Mégsem károsítja a vesét a sok fehérje?

A sok fehérjét tartalmazó, Atkins-típusú étrendek nem károsítják jelentősen a vesét az egyébként egészséges emberek esetében – állítják amerikai kutatók. „Évtizedeken át tartottak tőle, hogy a sok fehérje káros lehet a vesére” – magyarázta Dr. Allon Friedman, az Indiana Egyetem orvosi karának professzora. „Úgy tartották, hogy a túlzott proteinbevitel túlzott szűrőmunkára készteti a vesét, ami idővel funkciózavarhoz vezet.”

Az igazság a fehérjében gazdag étrendekről

Talán egyetlen más fogyókúrás módszer sem váltott ki olyan parázs vitákat, mint a Dr. Robert C. Atkins által 30 éve megalkotott Atkins-diéta. Az étrend szigorúan korlátozza a szénhidrátok (így a zöldségek és a gyümölcsök) fogyasztását és fehérjék valamint különböző kalóriadús és zsíros ételek – szalonna, hamburger, kolbász – fogyasztására ösztönzi a fogyókúrázókat.

Mégsem jó az Atkins-diéta?

A megrögzött diétázók egy része mindent megvon magától, amiben szénhidrát található, mert a jelenleg leginkább elfogadottnak tekinthető irányzat szerint ez a legnagyobb ellensége a fogyókúrázóknak. Minderre rácáfolni látszik egy új tanulmány, amely azt állítja, hogy pont a szénhidrát az, amely segíthet a fogyásban.

Dukan-diéta, a legújabb őrület

Minden szezon kitermeli a maga újabb diétáit, hiszen kell az újdonság a sok fogyókúrás módszerbe belefáradt vásárlóknak, hogy meg lehessen nyerni őket. Hogy mi egy jól „eladható” diéta receptje? Vegyünk egy ismert dolgot, adjunk hozzá egy csipetnyi médiaszenzációt, majd jól keverjük össze és máris kész a legújabb őrület.