A jóga csökkenti a stresszt a várandós kismamáknál

A jóga csökkentheti a kismamák szorongás- és depresszió-kockázatát – derült ki rgy friss kutatásból. A terhesség alatti stressz az anya és a gyermek számára is egyaránt káros: a koraszülés, az alacsony születési súly, ill. a fejlődési és magatartási problémák nagyobb kockázata társul a magas stressz-szinthez, a csemete kicsi-, továbbá serdülőkorában is.

A jóga csökkenti a stresszt a várandós kismamáknálAmi az anyák egészségét illeti, a feszültség szülés utáni depresszióhoz vezethet, ami növeli a későbbi depresszió kialakulásának veszélyét.

„Egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a várandósság alatti idegesség növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát” – magyarázta a kutatást végző James Newham, a Manchesteri Egyetem Tommy’s Anya- és Magzategészségügyi Kutatóközpontjának PhD-hallgatója.

„A kockázati tényezők csökkentésével valószínűleg csökkenthető a szülés utáni hangulatzavar kialakulásának esélye, valamint az utódot érintő negatív hatás is” – tette hozzá a szakértő, aki kollégáival együtt 59 első gyermekét váró anyát kísért figyelemmel, akik önbevallásos alapon számoltak be érzelmi állapotukról a jógakurzus ideje alatt. A résztvevőket két részre osztották: azokra, akik nyolc héten át heti egy jógaórára mentek, a többiek pedig szokványos terhesgondozásban részesültek.

Az eredmények alapján egyetlen jógaóra hármadával csökkentette a szorongást, 14 százalékkal pedig a stresszhormon szintjét. A pozitív hatás ráadásul nem csökkent a megfigyelési időszakban, mivel a nyolcadik hét végén is ugyanolyan pozitív következményeket lehetett megállapítani, mint az első héten.

Az értekezés a Journal Depression and Anxiety című szakfolyóiratban jelent meg.