Sütőtök, cukkini – használjuk ki a szezont!

Itt van az ősz ezer színével és csodás növényeivel. Az erdőben szedhetünk gombát, a kertekben érik az ősz slágere, a tök. Különböző színű és formájú tökök között válogathatunk, ünnepeljük meg hát az új évszakot valami finomsággal! Az ízek, illatok szívet melengetőek, a receptek száma végtelen. Egy kis szerecsendió, egy kis sajt, és máris kész a csodás étel.

Itt a cukkini szezonja! Együk nyersen, sütve, főve!

A cukkini az üvegházaknak köszönhetően egész évben megtalálható a piacon, mégis a legjobb, ha nyáron frissen fogyasztjuk. Ehetjük nyersen, főve vagy sütve, lehet belőle leves, saláta, köret vagy főétel. Mindenesetre igaz, hogy ha van egy pár cukkinink, nem maradunk éhesek. Sőt, mivel a cukkini nagyon könnyen emészthető, már a kicsik is kaphatják.

Cukkini: a tök kistestvére

A cukkini a 80-as évek végétől nagy kezdte meg diadalútját Európa középső részén. Annak ellenére lett népszerű, hogy saját íze szinte nincs, viszont sok variációban elkészíthető, ráadásul gazdag vitaminokban, szénhidrátokban, fehérjében, rostokban, nátriumban, káliumban és kalciumban, tartalmaz A- és E-vitamint is. Fő előnye, hogy nagy a víztartalma, és alig van benne kalória. A cukkini tehát a diétázók, fogyókúrázók álma!

Tökfélék

Nyáron kiváló alternatívája lehet a húsos ételeknek és sokoldalúan elkészíthető a legtöbb tökféle: főzőtök, cukkini, padlizsán, patisszon. Nem csak finomak, egészségünket is javíthatjuk, ha fogyasztjuk.