Kakaó, a természetes hangulatfokozó

A kakaó évszázadok óta ismert, már a maják és az aztékok is élvezték finom ízét. Ám míg a kakaóbabból keserű fűszeres ital készült, Európában csak a cukor hozzáadásával vált népszerűvé. Ma már sok módon használjuk: jót tesz a közérzetünknek, legyen az egy csésze forró csoki, egy szelet kakaós kalács, vagy egy tábla csokoládé.

A kakaó szeretete a benne található hatóanyagokra vezethető vissza, melyeknek hangulatfokozó hatásuk van. A kakaótartalmú termékek fogyasztásakor ügyelni kell arra, hogy az iparilag gyártott kakaó többnyire nem egészséges, mivel sok cukrot tartalmaz, és ezért nagy a kalóriatartalma. A természetes kakaó cukortartalma ezzel szemben alig 1%, zsírtartalma 54%. Tartalmaz még 11,5% fehérjét, 9% cellulózt, 5% vizet és 2,6%-ban ásványi anyagokat. Ez utóbbiak között sok a kálium és magnézium, és van még benne E-vitamin is.Kakaóbab

Más élelmiszerekkel összehasonlítva a kakaóban relatíve sok kalória van, 100 g kakaópor 350 kalóriát jelent. A kereskedelemben kapható kakaóporban ez az arány még nagyobb, mivel sok cukrot tartalmaz. Az is igaz, hogy e termékek kakaótartalma sokszor nem több 25%-nál. A kakaópor kalóriatartalma a cukron kívül attól is függ, hogy mennyire vonták ki belőle az olajat. Olajkivonás után kalóriatartalma már csak 250 kcal, ugyanakkor 100 g csokoládé kalóriatartalma átlagosan 500 kcal.

Becsült adatok szerint a kakaóban mintegy 300 különböző összetevő található. Ezek között szerepel a szerotonin és a dopamin. Hangulatjavító hatásúak, segítenek a depresszió gyógyításában, de hatásosak akár szerelmi bánat esetén is.

A kakaóbabtól a csokoládéig

Kakaó a legfontosabb alapanyag a csokoládégyártásához. A kakaócserjén lévő kakaóbab még nem tartalmazza azt az édeskés ízt, amit mi a kakaótartalmú élelmiszerekből ismerünk. Ez azzal függ össze, hogy a kakaóbab szemek még nagy mennyiségű keserűanyagot tartalmaznak.

A kakaóbabtól a kész kakaóporig hosszú az út: a leszedett kakaóbabot felnyitják, s ennek következtében a benne lévő kakaóhús elkezd erjedni. Az így keletkezett alkohol leállítja a mag csírázását és így elveszti a keserűanyag egy részét. Ez a folyamat mintegy 10 napig tart. Ezután a kakaóbabot megszárítják és feldolgozzák. A kakaóbabot kakaómasszává, később kakaóvajjá és kakaóporrá dogozzák fel. A kakaóvaj nem más, mint a kakaómasszából kipréselt zsír. Ez a kakaóporral együtt a legtöbb csokoládéfajtában szerepel. A tejcsokoládéban van még tej- vagy tejszínpor is, a fehér csokoládé ezzel szemben csak kakaóvajat és cukrot tartalmaz.

A kakaó csökkenti a vérnyomást

A 70%-nál nagyobb kakaótartalmú csokoládénak bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatása van. Ez annak tudható be, hogy a kakaó sok flavonoidot tartalmaz, ami pozitívan hat az erek rugalmasságára, és így a vérnyomásra is. Ezzel tehát a kakaó segíthet csökkenteni a szélütés kockázatát.

A kakaóban található teobromin és teofillin szintén ösztönző hatással van a keringési rendszerre és a központi idegrendszerre. A sötét csokoládé különösen sok antioxidánst tartalmaz. E pozitív hatások ellenére tudni kell, hogy a kakaó egészségügyi hatásait még nem teljes mértékben derítették ki.

Csak kis mennyiségekben együk!

A kakaó pozitív egészségügyi hatásai talán nagyobb csokoládéfogyasztásra ösztönöznek, de a nagy mennyiségű csokoládé nem egészséges, mert hizlal. Egy-két darab naponta megengedett, különösen a nagy kakaótartalmú. Az ilyen ún. keserű csokoládé fogyasztását se szabad azonban túlzásba vinni, mert a kakaócserjék talajának esetleg magas kadmium tartalma miatt a kakaópor is lehet kadmiummal szennyezett. A kadmium károsíthatja a vesét és a csontokat.

Kakaó az egészséges bőrért

A kakaó nem csak belsőleg hat az egészségünkre, hanem jót tesz bőrünknek is. A kozmetikai kezeléseknél különösen a kakaóvaj vonzó, többek között ajakápoló rúzsként, valamint testápoló termékekben használják.

Mivel a kakaóvaj már testhőmérsékleten megolvad, nagyon alkalmas bőrápolásra. Lassítja a bőr öregedését és elegendő nedvességgel látja el azt. Különösen száraz és repedezett bőrre alkalmas, és ezért adalékanyagként szolgál számos folyadék, krém és szappan számára. Terhes nőknél az ún. terhességi csíkok létrejöttét is akadályozza a has kakaószármazékkal történő bekenése.

Gyakran használják arcpakoláshoz is. A következő recepttel saját maga is készíthet kakaópakolást: keverjen össze egy teáskanál túrót, avokádóolajat és kakaóport, és vigye fel az arcára. Negyedóráig hagyja állni, majd mossa le langyos vízzel. A kakaómaszk fokozza a bőr vérkeringését és sok nedvességet kölcsönöz neki.

(Németből fordította: Koncz László)