A legtöbb koraszülésnél felesleges a császármetszés

Az American Journal of Obstetrics & Gynecology című lapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a jóval idő előtt született kisbabák számára a hüvelyi szülés ugyanolyan biztonságos, mint a császármetszés, amennyiben a magzat fekvése fejvégű a méhben. Ezzel szemben a farfekvésű magzatok számára, akik még a 32. terhességi hét előtt jönnek világra, a tervezett császármetszés jóval kevesebb kockázatot hordoz, mint a hüvelyi úton történő születés.

A legtöbb koraszülésnél felesleges a császármetszésAmint arról dr. Uma Reddy, az Eunice Kennedy Shriver Intézet munkatársa beszámolt, az orvosok számára mindig nehéz dolog eldönteni, mi a legbiztonságosabb születési mód egy újszülött számára, ezért minden egyes esetben nagyon alapos vizsgálódásra van szükség.

A mostani tanulmány során a kutatók egy olyan vizsgálat adatit használták fel, mely során több mint kétszázezer, 2002 és 2008 között lezajlott szülést figyeltek meg az Egyesült Államokban. Az esetek 37,7 százalékában folyt el idő előtt a magzatvíz, 16,6 százalékban pedig idő előtt megindult a szülés. Azoknak a koraszüléseknek, amikor az anya és az újszülött is veszélybe került, a terhességi toxémia és bizonyos születési rendellenességek voltak a vezető okai.

A kutatók ezek után közel 3000 terhességet elemeztek ki, melyek során az újszülött a 24. és 32. hét között jött világra, és arra a megállapításra jutottak, hogy a fejvégű magzatok számára a hüvelyi szülés nem járt semmilyen többletkockázattal, ám a farfekvésűek esetében a hüvelyi szüléseknek csupán 27,6 százaléka volt sikeres. Reedy úgy véli, a fenti ismeretek fényében a korábbinál megfelelőbb módon tudják tájékoztatni a koraszülésre készülő családokat arra nézve, hogy melyik szülési mód mellett milyen kockázatokkal kell számolniuk.