Karantén idején – kössünk kiscipőt, sapkát!

A kézimunka sokak számára mindig is idegnyugtató elfoglaltság volt. Most, amikor a vírus miatt házon belüli elfoglaltságokat keresünk, vegyük elő a kötőtűinket, kezdjünk el kötni. A babacipőkhöz nem kell sok fonal, és biztosan nagy örömet szerzünk vele a környezetünkben élő bármelyik kismamának. A leírás és a fényképek nővérem, Ágnes, munkáját dicsérik.

Kötött bébicipő, ahogy Olga nagymamánk készítette

Mert tőle tanultam, és mióta ő már nincs köztünk, én kötök a család minden érkező babájának, valamint barátaim, tanítványaim, rokonaim és ügyfeleim gyermekeinek is.

Öt tűvel kötöm. Felszedek 32 szemet, egyenletesen elosztom, minden tűre 8-8 kerül. A kiscipő szárát 2 sima, 2 fordítottal kötöm.

9. sor: lyuksort készítek a kötőnek. A 2 simát lekötöm, a 2 fordítottat együtt kötöm le, majd egyet ráhajtok. Végig a soron.
10-16. sor: újra 2 sima, 2 fordított.

17. sor: csak 8 szemmel folytatom tovább, ez lesz a kiscipő orra. Két tűvel kötöm, a többi tű a rajta lévő szemekkel együtt pihen. Színéről nézve 4 sor sima, 4 sor fordított, 4 sor sima, 4 sor fordított.

A következő sort simán kezdem, és nekiállok kialakítani a kiscipő fejét, tehát újra körben kötök. Simán lekötöm a 8 szemet, utána az orr-rész oldalán folytatom, felszedek 8 új szemet (tehát két soronként egyet, ez szépen adódik), majd ugyanarra a tűre hozzákötöm a következő, várakozó tű 8 szemét, majd hátul 8 szem, jobb oldalon 8 szem, és ehhez felveszek az orr-rész oldalán 8 szemet. Tehát újra 4 (5) tűvel kötök, szemeloszlás 8-16-8-16.

Következik 4 sor sima, 4 sor fordított teljesen körben, ez lesz a lábrész vastagsága.

Innen már csak sima következik, ez lesz a talprész. 2 sor simával kezdem, fogyasztás nélkül. A 3. sortól minden tű mindkét végén fogyasztok 1-1 szemet, tehát összesen 8 szemet. Itt aztán mindenki bevetheti egyéni stílusát, a fogyasztás formája különböző lehet (elölről, hátulról stb.).

Így kötöm egészen addig, míg két tűn csak 1-1 szem marad, két tűn még van néhány szem. Ebben a sorban fejezem be a kötést, végig lekötöm a szemeket, így stabilabb lesz az alkotás. A keletkezett “lyukat” saját szálával szépen összevarrom. Az újszülött baba ugyebár nem áll a lábára, tehát nem fogja zavarni a varrás a talpán.

A szálakat eldolgozom, és máris kész, már csak kötő kell hozzá.

Én saját magam szoktam készíteni a kötőt is egyfajta hurkolófonással, de persze minden fonás, sodrás megfelelő lehet. 35 cm elég lesz. Végére két kis bojt kerül, hogy ne csússzon ki.

Ez a fonal melírozott volt, magától adta a mintát, de lehet csíkosra kötni, esetleg szára csíkos, feje egyszínű. De lehet egyszínű az egész, és csak a kötőjéhez, bojtjához használok még egy színt, vagy köthetem egyszínűre és a fejrész fordított (vagy sima) soraihoz használok másik színt. Ettől lesz egyéni.

Aki már igazán belejött a kiscipő kötésbe, készíthet vastag fonallal, vastag tűvel kiscipő tartó óriás kiscipőt is. A fonal és a tű vastagsága határozza meg a méretet.

Sok sikert kívánok a kötéshez, és sok boldogságot az aktuális kisbabához!

Alább bemutatjuk a kiscipőhöz illő bébisapka kötését is. Egy 100 g-os fonalból bőségesen kijön a teljes garnitúra.

Svéd kötött bébisapka („bukósisak”, hjälm)

Akinek nem okoz problémát a kötés során a fogyasztás és a szaporítás, annak ajánljuk ezt az egyébként rendkívül egyszerű kissapkát, amelynek nagy előnye, hogy remekül védi a pici fülét és homlokát is.

Lustakötéssel kötünk egy bonyolultnak látszó cikkcakk alakot, amelyből az összevarrás alakítja ki a formás kis sapkát.

A ”szabásminta” és mérettáblázat mutatja, hogy hány szemmel kell kezdeni, illetve hány soronként ”fordulunk”, azaz X soron keresztül a színén a sor elején fogyasztunk, a végén szaporítunk egy szemet, majd ”fordulunk”, a sor elején szaporítunk és a végén fogyasztunk. Szebb lesz az eredmény, ha nem a legszélső szemet változtatjuk, hanem mondjuk a harmadik szemet, akkor lesz egy szép díszítő sorunk is. Tehát a kötés színén minden sor elején és végén fogyasztunk/szaporítunk, amilyen cikkcakkban épp vagyunk, a hátoldalt simán lekötjük.

A sapka mérete részben a fonal és a tű vastagságától függ, no meg attól is, mennyire szorosan kötünk. De ha sikerül 26 szemből 54 sorral kötnünk egy 10×10 cm-es négyzetet (a megszállott kötősök minden új fonalból készítenek egy ilyen mintadarabot), akkor a következő mérettáblázat az érvényes.

Méret 50-es 56-os 62-68-as 74-80-as 86-os
Kezdés (A) 31 szem 33 35 37 39
B (=D) 14 dupla sor 16 18 20 20
C 7 dupla sor 8 9 10 10

Miután elkészült a „lapos” sapkaalap, összevarrjuk a megfelelő éleket.

Összevarrás sorrendje:
C+C
D+D
B+B
A+A

Mint már említettem, a méret nagyban függ a fonal vastagságától és attól, hogy szorosan vagy lazábban kötünk. Mindhárom kissapkát ugyanannyi szemmel kezdtem.

Ezután már csak kötőt kell készítenünk hozzá, én ezt is magam szoktam meghurkolni, bármilyen módszer alkalmas rá. 25 cm-es kötő elég lesz.

Amíg még nem született meg a várt baba, pöttyös labda is megteszi modellnek.

A szükséges fonalmennyiséget nem egyszerű meghatározni. A kiscipő (egy pár) kb. 20 g, a sapka 22-25 g. Tehát elvileg a garnitúrának ki kellene telnie egy 50 g-os motringból.

De a fonalakat grammban és méterben adják meg. Egyik fonal 50 g/160 m, ebből kijött egy sapka és egy pár cipő, a másik, például, 50 g/52 m, ebből sajnos nem. Még szerencse, hogy sikerült venni még egy motringot. Érdemes tehát 100 grammal számolni, abból biztos kijön a kissapka és egy pár kiscipő, a maradékokból pedig akár csíkos mintás kissapkát is köthetünk.

Jó kötögetést kívánunk a bezártság idejére!

Harrach Orsolya

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Házi kozmetikumok: élvezet ajándékba