Az élesztő – étel és orvosság

Az élesztő, a növényi eredetű élet első képviselője a földön, valószínűleg véletlenül kezdte használni az ember. Az olcsó élesztőt a szegény ember nátriumban gazdag „zöldségének” is hívhatjuk, a természetes vitaminok egyik leggazdagabb forrása, és igen hatékony ellenszere a mérgező epének.

Mi is az élesztő?

Az élesztő vörösvértest nagyságú aprócska sejtekből álló növényféleség, a sejtek csak lazán kötődnek egymáshoz, mint egy szőlőfürt szemei. Abban különbözik az összes többi növénytől, hogy a sejteket nem veszi körül cellulóz. A cellulóz tartalmú növényeket az ember, főzéssel bontja le, a növényevő állatok a gyomor első részében erjesztik meg a táplálékot, és bontják le a cellulózt. A csupasz élesztősejtekkel az emésztőnedvek könnyedén reakcióba lépnek, és így gyorsan felszívódnak.

Vitaminokban gazdag – nyersen!

A főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét. Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztőgyógyító hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen. Az élesztő nyersen a B-vitamin (B-vitamin forrásként semmisem múlja felül), és az alkáli elemek, főleg a nátrium és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális bélműködést. Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést, és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését. Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav, igen romboló hatásúak a szövetekre.Az egyik legnagyszerűbb ellenszerünk a mérgező epe ellen is. A savas vagy mérgező epe gyakran annyira irritálja a vékonybelet, hogy görcsöket vált ki, ami megakadályozza a normális bélmozgást. (Ez a székrekedés egyik oka.). A fekély gyógyítására is igen hasznos. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, az élesztő tejben vagy vízben oldva áldásos lehet.

Áldás a bőrnek

A bőrnek egy áldás, már régóta használják pattanás és mitesszer ellen. A benne lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni. (A pattanásokat a tökéletlenül oxidált zsírok okozzák, amik elzárják a faggyúmirigyeket.) Az élesztő fogyasztása mellett szükség lehet arra is, hogy a zsírokat, vajat, tejszínt, zsíros sajtokat mellőzzük az étkezésből.

Fogyasztása

Csak üres gyomorra lehet fogyasztani. Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy vízzel, vagy tejjel keverjük, de mással sose. A legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés előtt. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az egyike.

(Forrás: Dr. H. Bieler: Ételben az orvosság)

Csörnyei Ida
természetgyógyász, családfelállító terapeuta
Tanácsadás