A gyógynövények és a csillagjegyek (12.) – Halak

 A Nap a Vízöntő jegyében halad, de február 22-én a Halak jegyébe lép (mely 330-360 fok ekliptikai hosszúság közt található). A nappalok február hónapban egyre hosszabbodnak, egy órával és 32 perccel növekednek, márciusban már erőteljesebb a nappalok hatása. A természet már ébredezik, a hóból, esőből begyűjtött nedvességet a fák rügyein, a bokrokon észlelhetjük, a korai, főként hagymás virágok merészen törnek a hóval tarkított felszín fölé.

 „…az asztrológia, a csillagászat adataira támaszkodva, de egészen más szempontból kutatja az égitestek természetét: legtalálóbban „kozmikus lélektannak”, a „csillagok pszichológiájának” nevezhetnők ezeket. Az asztrológia azt állítja, hogy az égitestek az érzékekkel észrevehető fizikai hatásaikon kívül elvontabb, finomabb, szellemi hatásokat is közvetítenek… ugyanúgy, ahogy az ember lelki-szellemi mivolta finomabb és gyökeresebb, mint a fizikai testisége, amely csak burka, hordozója és eszköze az előbbinek…”
(Baktay Ervin dr. – A csillagfejtés könyve)Halak

A Halak jegyet, mint Víz jegyet, a Jupiter (és a Neptun) bolygó uralja, de erős hatással van a jegyre a Vénusz, a Hold és a Mars bolygók ereje, a Merkúr viszont rangvesztésben (exiliumban) áll.

„A Halak jegyet legfőképpen uraló bolygó a Jupiter pozitív, tevékeny, tüzes, férfias, kiegyensúlyozott, szétáradó jellegű… a belátás, bölcsesség, törvényes rend, emberszeretet, igazságosság, istentisztelet, hit és jóindulat elveivel áll bensőséges összefüggésben „– írja Baktay Ervin a planéták jelentéstartalmát részletezve.

Az ember szervezetében a Jupiter hatása alatt áll a máj, részben a vér, a csípőtáj, a zsírréteg, a láb, elsősorban a felső lábszár.

„a Halak abbahagy és eltűnik… hol azért, mert remekül érzi magát a saját bőrében, hol meg azért, mert kiegyensúlyozatlan…”

Halak
Pisces

Állatövi jegy ideje: február 22-március 21.
Elemek szerint: Víz jegyű, hideg, nedves, negatív, magnetikus, nőies jegy
Uralkodó bolygója: a Jupiter (Neptun)

A jegy jellemzői

„…. A Halak társaságában belépünk a megmagyarázhatatlan történések birodalmába. Képessége több a szigorú elemzésnél, szinte a tehetség egy fajtája. ..Napfény. Tenger. Élvezi a mámorító érzést: csak egyetlen dolga van, hogy eggyé váljék a világegyetemmel, hogy szabad legyen. Még azt is elfelejti, hogy érző és gondolkodó lény. Elengedi magát és hagyja, hogy körülvegyék a kozmosz erői, melyek által újra feltöltődik és összeszedi magát… feloldódik az univerzumban, vagy egybeolvad egy másik léttel. Ösztöneire és előérzeteire hallgatva telepatikus, azaz gondolatátviteli próbálkozásokat él át. A Halak meg van győződve arról, hogy ez a képesség a Teremtő kiváltsága, hogy semmi grandiózus nem születik a Teremtővel való eggyé válás állapota nélkül. Nem folyton égre függesztett szemmel él, sokkal inkább ég és föld között, két irányba fordulva, amit igen jól tolmácsol a régi bölcsek által hagyományozott jelkép is: a két egymásba fonódó félkör, amely ellenkező irányba néz. …kettősség miatt a Halak jelleme számunkra kissé zavarba ejtő. A konkrét valóság voltaképpen a Halakat elkedvetleníti, hol egyik, hol másik világban él jól. A Halak jön-megy, időt és teret figyelmen kívül hagyva. Tudja, hogy jellemének pozitív oldala az a ritka képesség, mely révén megérti a láthatatlant, értékes üzeneteket szűrve ki belőlük.” (Jeanne-Elise Alazard: A kedvező pillanat)

A Halak a befelé fordulás, a mély lelkiség emberei. A kapcsolatuk a szellemvilággal magától értetődő. A Halak emberében a mindenség ébred öntudatára: emberszeretetről, krisztusi magatartásról, szeretetről és önzetlenségről szóló próféták. Alaptulajdonságaikban sokrétűek és színesek. Idealisták, álomvilágban élnek, mindenkiben megbíznak, nemes lelkűek. A Víz lételemük.Korall

Harmonikus állásban: Vendégszerető és kedélyes. Bőbeszédű és barátságos. Megértő, nagyon szolgálatkész. Türelmes és őszinte. Igazságos, nemes lelkű, tárgyilagos és megfontolt. Gyengéd és odaadó a kapcsolataiban. Önzetlen barát. Nehezen lehet indulatait felkorbácsolni. A természet nagy imádója, a művészeteket, irodalmat kedvelő.

Diszharmonikus állásban: Kibillentve önuralmából nehezen csillapodik le. Ilyenkor az önuralom hiánya jellemzi. Érzések és vágyak között hánykolódik, iszákossá is válhat. Rendetlenség, felületesség, negatív világlátás és depresszió is előtérbe kerülhet. Ebben a diszharmonikus állásban a megbízhatatlansága anyagi veszteségek felé sodorhatják.

Hivatásukban gyakran kétfélét is választanak, orvos, színész, zeneszerző, ápoló, szerzetes, tengerész, halász.

Kedvenc színe: ibolya, lila, kék
Szerencseszáma: 11
Szerencsenapja: szombat
Égtája: dél-kelet
Drágakövei: korall, zafír, holdkő

A Halak jegyű emberek jellemző betegségei és azok elkerülésére használatos gyógynövényei

– meghűlések, nyálkás, vizenyős hurutok, főként a tüdő és a mellkas területén
– az életnedvek felszívásának zavarai, gyomorgyengeség, bélműködési zavarok (hasmenés, bélgörcs).
– idegrendszeri zavarok, iszákosságra (kábítószerekre) való hajlam, vonzódás.
– lábfej, lábujj, talp, lábcsontok, felső lábszár betegségei, kötőszövet, ízületek, reumatikus panaszok, érrendszeri problémák.

A Halak jegyben, a meghatározott bolygók uralma alá tartozó gyógynövényeketNicholas Culpeper (angol botanikus, növénygyűjtő, orvos, csillagfejtő asztrológus) Angol Physitian c. könyvében összegezte „Ügyeljetek rá, hogy a beteg testrészt a hozzá tartozó gyógynövényekkel erősítsétek!”

A Jupiter bolygó erősen pozitív, férfias hatásait, az alábbi gyógynövényekkel, zöldségfélékkel és fák terméseivel tarthatják egyensúlyban a Halak jegyben születettek, így segíthet jellemző betegségeik elkerülésében, vagy a már meglévők enyhítésében, gyógyításában:

Apróbojtorján, spárga, fekete áfonya, fekete bodza, kerti izsóp, cikória, orvosi tüdőfű, tölgyfa, babérlevél, cukorrépa, borágó, turbolya, menta-muskátli, gyermekláncfű, katángkóró, kövirózsa, orvosi zsálya, kányazsombor, máriatövis, kalánfű, vérhulló fecskefű.

A meghűlések, felső légutak megbetegedéseinél elsősorban a vadon termő apróbojtorján (Agrimonia eupatoria L.) gyógynövény segíthet legfontosabb hatóanyagával, a cserzőanyaggal és a kovasavval. Hatásában antibiotikus, csökkenti a gyulladásokat. A hangszálakat regenerálja, ezért kiváló toroköblítésre, de a szájüregben előforduló gyulladások csökkentésére is. Meghűlés és láz esetén keverjük össze a fekete bodza és a hársfa virágával, azonos arányban. Az így elkészített keverékből egy csapott evőkanál mennyiségű teafűvel és 2 dl forrásban lévő Vízzel forrázatot készítünk, majd további 10 percig lefedve ázni hagyjuk. A hatóanyagok kioldódásával leszűrjük és citrommal, mézzel ízesítve melegen elfogyasztjuk. Ne feledkezzünk meg az ágynyugalomról sem. Naponta 2-3 alkalommal ihatjuk.

Az emésztőrendszer problémáinál is támaszkodhatunk az apróbojtorján hatásaira. Hasmenés esetére is, de gyomorfekélyre, továbbá az epebántalmakban is gyógyító hatású. Ezen esetekben más-más gyógynövényekkel kombináljuk a gyógyhatás fokozása érdekében. A hasmenésre hajlamos Halak, négyóránként igyanak egy apróbojtorján teát, ha az szükségessé válik. Egy csapott kávéskanál mennyiségű apróbojtorján teafüvet forrázzanak le 2,5 dl vízzel, majd 10 percig hagyják kilúgozódni a benne lévő hatóanyagokat. Leszűrve, édesítés nélkül ihatják.

A Halak esetében előforduló lábfej, lábszár bántalmainál külsőleg borogatás, vagy áztatás, lemosás formájában használva segíthet. Lábszárfekélynél összehúzó, sebgyógyító tulajdonságú, mellyel a gyógyulási folyamat elősegíthető.Bodza

A fekete bodza (Sambucus nigra L.) – az apróbojtorján felhasználásánál említett – láz és gyulladások csillapításán túl, segíthet a Halak jegyben születetteknek a reumás és ízületi fájdalmaik csökkentésében, elsősorban a virágának felhasználásával, teakeverékek alkotó elemeként. Gyökerében és kérgében lévő hatóanyagok főzete nemcsak az ödéma csökkentésében, de az elhízás ellen is hatásos. Bogyójából készített lé, nedv az érrendszerre kedvező hatású, segít a trigeminus ideg zsábájának, valamint a köszvényes panaszok enyhítésében.

A borágó (Borago officinalis L.) elsősorban nagymamáink, savanyításhoz használt fűszereként, uborkafű néven ismert. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy gyógynövény, amely káliumban és kalciumban gazdag. Egy ősi legenda szerint a borágó csillag alakú, kék virágai vidámmá és boldoggá teszik az embereket. A 17. században cukros rózsavízben felfuttatva kandírozták e kicsiny virágokat. A borágó virágos szárának főzete érelmeszesedés megelőzésére, külsőleg pedig fekélyek – lábszárfekély – ellen bizonyult hatásosnak.

A kerti izsóp (Hyssopus off. L.), amely jelentős mértékben segít a gyulladások megszüntetésében antiszeptikus hatóanyagai révén. A flavonoid tartalma még a vesegyulladást, de a herpeszt is képes pozitív irányba befolyásolni (keverékek alkotójaként használjuk).

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale), vagyközismert nevén pitypang gyógynövényünket az ókorban is ismerték. Gyógyászati értékeit, tejnedvét a görögök szembetegségek, szeplők, májfoltok kezelésére használták. Kora tavasszal figyelmesen nézve felfedezhetjük a virágzás előtti állapotban meglapuló bimbókat, ágaskodó lándzsa alakú leveleiket. Mi csak csipegessük le a friss tavaszi levélkéket, külön edénybe pedig a bimbókat tegyük. A levél keserű anyagai, jelentős B2- és C-vitamin tartalma és hatóanyagai miatt, akár salátába keverve étvágygerjesztő, emésztést serkentő, vértisztító, gyomorerősítő, epetermelést elősegítő, májra is jótékonyan ható vitaminos étekké válhat a konyhánkban. A zöld bimbókat ecetes, enyhén sós lében megpárolva kapribogyó helyettesítésére használhatjuk, ezzel változatossá téve a tavaszi étkezést. Elkészíthetjük mártás formájában is, nemcsak ízesítő, de gyógyító hatása sem marad majd el. Próbálják ki!

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis L.) hatóanyagainak számos gyógyhatása mellett (gyulladásgátló, antiszeptikus, gargarizáló, összehúzó, görcsoldó, antidiabetikum, hasmenésgátló) izzadáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik. E gyógynövényből készült tea elkészítésekor ügyelnünk kell arra, hogy az egyik hatóanyaga mérgező (alfa- és béta-tujon), ezért azt csak főzéssel tudjunk eltávolítani a növényből. Különösen ajánlom ezt a teát a változó korban lévő nőknek, mert belsőleg alkalmazva csökkenti a hőszabályzó központ ingerlékenységét, meggátolja az egyes betegségeket követő erős legyengülést.Zsálya

Zsályatea izzadáscsökkentésre: 1 evőkanálnyi zsályát 2 dl Vízben 5 percig főzzünk (lefedetlenül), majd leszűrve fogyasztjuk, édesíthetjük mézzel ízlés szerint. Akik a feszült, stresszes életmódjuk miatt izzadnak (hiszen elég megpróbáltatásnak vannak kitéve) azok számára javasolható, hogy kombinál a zsályateát idegerősítő gyógynövények hozzáadásával, ilyen a citromfű, a levendula, a kakukkfű. Antibakteriális hatásai miatt a fog-, száj, garat- és légúti nyálkahártya-gyulladásban öblögetőként, vagy ecsetelőszerként kiváló. Tujon tartalma miatt azonban csak rövid ideig alkalmazható.

A Halak számára az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus L.). Akár a gyümölcse, akár leveléből készített tea (myrtillin hatóanyagával) jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet, ezért cukorbetegek tüneteit csökkenti, erősíti a kapillárisok falát. A benne lévő értékes flavonoidok, vitaminok (A, B, C), a pektin, a cseranyagok, savak és ásványi anyagok gyógyító hatásúak. A hatóanyagai a látást javítják azzal, hogy a szem alkalmazkodó képességét növelik a sötétben, ezért a farkasvakság, szembevérzés, szemgyulladás esetére, valamint a cukorbetegségből adódó szem-érrendszer elváltozásainak kiegészítő kezelésére is eredményesen használható fel. A vérkeringésre jótékony hatású, a hajszálerek rugalmasságát fokozza, ezért szív- és érrendszeri problémáknál, magas vérnyomásnál használata eredményes. A bélflórára is pozitív hatással van, megszünteti a hasmenést (szárított gyümölcse), valamint az emésztési zavarokat, bélfertőzéseket, bélgörcsöket old.

A füves helyeken, erdőirtásokban, cserjésekben gyakran előforduló, évelő gyógynövény az orvosi veronikafű (Veronica officinalis L.). Virágos, leveles szárából készített tea belsőleg vértisztító hatású. A Halak számára különösen alkalmas, hiszen a köhögés, hasmenés, bélhurut, koleszterinszint csökkentője. Külsőleg használva pedig a lábszár sebeire gyógyír.

Az orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis L.)különleges hatású gyógynövény, a makacs köhögés, asztmás köhögés ellenszere, amikor már semmi más nem segít. A természetben a gyógynövényt könnyen felismerhetjük pettyes leveléről, és élénk ibolyakék színű virágáról. Szárított formában beszerezhetjük, a belőle készített tea oldja gyulladást, nyálkaoldó hatású.

A Halak jegyben születettek gyakran kitűnő szellemi képességekkel rendelkeznek, fontos az egészségük megőrzése, mert hajlamosak túlhajszolni magukat. Az ételekben a zöldségfélék, gyümölcsök (datolya, füge, diófélék), uborkafélék, babféle és eper ajánlott a számukra. Mozgásukban kapjon fokozott figyelmet a lábfej, a talp, a lábujjak ízületeinek edzése. A nyújtógyakorlatok, lábujjhegyen, külső, majd belső talp-élen járás legyen a mindennapi tornájuk része. Ezzel egyensúlyérzékük is fejlődik, és nyugtató hatású az idegeikre. Kényeztessék lábaikat reflexzóna-masszázzsal, amelyet levendula illóolajjal, bazsalikom illatával egészítenek ki, hogy lelkierejük tartalékait mozgósítani tudják, ha az szükséges.

2012-ben a Kos jeggyel indított, egy éves asztrológiai kalandozás a Halak jeggyel befejeződött. Betekinthettünk 12 állatövi jegy tulajdonságaiba, a tüzes jegyeket (Kos, Oroszlán, Nyilas), a földies jegyeket (Bika, Szűz, Bak), légies jegyeket (Ikrek, Mérleg, Vízöntő), vizes jegyeket (Rák, Skorpió, Halak), összefoglalva megismerhettük a rájuk jellemző betegséghajlamokat. Áttekintettük az e jegyekhez kapcsolódó bolygók befolyásait, ízelítőt kaptunk a megelőzés gyógynövényes lehetőségeiről, az egészség fenntartásának néhány lehetséges példájáról. Bízva abban, hogy ki-ki – a megfelelő jegy szülötteként – hasznosítani tudja majd a gyakorlatban is az itt leírtakat, kívánok jó egészséget minden olvasónak.

„Aki helyre akarja állítani az egészségét, és teljesen egészséges akar maradni, annak a természetes élet- és gyógymódok egészét kell igénybe venni, állandó, intenzív kapcsolatban kell lennie, maradnia a természettel és mindazzal, ami természetes.”  (Dr. Oláh Andor)

(A gyógynövények részletes leírásai a Gyógynövénykeresőben találhatók meg.)

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász
Tanácsadás

Felhasznált irodalom:

Baktay Ervin dr.: A csillagfejtés könyve (2003 Reprint kiadás)
Leon Petulengro: Csillagzatok csodafüvek (Édesvíz Kiadó 1991.)
Dubravszky László dr. – Eörssy János Dr.: A tradicionális asztrológia tankönyve (Orient Express Kiadó 1992.)
Aranyi Lászlóné: Holdkereső (BioTer Bt. 2000.)
Prof. dr. Török Szilveszter: Csillagjegyek kapcsolata a tápanyagokkal (BioTer Bt. 2000.)
Bagóné Obrusánszki Mónika: Herbálasztrológia (Kávé Kiadó, 2000)
Csaba György: Csillagjóslás (Minerva 1986)
Stephen Arroyo: A horoszkóp értelmezése (Bioenergetic Kiadó 2000.)
Kristina Waardahl: Klasszikus kérdő asztrológia a gyakorlatban (Kristina Wardahl kiadó)
Dr. Nagy Géza: Gyógynövények ismertetése (tankönyv 1995)
Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövény határozó (Holló és Társa Könyvkiadó)
Dr. Nagy Géza: A fitoterápia arany középútja a csillagjegyek tükrében (tankönyv 2000)
Németh Imréné Éva: Gyógynövények nagykönyve (Puedlo Kiadó 2008), valamint a Gyógynövény ABC (Puedlo Kiadó 2009).