Mégsem jó az Atkins-diéta?

A megrögzött diétázók egy része mindent megvon magától, amiben szénhidrát található, mert a jelenleg leginkább elfogadottnak tekinthető irányzat szerint ez a legnagyobb ellensége a fogyókúrázóknak. Minderre rácáfolni látszik egy új tanulmány, amely azt állítja, hogy pont a szénhidrát az, amely segíthet a fogyásban.

Atkins-diétaAz augusztusban megjelent könyv, mely a Szénhidrátkedvelő diétája (Carb Lover´s Diet) címet viseli, hónapok óta vezeti az eladási toplistát. Szerzői, akik a Colorado Egyetem munkatársai, állítják, hogy a szénhidrátban gazdag ételek, amilyen például a banán, a zabkása, a barna rizs vagy a krumpli, elnyomják az éhséget, fellendítik az anyagcserét, javítják a kedélyállapotot, csökkentik a stresszt, és végső soron felgyorsítják a fogyás folyamatát.

Tanulmányukat 4451 önkéntes segítségével készítették el, akik közül a legvékonyabban fogyasztották a legtöbb szénhidrátot, teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcs és zöldség formájában.

Elisabeth Weichselbaum, a Brit Táplálkozási Alapítvány munkatársa így nyilatkozott: „Ha alacsony szénhidráttartalmú és magas proteintartalmú étrendet választunk, lefogyunk ugyan, de nem egészséges módon, ráadásul az eredmény nem hosszú távú. Nem arról van szó, hogy növelni kell a szénhidrátot az étrendünkben, hanem arról, hogy nem szabad száműzni. Legjobb, ha az élelmiszerek egyharmadát teszi ki a szénhidrát, és természetesen nem csupán pizza és tészta formájában.”

Anna Raymond, a Brit Dietetikai Szövetség munkatársa hozzátette: „Örülök, hogy végre valaki ki merte mondani, hogy nem ellenségünk a szénhidrát. Lényegében arról van szó, hogy ha tovább érezzük telve magunk, akkor kevesebbet fogunk enni.”

(Forrás: medipress.hu)