Cukkini: a tök kistestvére

A cukkini a 80-as évek végétől nagy kezdte meg diadalútját Európa középső részén. Annak ellenére lett népszerű, hogy saját íze szinte nincs, viszont sok variációban elkészíthető, ráadásul gazdag vitaminokban, szénhidrátokban, fehérjében, rostokban, nátriumban, káliumban és kalciumban, tartalmaz A- és E-vitamint is. Fő előnye, hogy nagy a víztartalma, és alig van benne kalória. A cukkini tehát a diétázók, fogyókúrázók álma!

Kinek ne esne jól egy könnyű cukkinisaláta, vagy egy finom cukkinifelfújt paradicsommal és darált hússal? Könnyen emészthető, ezért egy cukkinis recept kiválóan alkalmas diétázásra is. Az ínyencek különleges csemegeként becsülik. A grillen elkészített cukkini különösen jó, de könnyen fagyasztható is: legjobb előtte darabokra vágni és adagolva lefagyasztani.

Noha a cukkini nagyrészt vízből áll, mégis gazdag szénhidrátokban, fehérjében, rostokban, nátriumban, káliumban és kalciumban. Tartalmaz A- és E-vitamint is.

Aki saját veteményeskertjében akar cukkinit, 2 növény elég egy négytagú családnak, mert ezek sok termést adnak. Minden egyes növénynek másfél-két négyzetméter helyre van szüksége. Bár a megfelelő mennyiségű tápanyag és víz fontos, legyen óvatos – a hideg esős nyárra a cukkini érzékenyen reagál. Optimális a fogyasztásra, ha körülbelül 15 cm hosszú, és 200 g súlyú a termés, ez garantálja a finom ízt.Salátának, felfújtnak

Cukkini: a tök kistestvére

A cukkini Olaszországon át terjedt el Európában, ahol a 17. században a kerti tökből nemesítették. Ezt a neve is elárulja: cukkini olaszul=kis tök. Ha a cukkinit nem 15-20 cm-es hosszúságban szedik, ez is olyan nagy lesz, mint a tök, és súlya elérheti az 5 kg-ot. Formája lehet hosszúkás, vagy kerek. Van sárga és zöld nemesítésű, amelyeken különböző csíkozás látszik. Június és október között szüretelik, és mintegy 12 nap múlva el kell fogyasztani. 8 fok alatti hőmérsékleten, és alma, vagy paradicsom mellett tárolva gyorsan megromlik. (Az alma etiléngázt bocsát ki magából, ami meggyorsítja a vékony héjú gyümölcsök érését.)

Egyszerű elkészítés és finom receptek

A vegetáriánusoknak ajánlható a cukkinis tortilla. Ehhez a feldarabolt cukkinit és újhagymát kevés fokhagymával megpároljuk. Tojást felverünk kakukkfűvel, petrezselyemmel, sóval, borssal és citromhéjjal, a cukkinira öntjük, a tetejére koktélparadicsomot szórunk, majd az egészet sütőbe tesszük, míg a tojás kellően meg nem dermed. Aki nem akar lemondani a húsról, készíthet cukkinihajócskákat, úgy, hogy a nagyobb, kivájt cukkinit főtt sonkával, gouda sajttal és paradicsomszósszal tölti, majd sütőben megsüti.

Aki szereti ezt a növényt, hideg téli napon készíthet cukkinilevest: piros paprikával, hagymával, tejföllel és egy csipetnyi fehér borral, tüzes csilivel ízesítve.

Cukkinifelfújt darált hússal, sütőben sütve
(2 személyre)

Hozzávalók:
350 g burgonya
2 közepes nagyságú cukkini
1 közepes nagyságú paradicsom
200 ml zöldségleves
250 g darált hús
tejföl
só és bors

Elkészítés: a cukkinit, burgonyát és paradicsomot vékonyra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk és felfújt formába tesszük. Leöntjük a zöldséglevessel és fél óráig 180 fokon pároljuk. A fűszerezett darált húst elkeverjük tejföllel, ráöntjük a felfújtra, és további fél óráig sütjük.

(Németből fordította: Koncz László)