Depresszió és szorongás multimédiás eszközöktől?

Azok az emberek, akik gyakran egyszerre több médiafelületet is használnak – például tévéznek, miközben számítógépeznek, vagy számítógépes játékot játszanak – gyakran depressziósak és szoronganak – derült ki a Michigan Állami Egyetem kutatásából. A kutatók szerint fontos, hogy fény derüljön az ok-okozati összefüggésre. A tanulmány a Cyberpsychology, Behavior and Social Networking oldalain jelent meg.

Depresszió és szorongás multimédiás eszközöktől?A depresszió és a szorongás magasabb kockázatával kapcsolták össze a kutatók multimédiás eszközök egy időben történő használatát. Mark Becker, a kutatás vezetője azonban hozzátette, nem lehet tudni, hogy a figyelem megosztása okozza-e ezeket a tüneteket, vagy eleve az ilyen mentális problémáktól szenvedő emberek használják-e egyszerre ezeket az eszközöket.

Ez az angolul egy szóval multitaskingnak nevezett viselkedési forma egyre elterjedtebb, hiszen az emberek egyre gyakrabban tévéznek, miközben interneteznek, vagy éppen a mobiljukkal vannak elfoglalva. A felmérések szerint a 35 és 54 év közötti megkérdezettek 36 százaléka mondta azt, hogy a múlt héten volt olyan, hogy egyszerre tévézett és más médiaeszközt is használt. Érdekes módon ez a szám 44 százalékra emelkedett az idősebbeknél, a 55 és 64 év közötti korosztályban.