Segít-e a csirkehúsleves megfázásnál?

A csirkehúslevest már évszázadok óta használják jól bevált házi szerként megfázásnál és felső légúti megbetegedéseknél. De valóban segít ez a leves a felépülésben? Régebben, ha kapart a torkunk, folyt az orrunk, kaptunk egy forró csirkehúslevest. Hogy ez nem csak babona, az University of Nebraska kutatói most tudományosan is bizonyították.

Neutrofilek blokkolása

A kutatók főztek egy jó csirkehúslevest a következő hozzávalókkal: csirke és zöldség, köztük vöröshagyma, burgonya, répa, zeller és petrezselyem. És íme, a szervezetben biztos fehérvérsejtek – az úgynevezett neutrofilek –, amelyek részben felelősek a gyulladásért, elakadtak mozgásukban. Ezek a neutrofilek vírusos fertőzéseknél – köztük az influenzánál – nagy számban szabadulnak el, ami azután felső légúti gyulladásokat és nyálkahártya-duzzanatokat válthat ki.Hidegben jót tesz, jólesik

Hőre érzékeny vírusok

Ezen kívül a csirkehúsleves hője segít a náthavírusok leküldésében. A vírusok ugyanis érzékenyek a magas hőmérsékletre és így elszaporodásukban gátoltak. A forró gőz benedvesíti a nyálkahártyát, ami elősegíti a légutak váladékának elvezetését. Aki a csirkehúsleves gyulladáscsökkentő hatását még növelni akarja, belefőzhet a levesbe gyömbért és kevés chilit és egy marék feketebabot.

Recept: csirkehúsleves rizzsel

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 csirke
  • 1 vöröshagyma
  • 1 köteg leveszöldség
  • 2 evőkanál petrezselyem zöldje
  • 2 csésze rizs
  • 3 teáskanál zöldségleves ételízesítő
  • só és bors
  • 3 l víz

A vizet tegyük egy nagy leveses fazékba és kevés sóval forraljuk fel. Tegyük a csirkét (belsőségek nélkül) a fazékba, adjunk hozzá kevés borsot. A csirkét kb. 1½ óráig lassú tűzön főzzük. Amíg a csirke fő, mossuk meg a leveszöldséget, hámozzuk meg a vöröshagymát, és mind vágjuk apróra. Vegyük ki a csirkét és tegyük félre. A vágott zöldséget és a rizst szórjuk a fazékba és ízesítsük a zöldségleves-porral. Kb. 20 perc múlva a rizs és a zöldség puha lesz.

Csontozzuk ki és bőrözzük le a csirkehúst, és falatnyi darabokra vágva tegyük vissza a levesbe. Rövid ideig főzzük fel még egyszer az egészet. Tálalás előtt szórjuk meg kevés petrezselyemmel. Ez a recept különösen megfázás és láz esetén segít – és egyszerű elkészíteni.

(Németből fordította: Koncz László)