Császárjárvány

Sok fejlődő és nyugati országban indokolatlanul magasra emelkedett a császármetszések aránya – áll a WHO friss közleményében. Valóságos császármetszés-járvány tört ki számos országban, ahol akkor is elvégzik a beavatkozást, ha orvosi szempontból nem indokolt. Másutt gyakran nem kapnak rá lehetőséget azok, akiknek tényleg szükségük volna a műtétre.

Epigenetikus változásokat okozhat a császármetszés?

A Karolinska Egyetem munkatársai nemrégiben megállapították, hogy a szülés módja nyomot hagyhat az újszülött őssejtjein. Bár egyelőre tisztázatlan, hogy ez csupán időszakos vagy hosszú távú hatása is van-e, ezzel együtt az új felfedezés talán arra is magyarázatot adhat, miért gyakoribbak bizonyos immunbetegségek a császármetszéssel születettek körében.

A császármetszés növeli a későbbi sikertelen terhesség kockázatát

A császármetszés kis mértékben növelheti a későbbi méhen kívüli terhesség és a halvaszülés veszélyét – derül ki egy nemrégiben közölt friss kutatásból. A szakértők ezzel együtt azt is megjegyezték, hogy még így is alacsony marad mindkét komplikáció kockázata. A tudósok csaknem 833.000 első gyermekét váró dán kismamát vontak be a vizsgálatba.

„Programozott” szülés – ahogy a numerológus látja

Sok hajmeresztő dolgot hallottam már életem során, de amit a minap tapasztaltam, az minden határon túlmegy. Egy budapesti buszon utazva lettem fültanúja a beszélgetésnek, amelyet két harmincas hölgy folytatott a szülésről. Egyikük áldott állapotban volt, még nemigen látszott rajta, pár hónapos lehetett. A diskurzus arról folyt, mikorra írták ki a hölgyet szülésre.

A legtöbb koraszülésnél felesleges a császármetszés

Az American Journal of Obstetrics & Gynecology című lapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a jóval idő előtt született kisbabák számára a hüvelyi szülés ugyanolyan biztonságos, mint a császármetszés, amennyiben a magzat fekvése fejvégű a méhben. Ezzel szemben a farfekvésű magzatok számára, akik még a 32. terhességi hét előtt jönnek világra, a tervezett császármetszés jóval kevesebb kockázatot hordoz, mint a hüvelyi úton történő születés.

Nem az anyák igénye a császármetszés, hanem az orvosoké?

Louise Roth, az Arizona Egyetem szociológusa a Social Problems című lapban megjelent tanulmányában annak a véleményének adott hangot, miszerint az egyre növekvő számú császármetszések kedvezőtlen hatással vannak mind a nők, mind gyermekeik egészségére, és emellett az egészségügyi költségeket is szükségtelenül megnövelik.

Ma tízszer annyi a császármetszés, mint a hetvenes években

Az egyik legjelentősebb orvosi folyóirat, a New England Journal of Medicine nemrég tanulmányt közölt arról, hogy lényegesen megnőtt a császármetszések száma, egyben vizsgálta az okokat. A szerzők véleménye szerint az arány a következő években tovább fog emelkedni.

A halál tornácán, avagy kómában lenni

A New Mexico-beli Albuquerque-ban élő Patricia White Bull 26 éves volt, mikor negyedik gyermekét császármetszéssel világra hozta. A műtét jól haladt, mikor légzése hirtelen leállt. Mint később kiderült, embóliája alakult ki, vagyis vérrög zárta el keringését a tüdőben.

Nincs semmilyen haszna a magzati oxigénszintmérésnek

Egy amerikai tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy semmilyen előnyt nem jelent, ha a szülés megindulása előtt az orvosok mérik a magzat oxigénszintjét. Ettől nem lesz több egészséges újszülött, és a felesleges császármetszések száma sem csökken.

Németországban a nők 30%-a szül császármetszéssel

A nők normál szülést kívánnak, mégis magas a császármetszések aránya, Németországban 30%. Ennek a magas aránynak több oka van. Az anyák idősebb kora, az orvos manuális képességei, az egyetemen tanultak, az orvosok félelme a műhibaperektől – ugyancsak szerepet játszanak.