A szellemi állapotot is befolyásolja a nőknél a D-vitamin

A Journals of Gerontology Series A című lapban két új tanulmány is megjelent, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a nők szellemi teljesítőképességén koruk előrehaladtával sokat segíthet a D-vitamin. A franciaországi Angers Egyetemi Kórház munkatársai Cedric Annweiler vezetésével megállapították, hogy a D-vitamin bevitellel nagyban csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának esélye.

A szellemi állapotot is befolyásolja a nőknél a D-vitaminEzzel párhuzamosan Yelean Slinin, a minneapolisi Veterán Orvosi Központ munkatársa arra a megfigyelésre jutott, hogy azoknál az idős nőknél, akiknek alacsony a D-vitamin szintje, nagyobb eséllyel indul meg a szellemi hanyatlás. Előbbi vizsgálatban 498, utóbbiban 6257 idős nő vett részt.

Slinin csapata megállapította, hogy a nagyon alacsony D-vitamin szint (10 nanogramm/mililiter) többnyire együtt járt a rosszabb szellemi teljesítőképességgel, de már a kevésbé alacsony szint (20 nanogramm/mililiter) is nagyobb kockázatot jelentett e téren. Annweiler csapata eközben arra a következtetésre jutott, hogy az Alzheimer-kórosaknál átlagosan alacsonyabb volt a D-vitaminszint, mint azoknál, akiknél valamilyen más hasonló kór, például demencia jelentkezett, illetve azoknál, akik teljesen ép szellemi állapotúak voltak.

Korábbi tanulmányok már arra is rámutattak, hogy idős férfiak esetében a nem elegendő D-vitamin megnövelheti a mozgásbeli korlátozottság, netán a teljes mozgásképtelenség esélyét.