Karantén idején – kössünk kiscipőt, sapkát!

A kézimunka sokak számára mindig is idegnyugtató elfoglaltság volt. Most, amikor a vírus miatt házon belüli elfoglaltságokat keresünk, vegyük elő a kötőtűinket, kezdjünk el kötni. A babacipőkhöz nem kell sok fonal, és biztosan nagy örömet szerzünk vele a környezetünkben élő bármelyik kismamának. A leírás és a fényképek nővérem, Ágnes, munkáját dicsérik.

Szűk cipők, magas sarkok – bütykök

A bütyök – a nagylábujj deformációja – a nyugati világ egyik leggyakoribb lábbetegsége, amely gyakran már gyermekkorban kialakul a túl szoros vagy kicsi lábbeli viselésével. A bajt többnyire magunknak okozzuk, de tehetünk is ellene, mert csúnya is, meg fájdalmas is. Hogyan alakul ki a bütyök, hogyan kezelhető, hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

Ronthatja az idősek életminőségét a „jól bevált” cipő

Az emberi test az öregedés során rengeteg változáson megy keresztül, és bár legtöbbünknek eszébe sem jutna, lábfejünk morfológiája is átalakul, megváltozik a hossza, az izomzatának mennyisége és a zsírszövet állománya is. Ezt figyelmen kívül hagyva és a régi, „jól bevált” cipőket hordva rengeteg kellemetlen pillanatot okozhatnak maguknak az idősebb emberek.

Olcsó cipők és a fejfájás más lehetséges okai

A fejfájás könnyen tönkreteheti az egész napunkat, különösen, ha még az okát sem tudjuk. De gondolt már arra valaha, hogy egy pár cipő, egy párna, egy nehéz táska is okozhat hasogató fájdalmat? A fájdalomcsillapítók természetesen működhetnek, de érdemes először megvizsgálni a lehetséges okokat: mitől görcsöl be például a nyakunk, mitől rossz a testtartásunk?

Cipő nélkül, avagy a mezítlábas séta előnyei

Lábunkat folyamatosan szorítják a cipők, torzítják a járásunkat. Gyermekkorban kiemelkedően fontos a mezítlábas járkálás, de a felnőttek helyes tartásának kialakításában, lábizomzatának megerősítésében is segít. A lábban több mint kétszázezer idegvégződés van. A mezítlábas járás ellensúlyozza a lúdtalpat, megelőzi a hátfájdalmakat és segíti a vérkeringést.

A lábápolástól a megfelelő cipőig

Lábápoláshoz is bátran igénybe vehe­tünk recepteket, hasznos eljárásokat a natúr­kozmetika területéről. Ha puha, selymes tapintású lábat szeretnénk, hámlasz­táshoz növényi alapú szap­pannal kenjünk be egy durva, például luffaszivacsot, és ezt használjuk masszírozásra.