Bevált házi szerek a világ minden tájáról

Házi szereket gyakran használunk elsősegélyként kis sérüléseknél, torokfájásnál, vagy napégésnél. A nagymamák hagyományos receptjei manapság népszerűbbek, mint valaha. Kitágult a világ, így az évszázadok óta generációról generációra öröklődő tippeket átvesszük a szomszédoktól, de akár a Távol-Keletről is. Mire jó a hagyma, a gyömbér és a balzsamos szuhar?

A németek és a hagyma

Az egész világon vannak hagyományos receptek, legyen az gyomorprobléma, fogfájás, megfázás vagy a napégés – a gyógynövények és fűszerek segítségével próbálnak enyhíteni a panaszokon. Németországban különösen kedvelt a hagyma használata megfázásos betegségeknél. Amit sokan nem tudnak: a hagyma Indiából származik, onnan vándorolt Európába a gumó számos recepttel. A hagyma illóolajai antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúak, sokrétűen használhatók. Apróra vágva és kis pamutkendőbe csavarva hatásos fülfájás, megfázás és köhögés esetén. A hagymazacskók vízgőzben felmelegíthetők, és az illóolajok egész éjjel kifejthetik hatásukat. Rovarcsípés esetén is segít a hagyma leve: kettévágunk egy hagymát, és közvetlenül a rovarcsípésre tesszük. A szúrás helyét fertőtleníti, így elkerülhető a duzzanat és bőrpír. Éppen darázscsípés esetén használják elsősegélyként sok országban.Balzsamos szuhar

Ázsiából: gyömbér

A ginszeng Ázsiában őshonos, ahol ősidők óta csodaszerként tartják számon, és sok panasz enyhítésére használják. Régóta ismer idegerősítő hatása Németországban is, ahol tabletták és kapszulák formájában használják a vitalitás erősítésére és az agy hatékonyságának növelésére. Észak-Koreában még ma is maguk főznek az emberek teát a gumókból, és készítenek porokat. Kínában gyomorproblémák, fejfájás és megfázás esetén használnak gyömbért. A gyömbér számos ásványi anyagot, vitamint és illóolajat tartalmaz. A benne lévő gingerolt használják a hagyományos kínai gyógyászatban mindenekelőtt fejfájás és migrén kezelésére, mivel a gingerol olyan természetes anyagokból épül fel, mint a fájdalomcsillapító aszpirin. A gyömbért használják teaként is gyomorproblémák és hányinger esetén.

A Földközi-tenger vidékén

Az egész Földközi-medencében használják hagyományos gyógyszereként a balzsamos szuharcserje virágát. Leveleiben gyanta van, amely baktériumok, gombák és vírusok ellen használható. Teát készítenek belőle, ez menstruációs panaszoknál is enyhíti a fájdalmat. Görögországban a balzsamos szuhart szájöblítésre használják fogszuvasodás ellen. A cserje gyantája külső bőrproblémák kezelésére is jó.

A házi szerek nem helyettesíthetik az orvosi ellátást, és mivel ezeknek is vannak nem kívánt mellékhatásaik, kisgyermekek és terhes nők csak az orvossal egyetértésben használják.

(Németből fordította: Koncz László)