Nagy veszélyben vannak a napsugárzás miatt a kültéren dolgozók

A kültéren dolgozóknál az állandó UV sugárzás következtében magasabb az olyan nem-melanomás bőrdaganatok előfordulása, mint a pikkelysejtes és a bazálsejtes karcinóma. Manigé Fartasch, a Ruhr-Universität Bochum bőrgyógyásza nemrég a Deutsches Ärzteblatt International című tudományos szaklapban publikálta kutatási eredményeit, amelyek szerint közvetlen összefüggés van a munkahelyi UV sugárzás és a pikkelysejtes karcinóma előfordulása között.

Nagy veszélyben vannak a napsugárzás miatt a kültéren dolgozókA bazálsejtes karcinóma esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Az UV sugárzás által kiváltott bőrdaganatok egyelőre nem számítanak munkakörben szerzett betegségnek a német Munka Törvénykönyve szerint. A bőrdaganatok munkahelyi ártalomként való szerepeltetése jelenleg is vita tárgyát képezi. A szakértők szerint a pikkelysejtes karcinóma előfordulását nagy valószínűséggel növelheti a munkahelyi erős UV sugárzás, a kültéren dolgozóknak ezért mindenképp megelőző intézkedésekre lenne szükségük.

A nem-melanomás bőrdaganatok a fejlett nyugati országok egyik leggyakoribb rákos megbetegedései, amelyek évente 100 000-ből 10 európai lakost érintenek. A legnagyobb veszélyben a világos bőrtípusú, napra érzékeny emberek vannak.

A kutatási eredmények alapján született cikk a Deutsches Ärzteblatt International online portálján is elolvasható.