A lábápolástól a megfelelő cipőig

Lábápoláshoz is bátran igénybe vehe­tünk recepteket, hasznos eljárásokat a natúr­kozmetika területéről. Ha puha, selymes tapintású lábat szeretnénk, hámlasz­táshoz növényi alapú szap­pannal kenjünk be egy durva, például luffaszivacsot, és ezt használjuk masszírozásra.

Masszírozó mozdulatokkal dörzsöljük át a nedves bőrfelületet. Testápoló kefét is használhatunk erre a célra. Ezzel a művelettel lekerülnek az elhalt bőrsejtek, meglazulnak a pórusokban levő faggyúeltömődések.

Használjunk habkövet, hogy a fölösleges bőrt eltávolítsuk a talpról és a sarkakról. Ne dörzsöljük túl erősen! Fürdés vagy zuhanyozás közben egy-egy laza habköves dörzsöléssel megelőzhetjük a bőrvastagodást a sarkunkon, illetve a talp egyéb részein. Fürdés után simítsunk a lábunkra nagy mennyiségű hidratálót, felfelé irányuló masszírozó mozdulatokkal.

Mentaforrázat, krumpli főzővize

Ha dagad a lábunk, mentaforrázattal gyorsan segíthetünk rajta: 10 dkg mentára öntsünk 3 liter forró vizet, hagyjuk állni kb. 10 percig. Ha már elviselhetővé hűlt, 15-20 percre áztassuk benne a lábunkat. Visszértágulat esetén vigyázzunk arra, hogy a fürdővíz soha ne legyen forró!

A krumpli főzővizét nagyanyáink kincsként őrizték. A bálok után vagy a nehéz és megerőltető munka előtt és után a fáradt, összetört lábat a krumpli főzésekor nyert vízbe áztatták. Az eljárás ma is használható, ugyanis a langyos főzővíz megnyugtatja, pihenteti a fáradt, elgyötört lábakat. Negyedórás lábfürdő után szinte újjáéled a lábunk, másnap sem lesz szenvedés a csinos, új cipő viselése! (A krumpli egyébként fáradt szemnél is hatékony; A szépség természete című könyvemben található ilyen recept.)

Pihentessük a fájó lábfejet azzal, hogy 10 perces meleg lábfürdőt veszünk, és a vízbe pár csepp levendulaolajat vagy egy kevés fürdőkristályt teszünk. A fürdő befejeztével mártsuk a lábat hideg vízbe, mielőtt alaposan megtöröljük, és bújjunk meleg zokniba.

Ha nehéz napunk volt, pihentessük fáradt lábunkat úgy, hogy meleg, sós vizet teszünk egy lavórba, aztán belerakunk kb. 20 db nagy üveggolyót, és a lábunkat az üveggolyókon mozgatjuk. Az üveggolyók masszírozó hatást váltanak ki. Ez a finom, nyugtató művelet különösen jót tesz a rüsztnek. Utána egy gyors citromleves masszírozás szintén segít felfrissíteni a lábat, a testet és a lelket.

A sok állástól fáradt és dagadt lábunkban felpezsdíthetjük a keringést azzal, hogy felváltva mártjuk hol hideg, hol meleg vízbe. Minél nagyobb a hőmérséklet-különbség, annál jobb. Ne jeges és lobogó vizet használjunk! Vegyük figyelembe az egyéni tűrőképességünket.

Megszabadulni a lábszagtól

Esténként, alkalomszerűen vegyünk 10 perces szódabikarbónás meleg lábfürdőt. Ez segít a méreganyagok kiválasztásában, és elősegíti az éjszakai pihenést. Miután lábainkat szárazra töröltük, masszírozzuk át kukoricacsíra-olajos testápoló vagy kézkrémmel. Az esti tévénézés vagy rádióhallgatás közben ez reflexológiai kezelésnek is beillik.

Könnyű tornagyakorlattal megtarthatjuk bokaízületünk mozgékonyságát. Ülő helyzetben nyújtsuk ki a lábunkat magunk elé, és rajzoljunk tucatnyi képzeletbeli kört a lábfejünkkel, először az óra járásával megegyező, majd az ellenkező irányban.

A kellemetlen lábszagot a verejtékben található baktériumok és anyagcseretermékek okozzák. Korlátozni vagy megszabadulni tőlük elsősorban az étkezés átállításával tudunk, illetve a stressz is okozhat ilyen tüneteket. Külső kezeléshez vegyünk legalább naponta egyszer – alapos lábmosás után – rozmaringos és kakukkfüves lábfürdőt. A fürdő után biológiai erjesztésű gyümölcsecetes bedörzsöléssel javíthatjuk a kezelés hatásfokát. Öntsünk a tenyerünkbe egy kevés gyümölcsecetet, és dörzsöljük alaposan a lábfejre, talpra, lábujjakra és a lábujjak közti bőrfelületre.

Megfelelő cipő

Használjunk 100%-os pamutzoknit, és figyeljünk arra, hogy a lábunk mindig tudjon szellőzni. Lehetőleg bőrcipőt viseljünk, aminek nemcsak a külső része, hanem a bélése is bőr. Sok lábbelire ráírják, hogy valódi bőr. A felsőrész külső anyaga valóban bőr; viszont ha a bélés műbőr, akkor a lábunk befülled a cipőbe, nem tud szellőzni. Adjunk a cipőinknek időt a regenerálódásra. Ha csak tehetjük, ne viseljük nap mint nap ugyanazt a lábbelit. Ha a cipő ki tud száradni, akkor a kellemetlen lábszag kialakulása is elkerülhető, az esetleges bőrbetegségekkel együtt, és még a cipő élettartama is megnő. A méret után készült bőrcipő nemcsak elérhető – ára nem több egy normál bőrcipőnél –, de a lábat is megóvja a deformitásoktól, fájdalmak és egyéb bőrbetegségek kialakulásától.