Nem mindegy, mikor fogan meg egy gyermek?

Friss kutatások szerint a koraszülés kockázatának szempontjából nem mindegy, melyik hónapban fogan meg a magzat, hiszen például a májusban fogantak körében tíz százalékkal megnő a koraszülés esélye. A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy a várandós anyák január-februárban vannak a leginkább kitéve az influenza veszélyének, ami egy májusban fogant baba esetében már igencsak a terhesség végére esik, ezáltal könnyen idézhet elő idő előtti világra jövetelt.

Nem véd a koraszüléstől az ágynyugalom?

Egy friss kutatás megkérdőjelezi azt a régi orvosi iránymutatást, miszerint veszélyeztetett terhesség esetén az ágynyugalom véd a koraszüléstől – sőt, az adatok szerint még növeli is annak kockázatát. A szakértők már évek óta tudják, hogy nincs bizonyíték az ágynyugalom jótékony hatására veszélyeztetett terhesség esetén, ráadásul az érzelmi és anyagi hátrányok mellett még egészségügyileg is negatív hatása lehet a kismamára nézve.

Megvéd a koraszüléstől és kis súllyal születéstől is a magzatkorban kapott DHA

A Kansas Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknak az anyáknak az újszülöttei, akik terhességük során 600 milligramm omega-3 zsírsavat (DHA) kaptak, ritkábban születtek kis súllyal vagy a 34. hét előtt. Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent kutatás egy összesen tíz évre tervezett kísérlet első öt évének az eredményeit foglalja össze, a későbbiekben pedig arra keresik majd a választ a szakemberek, vajon a DHA pozitív hatása a gyerekek későbbi intelligenciáján és iskolai teljesítményén is lemérhető lesz-e.

A legtöbb koraszülésnél felesleges a császármetszés

Az American Journal of Obstetrics & Gynecology című lapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a jóval idő előtt született kisbabák számára a hüvelyi szülés ugyanolyan biztonságos, mint a császármetszés, amennyiben a magzat fekvése fejvégű a méhben. Ezzel szemben a farfekvésű magzatok számára, akik még a 32. terhességi hét előtt jönnek világra, a tervezett császármetszés jóval kevesebb kockázatot hordoz, mint a hüvelyi úton történő születés.

Koraszülöttek terápiás célú hűtése

A koraszülés veszélyei közismertek. A csecsemők hagyományos, inkubátoros kezelésének olyan hátrányai voltak, amelyek későbbi életüket alapvetően meghatározták. Például látásromlást, kivételesen szerencsétlen esetekben vakságot okozott a koncentrált oxigénadagolás.

Ma tízszer annyi a császármetszés, mint a hetvenes években

Az egyik legjelentősebb orvosi folyóirat, a New England Journal of Medicine nemrég tanulmányt közölt arról, hogy lényegesen megnőtt a császármetszések száma, egyben vizsgálta az okokat. A szerzők véleménye szerint az arány a következő években tovább fog emelkedni.

Nem igaz, hogy depressziósak vagyunk

Az emberek betegségeinek kutatásával foglalkozó szakemberek többsége általában vagy a testi, vagy a lelki problémákat elemzi. Kevés olyan vizsgálatot végeztek, amely a lelki betegségek testi megnyilvánulásának okait taglalja. Cikkünkben egy új kutatást ismertetünk.

Hogy ne legyen vézna az újszülött

Statisztikai előrejelzések szerint 2020-ban a Föld lakosságának nagyobbik hányada valamilyen krónikus betegségben fog szenvedni. A betegségmegelőzést csecsemő-, sőt magzati korban kellene elkezdeni – állította egyik előadásában prof. dr. Tulassay Tivadar, a SOTE rektora.

Meddőségipar

Amikor még nem kívánjuk, teherbe esni túlságosan is könnyű, ha meg már akarjuk, olykor lehetetlen. Már a Biblia is tele van terméketlen asszonyokkal. A terméketlen asszonyt sok kultúrában bűnösnek vagy elátkozottnak, netán a Sátánnal szövetkezőnek tekintették.

A gyógyszeripar merénylete a terhes nők és a magzatok ellen

Ha a gyógyszeripart csak egy kicsit is érdekelné a még meg nem született gyermekek sorsa, akkor visszahívná ügynökeit, akik a terhes nőknek szánt SSRI-ekkel (modern antidepresszáns gyógyszerek) házalnak Amerika-szerte – írja Evelyn Pringle oknyomozó újságíró.