Megvéd a koraszüléstől és kis súllyal születéstől is a magzatkorban kapott DHA

A Kansas Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknak az anyáknak az újszülöttei, akik terhességük során 600 milligramm omega-3 zsírsavat (DHA) kaptak, ritkábban születtek kis súllyal vagy a 34. hét előtt. Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent kutatás egy összesen tíz évre tervezett kísérlet első öt évének az eredményeit foglalja össze, a későbbiekben pedig arra keresik majd a választ a szakemberek, vajon a DHA pozitív hatása a gyerekek későbbi intelligenciáján és iskolai teljesítményén is lemérhető lesz-e.

Megvéd a koraszüléstől és kis súllyal születéstől is a magzatkorban kapott DHAAmint arról Susan Carlson dietetikus – aki John Colombo pszichológia professzorral együtt vezette a vizsgálatot – beszámolt, a koraszülések, valamint a kis súllyal történő születések számának visszaszorítása nagyon fontos lépés lenne az Egyesült Államok egészségügye számára, amely e tekintetben egyelőre még elmarad az olyan fejlett országok mögött, mint Norvégia vagy Ausztrália.

A DHA természetes formájában a sejtmembránokban található meg, legnagyobb számban az agysejtekben, ám szintjét megfelelő étrenddel vagy táplálék-kiegészítőkkel növelni lehet. A magzat a DHA-hoz az anyja méhében jut hozzá, illetve születése után az anyatej révén, ám annak mértéke függ attól, hogy az édesanya DHA-szintje mekkora.

A mostani tanulmány első öt éve során a vizsgálatban résztvevő nők gyerekeinek fejlődését csecsemőkorukban rendszeres időközönként felmérték, majd másfélévesen újra értékelték őket. A vizsgálat következő szakaszában évente kétszer fogják őket értékelni egészen hatéves korukig. A szakemberek elsősorban azokat a fejlődési állomásokat nézik meg a gyerekeknél, melyek a későbbi egészségükkel és jólétükkel hozhatók összefüggésbe.

Azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy a DHA pótlása jelentős javulást idéz elő a gyerekek kognitív és intellektuális fejlődése terén, ám Colombo hangsúlyozta, hogy leggyorsabban a magzati agy képes felszívni a DHA-t, ezért fontos, hogy már az anyák megfelelő mennyiséget fogyasszanak belőle terhességük során.