Gyomorbarát karácsony

A karácsonyi időszakban, különösen pedig az ünnepnapokon hajlamosak vagyunk arra, hogy extra engedményeket tegyünk a gyomrunknak. De a gyomor a sok aprósütemény, forralt bor és sült liba „láttán” védekezni kezd: a felfúvódás, puffadás és a gyomorégés tipikus következményei egy kiadós ünnepi lakomáknak. Eláruljuk, hogyan úszhatja meg a gyomorproblémákat és mi segít, ha túlzásba vitte a finomságokat.

Nincs karácsony ünnepi étkezés nélkül

Az ünnepi ebéd ugyanúgy a karácsony részét képezi, mint az ajándékok a karácsonyfa alatt. Tálalhatunk például sült libát, káposztát, kocsonyát, és édességként jöhet egy nagy adag tiramisu. A tulajdonképpeni ebéd után még következik az aprósütemény és más finomságok. És mindez minden mennyiségben!

Sok lesz!Röviden szólva: A karácsonyi ebéd többnyire túl zsíros, túl édes, és mindenekelőtt túl sok. Nem csoda, ha lázad a gyomrunk. Néhány egyszerű trükkel azonban gyomorproblémák nélkül megúszhatja a karácsonyt – egészen egyszerű:

Megengedett:

  • előételként könnyű leves és saláta
  • zsírszegény hús vagy hal.

Csak mértékkel megengedett:

  • zsíros ételek, mint a libasült
  • nagyon édes sütemények, mint az aprósütemények vagy stollni, bejgli.

Kísértések a karácsonyi vásáron

Nemcsak karácsonykor, hanem már azt megelőzően is ügyelni kell a gyomrunkra, hiszen már a karácsonyi vásáron is kísértésbe esünk: minden sarkon ízletes finomságok leselkednek ránk. Kipróbálásuk természetesen megengedett, ám ha gyomrát sült kolbásszal, sült krumplival, pörkölt mandulával terheli meg egyszerre, ennek szomorú következményei lehetnek. Ne terhelje tehát túl a gyomrát, vagy közben fogyasszon sült gesztenyét, sült almát és pirított gombát.Iktassunk be diétás vacsorát

Próbáljunk egyensúlyt teremteni

Általánosságban semmi sem szól az ellen, hogy egyszer hódoljunk az ünnepi asztal örömeinek. Többnyire azonban nem maradunk meg az ünnepi ebédnél, gyakran étkezési maraton követi ezt. Adjunk a gyomrunknak egy kis szünetet!

Ha kissé túlzásba vitte az ebédet, legyen könnyű a vacsora, vagy akár el is maradhat. Másnap tudatosan olyat egyen ebédre, ami nem terheli meg a gyomrát: készítsen könnyű levest, salátát, vagy egyen halat rizzsel.

Az is fontos, hogy eleget igyon – legjobb, ha 2-3 litert naponta, és ez a folyadék legyen ásványvíz, vagy nem édesített tea. Emellett segít a mozgás is a gyomornak: kerülje körbe még egyszer a karácsonyi vásárt, vagy a hét végén menjen hosszabb időre a szabadba.

Ha morog a gyomor

Minden jó szándék ellenére előfordulhat, hogy a gyomrunk rendetlenkedik. A gyomorégés, a puffadás és társai hamar elronthatják karácsonyi örömeinket. Semmi gond: néhány egyszerű házi szerrel könnyen kézben tarthatók a panaszok.

Gyomorégés elleni tanácsok

  • Kerülje az erősen fűszerezett, valamint a nagyon zsíros ételeket. Alkoholos italokat is csak mértékkel fogyasszon.
  • Étkezzen több kisebb szakaszban a három nagy helyett. Ha tele van a gyomra, ez még növeli a nyomást, ami kedvez a gyomorégésnek.
  • Egyen lefekvés előtt három órával, de azután már ne. Így a gyomor már üres lesz, és éjjel nem jelentkezik gyomorégés.

Szép is, jó isPuffadás elleni tanácsok

  • A puffadást különösen az olyan élelmiszerek okozhatják, mint a káposzta, vagy a hagyma – mondjon le ezek fogyasztásáról, ha kétségei vannak.
  • A puffadás megelőzhető édeskömény-, ánizs- és köményteával.
  • Kerülje a szénsavtartalmú italokat – így kevesebb levegő kerül a belekbe. Ügyeljen arra, hogy lassan egyen, és a falatokat jól rágja meg.

Felfúvódás elleni tanácsok

  • A felfúvódás megelőzhető, ha egy kis köményt kever az ételbe.
  • Egy csésze presszókávé meggyorsítja az emésztést. A népszerű, emésztést elősegítő alkoholtól azonban tartsuk távol magunkat: az alkohol fékezi a zsírégetést.
  • Az articsóka (ez gyümölcslé vagy kapszula formában kapható) gazdag keserűanyagokban, melyek serkentik a máj és az epehólyag működését és így hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet gyorsabban megszabaduljon a méreganyagoktól.

Gyomorfájás elleni tanácsok

  • Feküdjön a kanapéra egy forróvizes palackkal a hasán és pihenjen.
  • A gyomor megnyugtatásában segít a meleg borsmenta- vagy kamillatea is.
  • Mondjon le a zsíros ételekről, egyen inkább leveseket, salátákat és főzelékeket – ezek kímélik a gyomrot.

(Németből fordította: Koncz László)