Szűk cipők, magas sarkok – bütykök

A bütyök – a nagylábujj deformációja – a nyugati világ egyik leggyakoribb lábbetegsége, amely gyakran már gyermekkorban kialakul a túl szoros vagy kicsi lábbeli viselésével. A bajt többnyire magunknak okozzuk, de tehetünk is ellene, mert csúnya is, meg fájdalmas is. Hogyan alakul ki a bütyök, hogyan kezelhető, hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

A bütyök jellegzetes tünete a nagylábujj mellett, a lábfej belső oldalán jelentkező kinövés. A lábujj tövében fájdalmas csontkinövés és kötőszövetes szaporulat keletkezik, azaz kialakul a bütyök (Hallux valgus).

Hogyan keletkezik a bütyök?

Az öröklődő kötőszöveti gyengeség mellett a bütyök leggyakoribb oka a rossz lábbeli viselése, amely nyomja a lábfej elülső részét, háromszög alakúvá nyomja szét a lábfej csontjait. Ha a cipőnek sarka is van, ezáltal a súlypont áthelyeződik a lábfej elülső részére úgy, hogy a normál keresztboltozat megtörik és lúdtalp keletkezik.

Szoros, magas sarkú lábbelit inkább nők viselnek, ezért az összes bütyök-rendellenességnek csak 10%-a fordul elő férfiaknál. Az általában gyengébb női kötőszövet is ludas a dologban. Azokban az országokban, ahol a nők mezítláb járnak, vagy lábbarát szandált viselnek, a bütyök gyakorlatilag nem létezik. A túl szoros vagy túl kicsi harisnya viselése is elősegíti a lúdtalp és a bütyök kialakulását, mivel akadályozzák a normál lábtartást.

A lábujj és az lábujj csontjainak krónikus eltérése azt okozza, hogy a lábujj fontos inai elmozdulnak a helyükről, a nagylábujj már nem simul oda a többi lábujjhoz, és ez felgyorsítja a lúdtalp és a bütyök kialakulását.

Szorít, dörzsöl a cipő

A bütyök az esztétikai szempontból csúnya dudoron kívül sok esetben nem okoz más problémát, de az ízület nagylábujjának deformitása gyakran a porc fokozatos kopását okozza, majd a járás is fájdalmassá válik. A betegség előrehaladásával egyre szűkebb a cipőben rendelkezésre álló hely, a cipő nyomja és dörzsöli a bütyköt, amitől gyulladás alakulhat ki.

A gyulladás, duzzanat és porckárosodás fájdalmat okoz a láb minden megterhelésénél: a járás, a futás és akár a lábujj egyszerű mozgása is kellemetlen. A bütyök mérete és elhelyezkedése nem jelzi a tünetek súlyosságát.

A nagyujj kidudorodása, mint tipikus tünet, szabad szemmel is látható. Gyakran kialakul bőrkeményedés. A lábujjcsontok deformációját röntgenfelvétel is kimutatja: milyen mértékben sérült a porc a lábujjízületben?

Kezelés és megelőzés

A bütyök kezelése többféle módon történhet. Műtétre csak súlyos esetekben van szükség, a bütyök enyhe eseteit általában lábujjtornával kezelik, hogy korrigálják az illeszkedést vagy megakadályozzák az állapot romlását. Milyen ez a kezelés, és mennyi ideig tart a gyógymód?

Mit tehetünk a bütyök ellen?

Alapvetően konzervatív vagy operatív kezelési lehetőségek vannak. A konzervatív kezelés javasolt enyhe bütyök esetén, amely csak kozmetikailag zavaró vagy kevés fájdalmat okoz. A műtét súlyosabb deformáció esetén szükséges.

Lábujjgimnasztika, sín és betét

A konzervatív lehetőségekhez tartoznak az alábbiak:

  • a nem megfelelő lábbeli elkerülése és lapos cipő viselése, amelyben elegendő hely van a lábujjak számára
  • láb- és lábujjtorna
  • olyan talpbetét viselése, amely támogatja a lábfej elülső részét és csökkenti a lúdtalpat
  • speciális sín alkalmazása éjszakára, amely a nagylábujjat anatómiailag korrekt helyzetbe állítja
  • kineziológiai szalagokkal való rögzítés, amelyeknek azonban csak a kezdeti szakaszban lehet hatásuk

Ezekkel a módszerekkel meg lehet állítani a deformációt, de a gyógyulás nem lehetséges.

Műtéti módszerek

Bütyökműtét során megkísérlik visszaállítani a nagyujj anatómiailag helyes állapotát. Körülbelül 150 különféle műtéti módszer létezik, amelyek közül sok jár hasonló sikerrel. Alapvetően mindig a nagylábujj deformációját kompenzálják, sok módszernél eltávolítják a metatarsális csont egy darabját, és a gyulladt ízületet megfeszítik. Így a nagyméretű bütyök kisebb lesz – néha a csont egy részét is eltávolítják a lábfej belső oldaláról.

Ha az ízületi porc felülete még nem deformálódott nagyon, akkor a műtét után javuló, fájdalommentes mozgás várható. Lehetőség van az ízületek merevítésére is. Ezt a módszert inkább idős betegeknél alkalmazzák. Használhatnak ízületi protézist is, de ennek hosszú távú hatásáról még nincs elegendő tapasztalat.

Minden műtéti eljárásnál figyelembe kell vennie, hogy a gyógyulás folyamata több hétig is eltarthat, és előfordulhat, hogy ebben az időben a beteg nem lesz képes dolgozni. Sokan végleg fájdalommentessé válnak a bütyökműtét után, de veleszületett kötőszöveti gyengeség esetén a bütyök később ismét kialakulhat, még akkor is, ha minden óvintézkedést megtettek.

Hogyan előzhető meg a bütyök kialakulása?

A lábfej és a lábujj megtekintésekor sok ember észreveszi a nagylábujj kezdeti kifordulását a másik lábujjtól. Ilyenkor érdemes tenni valami a megelőzés érdekében:

  • Kerülje a hegyesorrú és magassarkú cipő és a szűk harisnya viselését.
  • A következő cipővásárláskor külön figyelmet fordítson arra, hogy a cipőnek puha legyen a felső része.
  • A lehető leggyakrabban járjon mezítláb a láb természetes helyzetének támogatása érdekében.
  • Beszélje meg orvosával, hogy javasolja-e talpbetétek viselését vagy éjszakai rögzítő sín használatát.
  • Magyarázza el gyermekeinek, melyik divatos cipő felel meg a jól illeszkedő lábbeli követelményeinek.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna a lábápolásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A lábápolástól a megfelelő cipőig