Mégsem károsítja a vesét a sok fehérje?

A sok fehérjét tartalmazó, Atkins-típusú étrendek nem károsítják jelentősen a vesét az egyébként egészséges emberek esetében – állítják amerikai kutatók. „Évtizedeken át tartottak tőle, hogy a sok fehérje káros lehet a vesére” – magyarázta Dr. Allon Friedman, az Indiana Egyetem orvosi karának professzora. „Úgy tartották, hogy a túlzott proteinbevitel túlzott szűrőmunkára készteti a vesét, ami idővel funkciózavarhoz vezet.”

Mégsem károsítja a vesét a sok fehérje?Ahhoz, hogy megvizsgálják, van-e alapja a félelmeknek, Friedman csapata összehasonlította az alacsony szénhidráttartalmú, fehérjében gazdag diétát a standard alacsony zsír-és kalóriatartalmúval a vesefunkcióra gyakorolt hatásuk szempontjából. 307 elhízott férfit és nőt követtek nyomon két éven keresztül, akiknek egyik fele az egyik, a másik a másik fajta diétát folytatta. Egyikük sem volt vesebeteg. A sok fehérjét tartalmazó diétához Dr. Atkins módszerét vették alapul, mely szigorúan korlátozza a szénhidrátfogyasztást, mellette viszont zsírokból és fehérjéből gyakorlatilag bármennyit engedélyez. A másik csoportban a nők 1200-1500, a férfiak 1500-1800 kalóriát vehettek magukhoz naponta, melynek 55 százalékát szénhidrát, 30 százalékát zsiradék, 15 százalékát fehérje tette ki. Később mindegyikük vesefunkcióját megvizsgálták.

„Az egyébként egészséges elhízott emberek esetében nem bizonyult veszélyesnek a kevés szénhidrátot és sok fehérjét tartalmazó diéta, a két év alatt nem növekedett kockázatuk sem a vesebetegségekre” – jelentette Friedman. „Az egyik üzenet az, hogy a fogyás ténye fontosabb, mint a módja.” Azt azonban nem lehet tudni, hogy két éven túl is érvényesek maradnak-e ezek a megfigyelések, illetve krónikus betegek (cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebaj) esetében is megállják-e a helyüket. A kutatás eredményei a Clinical Journal of the American Society of Nephrology című folyóiratban jelentek meg.

A két csoport tagjai egyforma eredménnyel veszítettek súlyúkból. 24 hónap elteltével 7 százalékkal lettek könnyebbek átlagosan. „Mindkét csoportnál kevesebb lett a vizelet fehérjetartalma. Ha a vizeletben túl sok a fehérje, az vesebetegségre utal” – magyarázta a kutató.

Több résztvevő is kiszállt idő előtt a kísérletből. Az alacsony szénhidráttartalmú diétát követők közül 74 százalék, a másik csoportból 83 százalék jelent meg az összes vizsgálaton. Connie Diekman, a Washington Egyetem munkatársa érdekesnek tartotta a kutatást, de véleménye szerint további munkára lenne szükség, hogy összehasonlíthassák a magas fehérjetartalmú diéta hatását egészséges emberek, vesebetegek és vesebetegségre hajlamos emberek esetében.