Együtt jó a magnézium, a D-vitamin, K2-vitamin

A magnézium áldásos hatásai közül hadd említsük meg a csontok és a fogak felépítésében való részvétele és az ismertebb izomgörcsoldó funkció mellett a szívizmok működésében, a vércukorszint szabályozásában betöltött szerepét, a vérerek ellazítását, vérnyomás-csökkentést, a szervezet energiaellátásában való közreműködést, a védelmet a sztrók és a szívinfarktus ellen.

A magnéziumhiány korai tünetei: étvágycsökkenés, fejfájás, hányinger, fáradtság és gyengeség, súlyosabb hiány esetében: izomgörcs, tompaság, szívritmuszavar. Helyes táplálkozással nem lehetetlen elegendő magnéziumhoz jutni, hiszen a zöld leveles zöldségekben (spenót, mángold, babfélék, diófélék, tökmag, napraforgómag, szezámmag, kakaó) bőven van, csakhogy gondolni kell arra is, hogy a műtrágyázott földeken nevelt növények maguk sem kapnak magnéziumot, mivel a műtrágya csak nitrogént, káliumot, foszfort tartalmaz.Spenót: sok magnézium

Vannak olyan állapotok, betegségek, amelyek megnehezítik a magnézium felszívódását, ilyen például, az idős kor, a bélbetegségek, a vesebetegségek, vagy bizonyos gyógyszerek (vízhajtók, antibiotikumok) szedése. Ilyen esetben lehet szükséges a teljes értékű táplálkozás mellett is magnézium táplálékkiegészítő szedése.

Ha teljes értékű, változatos táplálékon élünk, annak megvan az az előnye, hogy nem kell sokat törődni azzal, hogy az egyes összetevők egyensúlyban vannak-e egymással. Ha már táplálékkiegészítőket szedünk, tekintettel kell lennünk a magnézium, a kalcium, a K2-vitamin és a D-vitamin helyes arányára, hogy elkerüljük a D-vitamin mérgezést, vagy a kalciumszedés okozta megnövekedett szívroham és sztrók kockázatát.

A mellékhatásokat részben az magyarázza, hogy nincs a szervezetben elegendő K2-vitamin. A K2-vitamin a megfelelő helyre – a csontokba és nem az erekbe – tereli a kalciumot, és így jelenlétében D-vitamin mérgezés sem alakul ki. Tehát ha D-vitamint szedünk, akkor vagy gondolni kell a táplálékban a K2-vitamin elegendő mennyiségű bevitelére, vagy K2-vitamint tartalmazó kiegészítőt kell szedni. Az arány: minden 1000 IU (nemzetközi egység) D-vitaminhoz 100-150 mikrogrammot kell számítani a K2-vitaminból.

A magnézium van olyan fontos, mint a kalcium – ha már táplálékkiegészítőben gondolkodunk –, mert a magnézium a sejtekben tartja a kalciumot, ami segíti a működésüket. Az ember természetes táplálékában (a paleolit korban) a kalcium-magnézium aránya 1:1 volt. Ma Amerikában 3,5:1…

Mindent egybevéve tehát, ha valaki magnéziumot, kalciumot, D3-vitamint vagy K2-vitamint szed, fontolóra kell vennie, hogy a többit is szedje.

(Forrás: Független)