Legfőbb „javunk” az egészség

Mi foglalkoztatja leginkább a mai kor emberét? Beszélgetéseinkbe valahogy mindig beleszőjük, hogyan érezzük magunkat. Egymás üdvözlése után a leggyakoribb kérdés: hogy vagy? Sokszor panaszkodással töltjük meg párbeszédeinket, majd betegségeink részletezésébe kezdünk. Miért?

Jó szokások, amelyektől javul a hangulatunk és tovább élünk

Dr. David Williams orvos kutató, a természetes gyógymódok egyik legnagyobb szaktekintélye szerint néhány „jó szokás„ sokat javíthat hétköznapi hangulatunkon, életünk minőségén, sőt meg is hosszabbíthatja azt. Emellett persze a legfontosabb a pozitív gondolkodás.

Élhet-e az ember ezer évig?

A Cambridge Egyetem genetikus kutatója, Aubrey de Grey szerint az első ember, aki akár ezer évig élhet, valószínűleg már ma közöttünk van. A szakemberek erősen vitatják szavait, bár egyetértenek az emberi élettartam jelentős meghosszabbításának lehetőségével.

A bal orrnyílástól a kreativitásig

Cikksorozatunkban a légzés és az egészség bonyolult kapcsolatának témáját járjuk körül. Most a fiziológiai folyamatokat elemezve arra is kitérünk, hogy a bal és a jobb orrnyílás, illetve az egy orrnyílásos légzés milyen kapcsolatban áll a két agyfélteke működésével.

A nők fele megéri a 80. születésnapját

Az EU-átlaghoz képest tragikus népegészségügyi adatok, valamint a betegségek okozta, idő előtti halálozások adatai közismertek. A legkedvezőbb helyzetben élő társadalmi rétegek és a leghátrányosabb népcsoportok születéskor várható élettartama között 5-10 év a különbség.

A lábápolástól a megfelelő cipőig

Lábápoláshoz is bátran igénybe vehe­tünk recepteket, hasznos eljárásokat a natúr­kozmetika területéről. Ha puha, selymes tapintású lábat szeretnénk, hámlasz­táshoz növényi alapú szap­pannal kenjünk be egy durva, például luffaszivacsot, és ezt használjuk masszírozásra.

Használjuk a Nap energiáját!

Két alapvető energiafajta létezik: a kimerülő, más néven fosszilis és a megújuló energiaforrások (így a nap-, a szél- és a vízenergia). Az emberiségnek olyan hatalmas energiamennyiségre van szüksége, hogy nincs idő a fosszilis energiahordozók újraképződésére.

A taoizmustól az 5 elemig (2.)

Az öt elemről szóló tanítás alapja az ősi kínai, taoista filozófia. A taoizmus az i. e. 604-ben, Honanban született bölcs, Lao Ce: Tao Te King c. könyve alapján jött létre. Maga a cím, a Tao Te King alig lefordítható, mert mind a három címet alkotó szó fogalmakból épült fel. A Tao szónak is több jelentése és magyarázata ismeretes. Többek között: út, az ég útja, törvény, alap, alapelv, szó, szellem, értelem, lét és élet. A Te szó leginkább erénynek fordítható, de erőt, hatalmat is jelent. A King klasszikus könyvet jelent, így a Tao Te King fordítható A legfőbb lényről és az erényről szóló könyvnek. Cikksorozatunk első részében a kezdetekről, a kialakulásról szóltunk, mostani témánk pedig az ember hármas természete, a csi működése.