Olcsó cipők és a fejfájás más lehetséges okai

A fejfájás könnyen tönkreteheti az egész napunkat, különösen, ha még az okát sem tudjuk. De gondolt már arra valaha, hogy egy pár cipő, egy párna, egy nehéz táska is okozhat hasogató fájdalmat? A fájdalomcsillapítók természetesen működhetnek, de érdemes először megvizsgálni a lehetséges okokat: mitől görcsöl be például a nyakunk, mitől rossz a testtartásunk?

Valószínűleg mindenki szenvedett már élete során fejfájástól, egyesek gyakrabban, mások ritkábban szembesülnek ezzel a problémával. Sok ilyen okról hallhattunk már, gondoljunk csak egy kellemetlen szagú érlelt sajtra vagy egyszerűen a rossz levegőre. A Huffington Post most ehhez a listához tesz hozzá 4 meglepő okot:

Se túl magas, se túl alacsony

Cipő

Mivel a rossz minőségű cipő nem támasztja meg eléggé a gerincet, ez a testtartás többek között nyaki görcsökhöz és így fejfájáshoz vezethet. Milyen a jó cipő? Ideálisak a 2 cm-es sarkú bőrcipők (igen, a férficipők esetében is), erős talppal, cipőfűzővel vagy cipzárral. Általánosságban igaz, hogy a drágább cipők jobb minőségük miatt jótékony hatással vannak a testre, ezért ezt vehetjük az egészségünkbe való befektetésnek is.

Táska

Egy (túl) nehéz táska, például laptoppal és mappákkal megpakolva káros hatással lehet a gerincre, ezzel hozzájárulva a nyak terheléséhez, ami könnyen fejfájáshoz vezethet. Mivel a táskáinkat többnyire csak az egyik vállunkon hordjuk, ez egyoldalú terhelést okoz. A hátizsák jobb alternatíva lehet, legalábbis, ha a fejfájásunkat akarjuk megelőzni.

Párna

Gyakran fáj a feje reggelente? Lehetséges, hogy rossz kialakítású párnán, vagy egyszerre túl sok párnán alszik. A nem megfelelő éjszakai testhelyzet terheli a nyakat, és a fejfájások többsége ebből eredhet. A párna megfelelő vastagságát nehéz eltalálni, mert minden ember teste különböző, ezért az a legjobb, ha elmegyünk egy speciális üzletbe, és saját magunk teszteljük a párnákat, amíg meg nem találjuk „az igazit”.

Szájzár és fogcsikorgatás

Alvás közben sok embernél előfordul fogcsikorgatás, illetve az állkapcsok egymáshoz szorítása, ami szintén fejfájáshoz vezethet. Sajnos nehéz ez ellen tenni bármit is, hiszen mindezt álmunkban, öntudatlanul csináljuk. Ajánlott valamilyen kikapcsolódást elősegítő tevékenységet keresni lefekvés előtt, és inkább háton aludni, ami pozitív hatással lehet ezekre a problémákra. Még mindig nem múlt el a fejfájása? Akkor tanácsos gyógytornászhoz fordulni.

(Hollandból fordította: Rebecsák Anita)