retinopátia a cukorbetegek körében kialakuló vakság leggyakoribb kóroka. Az 1-es és 2-es típusú diabéteszes betegek közel 60 százalékában alakul ki hiperglikémia, mely állapot károsíthatja a retina sejtjeit” – magyarázta Roufogalis professzor. „Általában az történik, hogy a szemben lévő fehérjék oxidálódnak, a magas vércukorszint pedig a retinasejtek elhalását okozza. Ráadásul új, sérülékeny vérerek nőhetnek a retinában, amelyek látásvesztést okozhatnak.”

A kutatók először azt mutatták ki, hogy a farkasbogyó és annak taurintartalma aktiválja a PPAR-gamma nevű sejtmagreceptor fehérjét. Ez a fehérje lényeges szerepet játszik a retinasejtek szabályozásában. Ez a felfedezés utat nyitott a gyümölcs és PPAR-gamma receptor aktiváló hatásának további vizsgálata előtt.

A következő kísérletekben a tiszta taurin és egy taurinban gazdag farkasbogyó kivonat hatását vizsgálták a magas vércukorszintnek kitett retinasejtekre. Kiderült, hogy a bogyó védelmet nyújt a magas glükózkoncentráció okozta sejthalállal szemben a retinában. A kutatók ezután arra voltak kíváncsiak, milyen hatást gyakorol a farkasbogyó kivonat és a belőle kivont tiszta taurin a vér-retina gát barrier sejtjeire. Az eredmények azt mutatták, hogy a tiszta taurin és a farkasbogyó kivonat egyaránt védelmet nyújtott a retinának a vér-retina gát megnövekedett átjárhatóságával szemben azzal, hogy befolyásolta a PPAR-gamma receptor működését, ezáltal segítve a retina védelmét biztosító barrier epitheliális sejteket.

Roufogalis professzor azt reméli, hogy a diabéteszes retinopátia kezelésével kapcsolatos ígéretes eredmények mihamarabb humán klinikai kísérletekhez fognak vezetni.