A legjobb és legrosszabb házi gyógymódok

Az Egyesült Államokban élő felnőttek közel negyven százaléka bízik abban, hogy számos kisebb betegség házi eszközökkel meggyógyítható. Vajon a tudomány is igazolja a hatásukat? Nézzünk meg néhányat a szakemberek szerint legjobbnak – és legrosszabbnak – ítélt gyógymódok közül. Lássuk a házi praktikákat megfázásra, gyomorégésre, fájdalomra és sok másra.

Gyomorégés

Legjobb: Gyógyítsuk a gyomorégést almaecettel. Ez nem tűnik logikusnak, de ha túl kevés a sav a gyomorban, az élelmiszer emésztése túl lassan történik. A táplálék megül a gyomorban, és amikor lefekszünk vagy előre hajlunk, felböfögjük az ételt. Ha ecet formájában savat adunk a gyomornak, azzal segítjük az emésztési folyamatot.

Legrosszabb: Bár a tejivás nyugtatja a gyomrot és ideiglenesen leküzdi a gyomorégést, a tejzsír valójában savképződésre ösztönöz, és ezzel visszalépést okoz.

Beválik a régi jó csirkelevesElső fokú égési sérülés

Legjobb: Az első fokú égési sérülés az égések közül a legkevésbé veszélyes, és az egyetlen, amelyet orvosi ellátás nélkül is kezelhetünk. A legjobb módszer, ha az égett testrészt azonnal hideg – nem jéghideg – vízbe áztatjuk, azután lefedjük laza gézzel, és ha szükséges, beveszünk egy recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót.

Legrosszabb: Soha ne tegyünk jeget vagy vajat az égésre. A jég tovább károsíthatja a már amúgy is érzékeny bőrszöveteket, a vajban található zsiradék pedig megakadályozza a bőr hőleadását, ami további károkat okozhat.

Megfázás és nátha

Legjobb: Miért érezzük jobban magunkat egy tányér csirkehúslevestől, amikor betegek vagyunk? Úgy tűnik, a csirkehúsleves minden összetevője, a zöldségek gyógyhatásától kezdve a csirkezsírban lévő antioxidánsokig, gyulladáscsökkentő hatású, ami segít csökkenteni a nyálkaképződést. Ráadásul a forró folyadékok általában is segítenek felszakítani a nyálkát, és enyhítik a vérbőséget.

A megfázás második legjobb legyőzője a fokhagyma. Antibakteriális hatású, ezért rendszeres fogyasztása egész évben segít megelőzni a megfázást. A benne lévő allicin nemcsak a betegségtől véd meg bennünket, hanem fertőződés esetén a gyógyulást is meggyorsítja. Ha igazán szeretnénk kihasználni a friss fokhagyma előnyeit, zúzzuk össze szobahőmérsékleten, és főzés előtt hagyjuk körülbelül 15 percig állni.

Legrosszabb: Bár a C-vitaminnak számos csodálatos előnye van, például segít a testnek a sebek begyógyításában, és megelőzi a skorbutot, de ha nem rendszeresen szedjük, alkalmi fogyasztása nincs hatással a megfázás megelőzésére vagy enyhítésére.

Torokgyulladás és köhögés

Legjobb: A meleg, sós vízzel való gargarizálás nedvességet von ki a duzzadt mandulából és a baktériumoktól, s ezzel enyhíti a torokfájás tüneteit. Emellett, rendszeresen alkalmazva, segít megelőzni a felső légúti fertőzéseket is.

Köhögés csillapítására használjunk mézet. Megnyugtatja a torok hátsó részét, szabad gyökök ellen harcoló antioxidánsokat tartalmaz, felszakítja a nyálkát, és a tapasztalatok szerint hatásosabb, mint a recept nélkül kapható köhögéscsillapítók. A csecsemőkori botulizmus kockázata miatt azonban soha ne adjunk mézet egy éven aluli gyermeknek.

Legrosszabb: Talán nehéz elhinni, de a recept nélkül kapható köhögéscsillapítók nagyon csekély hatással vannak a megfázásból eredő köhögésre. Lényegében a gyógyszerek, melyekről korábban azt gondolták, hogy enyhítik a megfázás eredetű köhögést – például a dextromethorphan tartalmú köhögéscsillapítók vagy a köptetők – a kutatások alapján nem bizonyultak hatásosnak a légúti nyálkalerakódás felszakításában. Megfázással összefüggő köhögőroham esetén használjunk párologtató berendezést, együnk egy kanál mézet, és ehetünk egy tányér tyúkhúslevest.

Puffadás

Legjobb: A puffadás megelőzésére a legegyszerűbb módszer az ennivaló gondos megrágása. Az emésztés abban a pillanatban kezdődik, amikor az ételt a szánkba vesszük, tehát minél tovább rágjuk, annál könnyebben emészthetővé válik a szervezetünk számára. Ha már túl késő, és puffadástól szenvedünk, igyunk borsmenta vagy kamilla teát. Nyugtató és tompító hatásuk miatt segíthetnek csökkenteni a puffadást, mivel ellazítják az izmokat, melyek így engedik, hogy a gáz áthaladjon a testen.

Legrosszabb: A vízhajtók ugyan gyorsan csökkentik a puffadást, de ennek megvan az ára. A vízhajtók befolyásolják azt, hogy a vesék hogyan szűrjék meg a vért, s ezzel segítenek a szervezetnek megszabadulni a felesleges sótól vagy víztől. Ezek a tabletták tehát nemcsak túlzott megterhelésnek teszik ki a veséket, de kiszáradást, az elektrolit egyensúly felbillenését, izomgörcsöt és szédülést is okozhatnak.

Ízületi és izomfájdalmak

Legjobb: Ízületi gyulladással kapcsolatos izomfájdalmak esetén elég, ha a fűszerpolcig megyünk. Kutatások szerint a kurkuma, gyömbér, fahéj, fokhagyma, cayenne-i bors, sőt még a fekete bors is gyulladáscsökkentő hatású, segíthet csökkenteni az ízületi- és izomfájdalmat. Az is jót tehet, ha sok vizet iszunk, valamint B-vitamint és magnéziumot fogyasztunk.

Az azonnali enyhítés érdekében vegyünk meleg fürdőt. Adjunk hozzá 2-4 csésze Epsom-sót, mely enyhítheti az izomfájdalomhoz kötődő dagadást.

Legrosszabb: Az ezüstkolloid, melyet házi gyógyszerként időnként betegségek, többek között ízületi gyulladás kezelésére használnak, nagy mennyiségben nemcsak fáradtságot, veseproblémákat és gyomorpanaszokat okozhat, de a szervezetben felhalmozódó ezüstlerakódás megkékíti a bőrt. És ez tartós hatású – figyelmeztet az amerikai National Institutes of Health.

(Angolból fordította: H. Orsi)