Tökfélék

Nyáron kiváló alternatívája lehet a húsos ételeknek és sokoldalúan elkészíthető a legtöbb tökféle: főzőtök, cukkini, padlizsán, patisszon. Nem csak finomak, egészségünket is javíthatjuk, ha fogyasztjuk.

20100601_marrow01Cukkini

Ez az uborka és a tök házasságából született növény világos- vagy sötétzöld színű, a tökfélék családjába tartozik. Tápértékének zöme puha héjában rejlik. Alacsony energiatartalmú, minimális mennyiségű zsiradékot, kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. Jelentős mennyiségű vitamin és ásványi anyag nincs benne. A kisebb, zsenge cukkinit héjával együtt, a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk

Padlizsán
A padlizsán másik kevésbé ismert neve a törökparadicsom, nálunk a növény eredetére utal. A törökök voltak azok, akik 150 éves uralmuk ideje alatt megismertették és elterjesztették az addig nálunk ismeretlen, különös alakú zöldfélét.

A padlizsánnak nincs különösen erős íze, ezért jól társítható más zöldségekkel, erősebb ízhatású fűszerekkel.

Több országban sokszor hús helyett fogyasztják, mert igen jó sütve, rántva, roston, megtöltve vagy töltelékként. A padlizsán jelentős C-, B1-, B2-vitaminforrás és tartalmaz ásványi anyagokat (meszet, vasat), de kevés szénhidrát található benne. Ez utóbbi tulajdonsága teszi alkalmassá arra, hogy diétás étrendünk része legyen. Gyomorbántalmakban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják, mert igen könnyen emészthető.

Folsav: nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, segíti a fehérje-anyagcserét. Igen fontos a sejtek osztódásához, fokozza a tejképződést, fájdalomcsillapító hatású. Candidásoknak nagyon fontos a fokozott folsavbevitel, ennek egyik forrása a tök is.

Lúgosítsunk

Sejtjeink a lúgos kémhatáshoz szoktak, az lenne számukra a természetes. A magzatvíz pH-ja például 8,5 körül van, ami igen lúgosnak számít, az egészséges, anyatejjel táplált csecsemő vizelete is lúgos kémhatású! Könnyen belátható tehát, hogy az elsavasodással együtt járó betegségek – az afta, az allergia, az ízületek gyulladásos (arthritis) és nem gyulladásos jellegű elváltozásai (arthrosis), a cellulitisz, a csontritkulás, az ekcéma, az elhízás és a hozzá kapcsolódó anyagcserezavar, a fáradtság, a fogszuvasodás, az immunrendszer bizonyos zavarai, a reflux, a gyomorégés, az izomláz, a korai öregedés, a körömproblémák, a nyombélfekély, a rák, az erős testszag, a köhögés, a garat- és gégehurut, a rekedtség, a fejfájás, a vérnyomásproblémák stb. – mind összefüggnek a táplálkozással, az életmóddal. A cukkini kiváló elsavasodás elleni, illetve azt megelőző diétában. A tököt, cukkinit bátran fogyaszthatják az epebetegek is.

Töltött tök

Hozzávalók:
1 közepes, zsenge főzőtök
olaj
1 kis vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csomó kapor (télen szárított, 1,5 evőkanálnyi)
petrezselyem zöldje
zabpehely
zabkorpa

A tököt megmossuk, ha a héja nem elég zsenge, megtisztítjuk. Hosszában kettévágjuk, a belét kivájjuk. Ha a tök zsenge, a belét félretesszük. Kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vörös- és fokhagymát, hozzáadjuk a tök belét, fűszerezzük összevagdalt kaporral, petrezselyem zöldjével, és az egészet 5 percig pároljuk. Mielőtt a tűzről levennénk, zabkorpát és zabpelyhet adunk hozzá, ezek felszívják a felesleges vizet, és összefogják a tölteléket. Lefedjük a tölteléket, hogy megduzzadjon. A kész tölteléket beletesszük a kivájt tökbe, hőálló edénybe téve kevés vizet öntünk alá, és lefedve betesszük a sütőbe.

20100601_cooking_2Mediterrán tökragu

Hozzávalók
1 kisebb főzőtök, darabolva
1-2 közepes cukkini, darabolva
1-2 padlizsán, darabolva
2-3 szál friss sárgarépa, karikára vágva
4-5 szem paradicsom vagy egy kis üveg natúr paradicsompüré
1-2 zöld paprika vagy zöld, sárga és piros húsú kaliforniai paprika, csíkokra vágva
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1-2 evőkanál olívaolaj
Só, chili vagy cayenne bors ízlés szerint
Bazsalikom, kakukkfű vagy olasz fűszerkeverék
Kevés víz
Köretnek tészta vagy gabonafélék: rizs, barna rizs vagy hajdina
Ízlés szerint jól reszelhető kemény sajt, leginkább parmezán

Mossuk meg és aprítsuk vékony szeletekre a tökféléket és a szeleteket is vágjuk kisebb darabokra. Vágjuk fel a többi zöldségfélét is. A hagymát és a fokhagymát pirítsuk meg kissé az olívaolajon egy serpenyőben vagy nyeles lábasban. Apránként adjuk hozzá a többi zöldséget is és egy kevés vizet, sót, fűszereket. Pároljuk meg a zöldségeket fedő alatt és adjuk hozzá a paradicsomot a vége felé. Főzzük meg közben a tésztát, vagy a gabonaféléket. Tálaljuk reszelt parmezán sajttal (keményebb, jól reszelhető kecske vagy juhsajt sajt is lehet, de akár trappista is).

(Forrás: Megjelent a Gyógyító diéták c. könyv 1. kötetében, a Puedlo kiadó gondozásában. www.konyvnet.hu; Mediterrán tökragu: G.Á.)