Nem minden teljes kiőrlésű gabona egyenlő

A legújabb kutatás azt mutatja, hogy sok teljes kiőrlésű gabonából készült termék egyáltalán nem olyan egészséges, mint hisszük, némelyik azonban egészségesebb a többinél. A Public Health Nutrition januári számában megjelent tanulmány szerzője, Rebecca Mozaffarian, a Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársa szerint nagy a zűrzavar azzal kapcsolatban, hogyan állapítható meg, melyek a legegészségesebb teljes kiőrlésű termékek.

Nem minden teljes kiőrlésű gabona egyenlőEz a káosz annak köszönhető, hogy az Egyesült Államokban az ipar, a kormány és az Amerikai Szív Társaság legalább öt különböző irányelvet fogalmaz meg a teljes kiőrlésű termékek meghatározásával kapcsolatban.

Mozaffarian és kutatócsoportja több mint 500, az élelmiszerboltok polcain előforduló terméket vizsgált, köztük kenyereket, müzliket, müzliszeleteket és más termékeket. A teljes kiőrlésű gabona mennyiségén kívül a teljes kalória, a transzzsírok (ha előfordult), a cukrok és a nátrium mennyiségét is figyelembe vették. A szakértők hangsúlyozták, hogy a kutatással nem szeretnék eltántorítani az embereket a teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmazó termékek fogyasztásától, csupán abban próbálnak segíteni, hogy kiválaszthassák, melyek a legegészségesebbek.

A kutatás azt mutatta, hogy az egészségesség meghatározásában az úgynevezett teljes kiőrlésű gabona „pecsét” bizonyult a legkevésbé hasznosnak. Ezt a pecsétet az amerikai Whole Grains Council nonprofit szervezet adja ki azokra a termékekre, amelyek adagonként legalább 8 gramm teljes kiőrlésű gabonát tartalmaznak. A gyártóknak éves díjat kell fizetniük azért, hogy a szervezethez tartozhassanak, és a szabványnak megfelelő termékeiken feltüntethessék a pecsétet. A harvardi kutatók szerint azonban a pecséttel rendelkező termékek több teljes kalóriát és cukrot tartalmaznak, mint más termékek.

Az Amerikai Szív Társaság által megszabott standardnak, a 10:1 aránynak megfelelő termékek viszont általában egészségesebbnek bizonyultak. E szabvány szerint a szénhidrát-rost aránya nem haladhatja meg a 10 az 1-hez arányt. Mozaffarian azt reméli, hogy a kutatás eredményei segítenek majd a politikusoknak a teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmazó termékek címkézésének szabványosításában.