Császárjárvány

Sok fejlődő és nyugati országban indokolatlanul magasra emelkedett a császármetszések aránya – áll a WHO friss közleményében. Valóságos császármetszés-járvány tört ki számos országban, ahol akkor is elvégzik a beavatkozást, ha orvosi szempontból nem indokolt. Másutt gyakran nem kapnak rá lehetőséget azok, akiknek tényleg szükségük volna a műtétre.

„Valóságos császármetszés-járvány tört ki a világ számos országában. Akkor is elvégzik a beavatkozást, ha orvosi szempontból semmi szükség rá” – fogalmazott Marleen Temmerman.

Brazíliában például a szülések 53 százaléka császármetszéssel zajlik a Világszervezet adatai szerint. „Igazi jelmondat lett, hogy gyerünk, császározzuk meg…” – tette hozzá a szakember.

A szakértők már a ’80-as évek óta hangsúlyozzák, hogy a császármetszések aránya ideális esetben nagyjából 10 és 15 százalék között mozog, noha manapság egyre sürgetőbb az új irányelv kidolgozása.

„Ha valahol 10 százalék alatti arányt mérünk, valószínűleg annak tudható be, hogy a kismamáknak nincs lehetőségük a műtétre. Emiatt nők és gyermekek százezrei halnak meg” – magyarázta Temmerman.

A WHO 2008-as adatai szerint az európai szülések körülbelül 23 százaléka történik császármetszéssel. Észak- és Dél-Amerikában ugyanez az arány 35 százalék, míg a Csendes-óceán nyugati régiójában 24 százalék.

Egyedül Afrikát és Ázsiát nem érte még el a „járvány”, hiszen ott a császármetszések hányada csupán 3,8 és 8,8 százalék.

A WHO pénteki bejelentése az első hivatalos közlemény, amely a császármetszések számának visszaszorítására buzdít.