Ásványvíz: mentes vagy buborékos?

A szénsav enyhén bizsergeti nyelvünket és elősegíti az ételek és a borok finom ízkülönbségeinek felismerését – mondják a hozzáértők. Mások viszont épp ezt a nyelvet bizsergető érzést találják kellemetlennek, és kerülik a szénsavtartalmú italokat. Igyuk tehát vagy kerüljük a buborékot?

Hogyan hat a szénsav az emberi szervezetre?

Az ásványvíz a mély rétegekben szén-dioxid gázt nyel el, ennek során a vízben szénsav keletkezik. Az ásványvízben lévő szénsavnak különböző hatásai vannak. Biztosítja a száj nyálkahártyájának jobb vérkeringését és tisztítja az ízlelőbimbókat. Ezen kívül serkenti a nyálképződést és ezzel támogatja az emésztést. Lejutva a gyomorba, ingerli a gyomornyálkahártyát, fokozza a helyi vérbőséget, növeli a gyomorsav elválasztását is. A nyál- és gyomorsav elválasztás fokozása pedig étvágynövelő és emésztést elősegítő hatású, ezért ajánlott étkezés előtt fél órával fogyasztani a szénsavas vizeket.Aki egészséges, bármelyiket ihatja

A szén-dioxid kitölti a gyomrot, ami fogyókúra esetén örvendetes hatású, mert eltűnik az éhségérzet. Nagyobb mennyiségben azonban kellemetlenné is válhat, mert puffadást és böfögést okozhat. Akinek nagyon sokat kell innia, pl. sportolóknak vagy nehéz testi munkát végzőknek, azok inkább a szénsavszegény vagy teljesen szénsavmentes ásványvizet részesítsék előnyben. A szénsavas vizek oltják legjobban a szomjúságot, valamint segítik a vizelet-kiválasztást, a húgyutak átöblítését, és gyomorgörcsoldó hatásuk is van.

A természetes szénsavas ásványvizekben a szénsavbuborékok mérete egyforma és egyenletesen oszlanak el, ezért felszívódásuk lassú és a hatásuk elhúzódó. A mesterségesen dúsított ásványvízben a buborékok nem egyformák, egyenetlenek, aminek kellemetlen következménye a gyomor és a belek puffadása, a buborékok gyors felszabadulása következtében.

Lényegében mindegy, hogy egy egészséges ember melyik vizet fogyasztja. Ha valaki beteg, inkább kérje ki orvosa tanácsát ebben a kérdésben. Tévedés, hogy a szénsavmentes ásványvizek egészségesebbek a szén-dioxiddal dúsítottaknál. Ízlés dolga, ki melyiket szereti jobban. Kétségtelen, hogy a buborékos vizek rendszeres fogyasztása vezethet gyomorsav-túltengéshez, puffadáshoz és csontritkuláshoz is. mert kalciumot is elvon a csontokból. Jó tudni, hogy a szénsav erősen savasító hatással van szervezetünkre. Ha tehát nem savasítjuk direkt a szervezetünket, erősebb marad az immunrendszerünk.

Szénsavtartalmú ásványvíz a konyhában

A szakácsok nagyra értékelik az ásványvizet, nemcsak finom menük kísérő italaként, hanem szószok és desszertek adalékanyagaként is. Sütésnél a szénsav például helyettesítheti a sütőport. A hús nagy szénsavtartalmú ásványvízben zsírmentesen megsüthető. A szénsavtartalom miatt a víz tartóssága meghosszabbítható, mivel a szénsav megöli a baktériumokat. Ez a konzerváló mellékhatás más italok esetén is hasznos, mint pl. a gyümölcsléknél és a limonádénál.

(Németből fordította: Koncz László)