Hasmenés? Szaladjunk!

A házi gyógymódok sok egészségügyi probléma esetén igen hasznosak. Főleg, ha nem tudunk eljutni egy rendelőintézetbe vagy egy orvoshoz, és sürgős kezelésre van szükség. Nézzük, mit tehetünk otthoni körülmények között hasmenés esetén.

A hasmenést okozhatja fertőzés, de lehet antibiotikum vagy egy sor egyéb tényező mellékhatása is. A hasmenés lehet enyhe vagy akár súlyos lefolyású is, és a beteg állapotától függően gyógyszert írnak fel rá. Bár számos olyan orvosság van, mely azonnal érezteti hatását, vannak elkerülhetetlen mellékhatásaik is. A komoly hasmenés kiszáradáshoz vezethet, amely, ha nem kezelik azonnal, egyes esetekben akár halált is okozhat.

Bármilyen életkorban szenvedhetünk a hasmenéstől, mely akkor alakul ki, ha a belek nem képesek felszívni az elfogyasztott élelmiszerben lévő folyadékot. Ha a hasmenés hosszabb ideig tart, a szervezetből különböző ásványi anyagok is kiürülnek, és a beteg nagyon legyengül. A javasolt gyógyszerek függenek a székletürítés gyakoriságától és számától is.

Hasmenés okai

  • Allergia bizonyos elfogyasztott élelmiszerekre
  • Fertőzés – vírusos vagy bakteriális
  • Bél rendellenességek
  • Gyomorrontás
  • Túl sok étel fogyasztása
  • Béltraktus fertőződése
  • Utcán, vagy út menti vendéglőkben elfogyaszott étel
  • Étel intolerancia

Házi gyógymódok hasmenésre

Napjainkban számos házi gyógymód ismert a hasmenés enyhítésére. Ha Ön is a természetes gyógymódokat kedveli, íme, néhány jól működő módszer.

Keverjük össze india pöszméte (más néven amla) frissen facsart levét citromlével és cukorral. Nagyon hatásosan gyógyítja a hasmenést

Adjunk egy kávéskanál gyömbért egy bögre forró vízhez. Forrón fogyasszuk, a jobb eredmény érdekében óránként.

Készítsünk keveréket ½ teáskanál gyömbérléből, ½ teáskanál citromléből és ¼ teáskanál borsból. Naponta kétszer fogyasszuk.

Segít az aludttejjel elkevert banánpüré is, vagy az aludtejben elkevert 1-2 teáskanálnyi gyömbér- és mangólé.

Az aludttejbe kevert piritott köménymag, étkezések után fogyasztva, segíti az emésztést, megelőzi és gyógyítja a hasmenést.

A fekete sóval és piritott köménymaggal ízesített író gyógyítja a hasmenést, és csökkenti a folyadékveszteséget is. (A fekete sót, amit szikla sóként vagy kala namakként is ismernek, közép Indiában bányásszák. Ez a finomra őrőlt, rózsaszín-szürkés só ásványi anyagokban gazdag, íze leginkább a tojás ízére hasonlít, ami miatt tojás helyettesítésére is használható. Füstös, jellegzetes íze kiemeli az ételek ízét.)

Egy teáskanál almabor ecet egy pohár vízben elkeverve, minden étkezés után, szintén segít kezelni a hasmenést.

Folyadék utánpótlás

Bár ezek a házi gyógymódok sokat segítenek, a legfontosabb dolog, amiről nem szabad elfeledkeznünk, hogy gondoskodni kell a beteg rendszeres folyadék utánpótlásáról. A hasmenés során ugyanis jelentős folyadékvesztés áll fenn. Ha a hasmenést már csillapítottuk, adjunk a betegnek friss gyümölcslevet és jól megfőzött zöldséget, hogy pótoljuk a szervezet veszteségeit.

A gyakori híg székletet ellenőrizni kell, s egyben a folyadékveszteségre is ügyeljünk. Az akut hasmenés nagyon veszélyes lehet, különösen kisgyermekek és idős korúak esetében. A hasmenést időnként alhasi görcsök is kísérhetik. Az okok és tünetek számos tényezőtől függhetnek. Ha a hasmenéses tünetek nagy fájdalmakkal járnak, és a hasmenés gyakoriságát nem tudjuk csökkenteni, azonnal forduljunk orvoshoz.

(Forrás: Home Remedies for Diarrhea, angolból fordította: Harrach Orsolya)