Élesztő, a természetes probiotikum

Az egyiptomiak már több ezer évvel ezelőtt használták az élesztőt a kenyér és a sör előállításához – igaz anélkül, hogy tisztában lettek volna azzal, milyen titokzatos „hatalom” segít nekik. A titkot, az egysejtű mini teremtményt később Louis Pasteur fedte fel: 1857-ben mikroszkóp segítségével felfedezte az élesztőt és annak hatásmechanizmusát.

Az élesztő – a kis mindenes

Az egyiptomiak már évezredekkel ezelőtt készítettek élesztőt kenyérsütéshez és sörgyártáshoz – anélkül, hogy tudták volna, milyen titokzatos erő segítette őket a sütésnél és a sörfőzésnél. Ezt a titkot csak sokkal később Pasteur szellőztette meg: ő fedezte fel 1857-ben a mikroszkóp segítségével az élesztőt és hatásmechanizmusát. Ez megmagyarázza azt is, hogy az 1516-ból való német tisztasági törvény miért nem szól erről.

Az élesztő – étel és orvosság

Az élesztő, a növényi eredetű élet első képviselője a földön, valószínűleg véletlenül kezdte használni az ember. Az olcsó élesztőt a szegény ember nátriumban gazdag „zöldségének” is hívhatjuk, a természetes vitaminok egyik leggazdagabb forrása, és igen hatékony ellenszere a mérgező epének.