Hideg vagy meleg víz? Másképp hat, ha isszuk

A megivott testhőmérsékletű víz nyugtatja a bélmozgásokat, a hideg víz fokozza. A hirtelen megivott hideg víz erőteljesen növeli a bélmozgásokat, székletürítést eredményezve. Ilyen és hasonló érdekességeket olvashatunk abban a tanulmányban, amelyet Gilingerné dr. Pankotai Mária és dr. Varga Zsuzsa írt az ásványvizekről. Alább részleteket adunk közre belőle.

Kis vizes egyszeregy

Testünk és szerveink megfelelő mennyiségű vizet igényelnek – ez nem újdonság, de az egyénileg eltérő, hogy kinek mennyi vizet kell innia. Mivel azonban a test csak a szomjúságot jelzi, általános szabály az, hogy napi 1,5-2 liter folyadékot kell meginni. Nem mindegy azonban, hogy csapvizet, ásványvizet, forrásvizet fogyasztunk, mert van közöttük különbség.

Ásványvíz: mentes vagy buborékos?

A szénsav enyhén bizsergeti nyelvünket és elősegíti az ételek és a borok finom ízkülönbségeinek felismerését – mondják a hozzáértők. Mások viszont épp ezt a nyelvet bizsergető érzést találják kellemetlennek, és kerülik a szénsavtartalmú italokat. Igyuk tehát vagy kerüljük a buborékot?

Víz: igyunk sokat? Ne igyunk?

Naponta halljuk: igyunk sok folyadékot; igyunk ásványvizet. Sodródunk az éppen divatos irányzatokkal, ez pedig bajok, betegségek forrása lehet. Vajon mit mond a több ezer éves HKO, a hagyományos kínai orvoslás?

Az ásványvizek könnyűnek találtattak

Megalapozatlanok a csapvízzel szembeni félelmek. A Tudatos Vásárlók Egyesülete csapvíz és ásványvíz-tesztjében megvizsgálta, valóban indokolt-e ásványvízre cserélni a vezetékes vizet.