A legjobb és legrosszabb házi gyógymódok

Az Egyesült Államokban élő felnőttek közel negyven százaléka bízik abban, hogy számos kisebb betegség házi eszközökkel meggyógyítható. Vajon a tudomány is igazolja a hatásukat? Nézzünk meg néhányat a szakemberek szerint legjobbnak – és legrosszabbnak – ítélt gyógymódok közül. Lássuk a házi praktikákat megfázásra, gyomorégésre, fájdalomra és sok másra.

Bevált házi szerek a világ minden tájáról

Házi szereket gyakran használunk elsősegélyként kis sérüléseknél, torokfájásnál, vagy napégésnél. A nagymamák hagyományos receptjei manapság népszerűbbek, mint valaha. Kitágult a világ, így az évszázadok óta generációról generációra öröklődő tippeket átvesszük a szomszédoktól, de akár a Távol-Keletről is. Mire jó a hagyma, a gyömbér és a balzsamos szuhar?

Segít-e a csirkehúsleves megfázásnál?

A csirkehúslevest már évszázadok óta használják jól bevált házi szerként megfázásnál és felső légúti megbetegedéseknél. De valóban segít ez a leves a felépülésben? Régebben, ha kapart a torkunk, folyt az orrunk, kaptunk egy forró csirkehúslevest. Hogy ez nem csak babona, az University of Nebraska kutatói most tudományosan is bizonyították.

Gombás bőrbetegségek otthoni kezelése

Számos embert érintenek a gombás bőrbetegségek, elsősorban a láb gombásodása. Sokan azért tartanak a strandtól, az úszómedencéktől, mert félnek, hogy gombás bőrbetegséget kapnak. A láb fertőződése mellett gyakori a hónalj, a lágyék gombásodása, valamint a köröm gombás fertőzése. Elsősorban nőknél fordul elő sűrűn a nemi szervek és a belek gombás fertőzése. A gombás bőrbetegségek arra utalhatnak, hogy a szervezet belülről is érintett, például Candida albicans gombafertőzéssel. A gombák megjelenése egyben az immunrendszer hatékonyságának csökkenését jelzi.

PMS otthoni kezelése

Számos nőt kínoz a menstruáció előtt néhány nappal, esetleg már egy héttel jelentkező és a vérzés kezdetével többnyire elmúló tünetegyüttes, a menstruáció előtti szindróma (PMS). A tünetek változók, közülük a leggyakoribbak a következők: haspuffadás, vizesedés, fejfájás és a mell fájdalma, fáradtság, álmatlanság, idegesség, ingadozó kedélyállapot, heves érzelmi kitörések, sírógörcs, depresszió, sóvárgás az édességek után, néha bőrtünetek. A legtöbb nőnél az említett tünetek közül csak néhány jelentkezik, minden tizedik-huszadiknál azonban a PMS annyira súlyossá válhat, hogy komolyan akadályozza a megszokott életvitelét.

Hasmenés? Szaladjunk!

A házi gyógymódok sok egészségügyi probléma esetén igen hasznosak. Főleg, ha nem tudunk eljutni egy rendelőintézetbe vagy egy orvoshoz, és sürgős kezelésre van szükség. Nézzük, mit tehetünk otthoni körülmények között hasmenés esetén.

Házi gyógymódok fejfájásra

A fejfájásnak számtalan oka lehet, okozhatja stressz, feszültség, kialvatlanság stb. A legtöbben megszoktuk, hogy a fejfájás megszüntetésére egyből bekapunk egy tablettát. A fejfájás azonban házi gyógymódokkal is kezelhető.