Fényzuhannyal a jetlag ellen

A Delta légitársaság fejlesztésének köszönhetően a jetlag, vagy más néven időzónaátlépés-szindróma hamarosan a múlté lehet. Az amerikai légitársaság nemrég mutatta be ‘fotonfürdőjét’, ami az utasok belső órájának alaphelyzetbe állításával segíthet leküzdeni a jetlag okozta kellemetlenségeket. A fényzuhany lehetővé teszi, hogy az utasok a betáplált repülési adatok alapján saját egyéni igényeikhez alakítsák bioritmusukat. Az eszköz tulajdonképpen egy fénykamra, ami az Oxford Egyetem idegi tudományokkal és alváskutatással foglalkozó tudósának, Dr. Russell Fosternek a kutatásai alapján készült.

Fényzuhannyal a jetlag ellenAz ötlet magától Dr. Fostertől származik, aki egyik előadásában arról beszélt, miként használható a fény a szervezet belső órájának átállítására és a jetlag tüneteinek enyhítésére. „Dr. Foster úgy gondolta, lehetséges olyan szerkezetet megalkotni, ami fotonzuhany segítségével fényben fürdeti meg az utasokat és ezáltal csökkenti a jetlag tüneteit” – nyilatkozta Catherine McCurry, a Wieden-Kennedy reklámügynökség képviselője. „Ez egyből felkeltette az érdeklődésünket. Megalkottuk a szerkezet design-ját, amit továbbítottunk a megrendelőnek, akitől hamarosan zöld utat kapott a project. Ezek után a londoni Nexus cég segítségével legyártottuk az első pár modellt.”

A fényzuhanyt, ami a napfényt imitáló fények segítségével fejti ki hatását, múlt héten, a TED Long Beach-i konferenciáján mutatták be először. A gyártó szerint az eszköz segít az agynak leküzdeni a jetlag okozta tüneteket.

A fejlesztő team szerint nem volt egyszerű feladat megalkotni a fényzuhanyt: „Nem csak a fizikai designra kellett odafigyelnünk, de a gépet működtető alkalmazás fejlesztését is magunknak kellett megoldanunk. Ezen kívül képi animációkat és hangeffekteket is kreáltunk. A legnehezebb talán a dátum-algoritmus megalkotása volt, aminek segítségével mindenki egyéni igényei szerint állíthatja be a fotonfürdőt” – nyilatkozta Jamie Carreiro, a W+K munkatársa. „A hangokért felelős fejlesztők a különböző fényhullámok alapján hozták létre a hozzájuk tartozó szintetikus hangeffekteket. Így teljes multimédiás élményt kaphat az, aki kipróbálja. Maga a zuhany első pillantásra kicsinek látszik, de tükrök segítségével olyan illúziót hoztunk létre benne, ami sokkal nagyobbnak láttatja a belső teret, mint amekkora valójában. Ezen kívül egy hatalmas LED falat is beépítettünk, aminek segítségével a felhasználónak valóban olyan érzése lehet, mintha fényesőben állna.”

A fejlesztők szerint hamarosan elkészülhet a fénykamra otthoni változata is, aminek segítségével az éjszakai műszakban dolgozók és az éjszakai életet élők is enyhíthetnek a tüneteiken.