Nem véd a koraszüléstől az ágynyugalom?

Egy friss kutatás megkérdőjelezi azt a régi orvosi iránymutatást, miszerint veszélyeztetett terhesség esetén az ágynyugalom véd a koraszüléstől – sőt, az adatok szerint még növeli is annak kockázatát. A szakértők már évek óta tudják, hogy nincs bizonyíték az ágynyugalom jótékony hatására veszélyeztetett terhesség esetén, ráadásul az érzelmi és anyagi hátrányok mellett még egészségügyileg is negatív hatása lehet a kismamára nézve.

Nem véd a koraszüléstől az ágynyugalom?Becslések szerint minden ötödik várandósság esetén aktivitás-csökkentést javasolnak az orvosok. „Az ágynyugalmat tévesen értelmezik olcsó, ártalmatlan és logikus tanácsként”– fogalmazott Dr. Joseph Biggio Jr., az Alabamai Egyetem munkatársa az Obstetrics & Gynecology című szakfolyóiratban.

Az ágynyugalommal kapcsolatos korábbi értekezésekhez képest az Észak-Karolina Egyetem kutatói merőben új nézőpontot fogalmaztak meg: szerintük nem etikus az ágynyugalom előírása, hacsak a kismama önként nem jelentkezik kutatásban történő részvételre, ahogy azt más, eddig nem bizonyított hatású kezelési móddal kapcsolatban tenné.

De akkor mégis miért tanácsolnak olyan gyakran ágynyugalmat a kismamáknak? Sajnos nem áll rendelkezésre hatékony intézkedés a koraszülés és más problémák megelőzésére. „A páciensek elvárják, hogy tegyünk valamit, és az orvosok akarnak is tenni valamit” – foglalta össze az indítékokat Dr. Catherine Spong az egyesült államokbeli Nemzeti Egészségkutató Intézet (NIH) munkatársa, aki részt vett a tanulmány elkészítésében, amelyben 646 kismama vett részt. Csaknem 40 százalékuknak írtak elő aktivitás-csökkentést a terhesség második vagy harmadik trimeszterében. Legtöbbjüknek mindhárom típusú, tehát a szexuális, a munkával kapcsolatos és a szabadidős tevékenységeket is korlátozniuk kellett. Meglepő módon az utasítást betartók 37 százalékánál történt koraszülés, míg a tanácsot figyelmen kívül hagyók 17 százalékánál.

„Az adatok alapján az ágynyugalom nem előzi meg a koraszülést a magas kockázatú mintában, de ez nem végleges válasz a kérdésre” – vélekedett Dr. Spong, aki szélesebb körű kutatást tervez a témában, amelynél véletlenszerűen fogja kiválasztani, mely résztvevőnek kell pihennie, s melyiknek nem.